10.06.2024 - 21:05
|
Actualització: 10.06.2024 - 22:28
Alícia Romero, portaveu del PSC, ha anunciat aquest vespre que els socialistes havien ofert la presidència del parlament a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). ERC, però, ho ha refusat i finalment s’ha aliat amb la CUP i ha facilitat que la cambra catalana la capitanegi Josep Rull, de Junts per Catalunya. Segons Marta Vilalta, portaveu d’ERC, el partit no volia estar condicionat i ha preferit formar una mesa antirepressiva. Els Comuns també han lamentat que ERC no hagi volgut la presidència del parlament i tenen l’esperança que els acords d’avui no es repetiran en la investidura de la presidència de la Generalitat.
Romero ha estat crítica amb l’acord d’avui. Considera que l’aliança entre Junts, ERC i la CUP no és una majoria operativa i ho ha qualificat de minoria de blocatge. “Pot bloquejar Catalunya. Això és el que pot fer, i esperem que no passi. Catalunya no pot perdre el temps. Té molts reptes i oportunitats. S’ha d’articular una majoria progressista liderada pel PSC, amb ERC i els Comuns”, ha afegit.
Romero ha explicat que el PSC va oferir la presidència del parlament a ERC com a un acte de generositat i ara diu que treballaran per a aconseguir una “majoria progressista” encapçalada pel PSC amb vista a la investidura. Diu que restaran a l’espera de les converses que tingui el president Rull amb la resta de candidats i no creu pas que el president del parlament bloqui la investidura de Salvador Illa si té possibilitat de guanyar-la. “Tothom coneix bé les regles democràtiques. Si hi ha un diputat que té majoria absoluta, se li ha de donar la possibilitat”, ha comentat. Romero també ha criticat que es parli de mesa antirepressiva. “Si algú ha donat mostres que la normalitat torna a la política, entre altres, hem estat els socialistes. Hem sigut una part important”, ha dit.
ERC ha prioritzat una mesa antirepressiva
La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha celebrat que la nova mesa del parlament sigui antirepressiva. Ha dit que aquest era precisament l’objectiu principal del partit: “Era prioritari poder constituir una mesa de caràcter antirepressiu i que pogués garantir que al parlament s’hi pugui parlar i debatre de tot, i que no hi entri la censura.” Vilalta ha explicat que havien descartat la presidència del parlament perquè no volien que el PSC els condicionés. “En aquestes negociacions hem estat extremadament generosos. Amb aquesta discreció i converses, hem volgut fer possible una majoria. Ens hauria agradat que hagués sigut més àmplia”, ha insistit Vilalta. També ha dit que el partit ha votat en blanc en la primera ronda perquè no volien ensenyar totes les cartes de bon començament.
Per part dels Comuns, el portaveu David Cid, en la mateixa línia que el PSC, ha lamentat que ERC no hagi optat per la presidència. Segons ell, també havien treballat per a teixir una mesa progressista i antirepressiva que garantís tots els drets a tots els diputats, però “ERC i la CUP han preferit que la presidència la tingués un partit conservador, Junts”. “Estàvem disposats a votar ERC. Creiem que tenia sentit que ERC tingués la presidència perquè era el segon partit d’esquerres de la cambra”, ha comentat.
Cid diu que els Comuns no volen que la situació d’avui es repeteixi en la investidura del president de la Generalitat i que treballaran per a teixir una majoria amb el PSC i ERC. Els Comuns han votat una secretaria del PSC perquè el PP no pogués ser a la mesa. “No tenia cap sentit de buscar acords amb el PP, de manera implícita o explícita. Qualsevol acord implica fer perilla un possible acord d’esquerres per la investidura”, ha dit Cid.