Una prova pilot amb quatre-cents cinquanta castellers avaluarà el grau de contagi d’una temporada castellera

  • Ponsa creu que enguany es podran celebrar festes majors adaptades a la situació sanitària

VilaWeb
ACN
11.03.2021 - 14:29

Una prova pilot de sis setmanes amb quatre-cents cinquanta castellers com a mínim avaluarà el grau de contagi d’una possible temporada castellera. L’estudi té l’aprovació del PROCICAT i ha estat promogut pel Departament de Cultura amb un equip d’investigadors de la URV i amb l’àrea de salut de la coordinadora de castells de Catalunya.

La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, M. Àngels Blasco, ha indicat que l’estudi serà “una prova pilot per saber el grau d’infecció d’una possible temporada castellera amb totes les característiques que s’han de tenir en compte”.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, s’ha mostrat convençuda que enguany es podran celebrar festes majors adaptades i també proposa que Sant Jordi sigui una visualització que la cultura “agafa aires de normalitat”. Ponsa ha presentat el pla de reactivació de la Cultura Popular, en el qual el Departament Cultura destina 2,1 milions d’euros.

La consellera ha explicat que la cultura popular mou a Catalunya prop de 5.000 associacions; més de 480.000 persones associades, de les quals 23.000 participen en els òrgans de govern de les entitats; 50.000 treballadors abocats al sector (la majoria d’ells voluntaris, però també n’hi ha prop d’un 10% de remunerats) i, un impacte econòmic vinculat al treball del voluntariat que ascendeix als 600 milions d’euros.

Pla de reactivació de la Cultura Popular

Pel que les noves línies d’ajuda dotats amb 2,1 milions d’euros, 800.000 es destinen a despeses estructurals d’entitats afectades pel cessament de l’activitat per l’estat d’alarma; 100.000 euros per l’adquisició i millora d’equipament tecnològic i millora de la capacitat tecnològica digital d’associacions; un milió d’euros enguany, i un milió el 2022, es destinaran a obres de restauració i conservació d’equipaments culturals; 250.000 euros en programació estable d’activitats artístiques en equipaments culturals gestionats per associacions i fundacions; 35.000 euros en consultories en cultura popular i tradicional i l’associacionisme, i 180.000 euros en treballs de recerca sobre patrimoni etnològic (120.000 en inventaris i 60.000 en beques de recerca).

Sant Jordi

Ponsa ha afirmat que serà “un Sant Jordi limitat a les llibreries i les floristes i hi haurà diferents modalitats des que la llibreria pugui sortir a la porta i fer la seva acció de Sant Jordi o en espais que siguin perimetrats amb un sentit d’entrada i de sortida com s’ha fet amb la Setmana del Llibre en Català”.

La consellera ha admès que no es poden imaginar un Sant Jordi com en edicions anteriors, però segur que serà un Sant Jordi millor que el de l’any passat, ha afegit. “Volem que Sant Jordi sigui el tret de sortida de la cultura i que pugui ser estès uns dies per davant i per darrera”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor