22.09.2019 - 14:49
|
Actualització: 22.09.2019 - 16:21
Uns pocs milers de persones han tornat a sortir als carrers d’Egipte per a protestar contra el règim i exigir la marxa del president Abdulfatah Al Sisi, que governa el país d’ençà que va liderar un cop d’estat l’estiu de 2013. Tot plegat mentre el Mariscal és a Nova York per a participar en l’Assemblea General de les Nacions Unides.
Les protestes van iniciar-se arran de la crida de l’empresari Mohamed Ali, exiliat al Maresme. Ali va esperonar la població a prendre els carrers després d’un partit de futbol al Caire, mitjançant vídeos a les xarxes socials. L’empresari acusa de corrupció Al Sisi i a l’exèrcit -autèntica institució que controla l’estat- mentre àmplies capes de la població pateixen una gran pobresa.
متداول| ارتفاع أعداد المتظاهرين بشكل سريع في الشوارع المحيطة بـ #ميدان_التحرير
#نازلين_بعد_الماتش pic.twitter.com/JHkIm1jYBn— نون بوست (@NoonPost) September 20, 2019
Mansoura. Manifestants arrenquen i trepitgen foto del general al-Sissi. Egipte https://t.co/49VoOl5SY1
— Egipte Barricada (@egiptebarricada) September 20, 2019
اسقاط وتقطيع صورة #السيسي في دمياط#ميدان_التحرير#ارحل_ياسيسي pic.twitter.com/MxBW76TyEY
— أسرار محمد علي | Mohamed Ali (@MohamedSecrets) September 20, 2019
Segons que informa la televisió Al Jazeera, hi ha hagut protestes en una vuitena de ciutats, entre les quals la capital, el Caire, així com Giza, Mahalla, Alexandria i Suez. De fet, aquesta darrera ciutat portuària ha viscut dues nits d’enfrontaments entre centenars de manifestants i la policia, que ha disparat gasos lacrimògens i fins i tot munició real per a dispersar les masses. S’han detingut centenars d’activistes.
متداول| قوات الأمن تشتبك مع المتظاهرين في #السويس بميدان الأربعين بعد أن أطلقت عليهم الخرطوش والغاز المسيل للدموع في محاولة لتفريقهم pic.twitter.com/k21lz4VT9u
— نون بوست (@NoonPost) September 21, 2019
Disparen als msnifestants a Damietta en les protestes d'Egipte cobtra el règim d'Al-Sissi https://t.co/YO26IivWjk
— Egipte Barricada (@egiptebarricada) September 21, 2019
A la capital es manté una gran presència policial, especialment a la Plaça de Tahrir, centre neuràlgic de la revolució que el 2011 van enderrocar el dictador Hosni Mubarak. De fet, divendres s’hi va tornar a sentir el famós lema ‘El poble vol la caiguda del règim’. També allí la policia va carregar.
#Egypt #جمعة_الغضب protest in Boulaq area near Tahrir pic.twitter.com/18cVmaKGAB
— Francesca Cicardi (@FraCicardi) September 20, 2019
Ayer, tras años de brutal y sanguinaria represión, las calles de, en este caso Alejandría, volvieron a escuchar el icónico #الشعب_يريد_إسقاط_النظام (el Pueblo quiere la caída del régimen) de 2011…. veremos donde nos lleva esta de momento pequeña pero valiente ola en Egipto https://t.co/NARmp92Dpx
— Egipte Barricada (@egiptebarricada) September 21, 2019
Repressió de ferro i violació dels drets humans
Des del 2013, Al Sisi governa el país amb mà de ferro, després de dirigir un cop contra l’aleshores president islamista Muhàmmad Mursi, un dels líders dels Germans Musulmans. Mursi havia guanyat les eleccions democràtiques del 2011, celebrades després de la caiguda de Mubarak arran de la primavera àrab.
Precisament els islamistes han estat un dels objectius de la repressió que l’estat presidit per Sisi ha dirigit contra la dissidència política. A més, sota la seva dictadura s’han empresonat milers d’opositors i s’han prohibit les manifestacions. Entitats que defensen els drets humans denuncien la desaparició d’activistes i la pràctica de tortures a les presons.
Precisament, segons que denuncien els corresponsals al país àrab, el règim intenta coaccionar la seva feina.
The Egyptian State Information service sends an 📬 to the Foreign journos with good journalistic practices tips and warns: it has “carefully monitored what was broadcasted and published by global media outlets through their accredited correspondents in Cairo in the past 24 hours”
— Nuria Tesón (@masteson) September 21, 2019