La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats?

  • Els vaccinats que es contagien acostumen a tenir una càrrega viral inferior, cosa que dificulta diagnosticar-los amb una prova d'antígens · Amb tot, és igualment eficaç per a veure si algú és gaire contagiós

VilaWeb
Arnau Lleonart
17.12.2021 - 21:50
Actualització: 18.12.2021 - 12:11

Dilluns, el Departament de Salut català va anunciar canvis en les mesures assistencials per a la covid, entre els quals hi ha que, des d’ara, els contactes estrets de positius se’ls farà una prova d’antígens i no pas una PCR com fins ara. Aquests darrers set dies s’han diagnosticat a Catalunya 28.749 casos nous de covid, un increment del 19% respecte als casos de la setmana anterior. La previsió és que la tendència de contagis es mantingui disparada les setmanes vinents per la difusió de la variant òmicron del coronavirus, que se sospita que a Catalunya ja és responsable del 20% dels contagis.

Salut explica el canvi de criteri de fer proves d’antígens en comptes PCR als contactes estrets per la incapacitat del sistema públic d’assumir el gran volum de contagis que sembla que vindrà, atès que les PCR són més costoses i triguen més temps a donar resultat. En canvi, una prova d’antígens té un preu considerablement inferior i abans de quinze minuts dóna una resposta. Amb tot, des d’un punt de vista científic, la decisió no acaba de ser assenyada en una societat amb més del 75% de la població vaccinada del tot, perquè els vaccinats positius són més difícils de detectar amb una prova d’antígens.

“Tot i que les vacunes no són esterilitzants i, per tant, ens podem infectar i transmetre, la càrrega viral dels vacunats és més baixa“, explica Júlia Vergara-Alert, viròloga del grup de coronavirus a IRTA-CReSA. I si la càrrega viral és més baixa, la prova d’antígens és menys sensible perquè pot tenir dificultats per a detectar proteïnes dels virus presents a la mostra que es pren del nas. En canvi, el funcionament de les proves PCR les fa més eficaces a l’hora de detectar si algú s’ha contagiat del coronavirus. En detalla les diferències Ester Gea-Mallorquí, viròloga i investigadora del Departament d’Immunologia Viral de la Universitat d’Oxford: “La PCR mesura material genètic del virus. L’agafa, el multiplica i el detecta, cosa que fa que sigui molt sensible i específica, per això és la prova més fiable. En canvi, un test d’antígens detecta les proteïnes del virus que hi hagi a la mostra. Necessites tenir virus sencers, i si no en tens prou, el test no els detectarà. No hi ha un pas en el procediment que n’amplifiqui el senyal.”

En contraposició amb la decisió del Departament de Salut català, el govern del Canadà explicita a la seva guia de detecció de la covid en població no vaccinada que les proves d’antígens tenen més mals resultats en la població vaccinada. “Com que els vaccinats són menys susceptibles de tenir símptomes i tenen una càrrega viral més feble, podem esperar que les proves d’antígens siguin menys sensibles en aquest grup de població. La sensibilitat és del 95% per a les persones que tenen una càrrega viral elevada i del 41% per a aquelles que en tenen una de feble”, diu la guia, redactada pel Ministeri de Sanitat canadenc.

Això no vol dir que algú vaccinat no pugui contagiar-se i ser diagnosticat amb una prova d’antígens, de la mateixa manera que un no vaccinat que sigui positiu segons una PCR pot tenir una càrrega viral baixa i que tampoc sigui diagnosticat com a positiu amb una prova d’antígens. És senzillament una qüestió de probabilitats. “Els vacunats fem menys virus, durant menys temps i som menys infecciosos. Jo mateixa, que estic vacunada i em vaig contagiar de coronavirus, m’he fet un test d’antígens cada dia i cada dia ha estat negatiu”, diu Gea-Mallorquí.

Sí que són útils per a evitar contagis

Malgrat aquesta dificultat a l’hora de diagnosticar vaccinats que s’hagin contagiat, les proves d’antígens continuen essent una gran eina per a evitar contagis, tenint en compte que una càrrega viral alta va lligada a més transmissibilitat del virus. Dit d’una altra manera, si una prova d’antígens és positiva, vol dir que la càrrega viral és prou alta per a detectar-la i que, molt probablement, pot contagiar algú que sigui contacte estret seu. En canvi, si algú està contagiat però la prova d’antígens és negativa, vol dir que és difícil que contagiï ningú.

“És important no tenir una falsa sensació de seguretat, cal tenir molt clar que la prova d’antígens et dóna una imatge d’aquell moment”, avisa Vergara-Alert. Pot ser que algú estigui contagiat i que en el moment de la prova excreti pocs virus perquè són els primers dies de la infecció, però això pot canviar els dies següents. “Si t’infectes una setmana abans del sopar, i dos dies abans de l’àpat et fas una prova, encara pot sortir negativa, però no vol dir que el mateix dia del sopar no tinguis virus que es repliquin i puguis infectar la resta”, diu Gea-Mallorquí.

Les proves d’antígens són una mesura de protecció més, de manera que és positiu fer-ne abans d’un esdeveniment social, fins i tot estant vaccinat, perquè pot mostrar a temps que s’és positiu i evitar contagis. Si es fa, cal que sigui el mateix dia de la trobada perquè el resultat sigui tan acurat com pugui. Amb tot, no han de servir com a justificació per a evitar altres mesures efectives, com són l’ús de la màscara i la ventilació dels espais.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor