18.01.2022 - 21:50
|
Actualització: 19.01.2022 - 08:00
Alguns centres d’atenció primària (CAP) fan servir proves d’antígens per a diagnosticar possibles malalts de covid més enllà de la data de caducitat establerta inicialment pel fabricant. Ho ha denunciat la secció sindical d’atenció primària de la CGT a la regió sanitària Metropolitana Sud –que inclou l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf i municipis del sud del Barcelonès–, però VilaWeb ha confirmat que també ha passat en més CAP, si més no de la regió sanitària de Barcelona.
En alguns d’aquests CAP s’ha arribat a col·locar a les capses d’aquestes proves d’antígens una etiqueta casolana que tapa la informació original del fabricant i “allarga” la data de caducitat al novembre del 2022.
Segons que explica Lourdes Prieto, auxiliar administrativa del CAP la Florida (Hospitalet de Llobregat) i secretària de la secció sindical, fa uns quinze dies van rebre comentaris d’infermers d’alguns CAP de la regió sanitària preocupats perquè les direccions dels centres els havien indicat de fer servir proves d’antígens que, segons marcava el fabricant, havien caducat. Unes indicacions que, afirma, es feien de viva veu, sense deixar-ne registre escrit ni acompanyar-ho de cap comunicació del laboratori fabricant que ho avalés.
Arran d’això, el 9 de gener Prieto va adreçar un escrit formal a Lluís Esteve Balagué i Montserrat Figuerola, director d’Atenció Primària i gerent territorial a la regió sanitària, respectivament, en què els demanava que li remetessin la circular que recomana l’ús de les proves d’antígens malgrat estar caducades i l’informe del laboratori Abbot, fabricant de les proves, que n’avalés la validesa després de l’any de vida útil establert originalment. Més d’una setmana després, la petició encara no ha tingut resposta.
Consultat per VilaWeb, el Departament de Salut ha assegurat que l’ús d’aquestes proves és “correcte, segur i fiable“. “Ja fa mesos que els fabricants, després de les proves i certificacions pertinents a partir de diversos estudis amb lots diferents, van autoritzar un allargament del període d’ús indicat inicialment d’aquests testos”, diuen. Segons que indiquen, això es va comunicar als centres. El Departament de Salut no ha concretat fins quan es pot estendre la vida útil de les proves d’antígens caducades ni tampoc amb quins termes s’avala l’allargament de la caducitat.
A més, Salut ha desmentit el contingut del comunicat de la CGT que relaciona, d’una banda, el diagnòstic negatiu amb proves d’antígens de pacients amb símptomes clarament compatibles amb la covid i, d’una altra, l’ús de proves d’antígens caducades.
Més de 700.000 proves d’antígens en quinze dies
El fort ritme infecciós a Catalunya fa que des que va començar l’any s’hagin fet més de 700.000 proves d’antígens a l’atenció primària, a les quals caldria afegir totes les proves d’automostra que es venen a les farmàcies. En concret, d’ençà del primer de gener fins al 14, últim dia amb dades consolidades, s’han fet 723.792 proves d’antígens i 417.603 proves PCR. Entre les 1.141.395 proves d’antígens i PCR sumades s’han diagnosticat 359.073 malalts de covid, cosa que equival a una taxa de positivitat del 31,46%.