07.05.2024 - 21:40
|
Actualització: 07.05.2024 - 22:39
En aquestes eleccions de Catalunya el debat sobre el sistema sanitari no és gaire present, però sí que ocuparà un cert espai, especialment les mesures per a millorar l’atenció primària i l’assistència als problemes de salut mental. A continuació, us oferim les propostes principals de cada partit sobre sanitat.
PSC: Incrementar el nombre de places a les universitats
El PSC proposa de fer una inversió en sanitat que representi el 7% del PIB i fer el desplegament de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Quant a l’atenció primària, estimen que els recursos que s’hi destinin haurien de representar, com a mínim, el 25% de la despesa real de salut. En l’atenció primària també volen redistribuir les competències i repensar la composició dels equips, a més d’aconseguir un temps màxim garantit de dos dies per a l’atenció de les consultes programades. També proposen d’elaborar un pla de millora de les condicions laborals i salarials de tot el sistema, i desburocratitzar les tasques de facultatius d’infermeria. Proposen d’augmentar la presència del metge de família i d’infermeria al domicili dels pacients complexos, amb visites domiciliàries diàries.
També demanen de promoure un acord amb les universitats per a incrementar el nombre de places de graduats, metges i professionals d’infermeria. Sobre la detecció de certes malalties, proposen d’ampliar els programes de cribratge poblacionals de malalties prevalents en els àmbits on hi hagi prou demostració d’eficàcia i seguretat. A més, volen revisar els límits d’edat per a la detecció de càncer i incorporar-hi, juntament amb el càncer de mama i de còlon, el càncer de pulmó. També demanen d’incorporar progressivament ajuts per al pagament del cost de les ulleres o audiòfons a la població més envellida i atenent el criteri de renda.
Sobre salut mental, demanen d’impulsar un pla integral de salut mental de Catalunya i canviar l’atenció institucional per l’atenció comunitària i ambulatòria. També volen promoure la creació d’un observatori sobre el suïcidi i elaborar un pla de xoc de salut mental infantojuvenil, amb un pla específic per als trastorns alimentaris.
ERC: L’actualització del mapa sanitari
ERC vol garantir l’equitat territorial i de resultats al sistema de salut amb l’actualització del mapa sanitari, que s’organitzaria a partir d’àrees integrals de salut que endreçarien els serveis de cada territori. Per a reforçar l’atenció primària, el partit vol ampliar la formació dels professionals en l’atenció al pacient crònic, els plans de cures estandarditzats per motius de salut aguts, a més d’incrementar o redistribuir professionals segons la cartera de serveis.
El programa també parla d’invertir en equipaments i de continuar potenciant i invertint en centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) “com a element de canvi del model assistencial d’atenció a les urgències”. ERC també vol culminar l’harmonització de les condicions laborals dels treballadors, i aconseguir que siguin homologables i reforçar la visió unificada del sistema. “Continuarem exigint la reclassificació de professionals sanitaris al govern de l’estat, i que els compromisos adoptats en el marc de la relació bilateral amb el ministeri es facin efectius aquest 2024”, diu el programa.
També parlen de començar la “republificació” i els processos d’internalització que comportin una millora de la qualitat assistencial i proposen d’implementar centres territorials de salut bucodental de manera equitativa. Sobre salut mental, proposen de reforçar els recursos alternatius a l’hospitalització i que les persones puguin ser ateses a casa o en hospitals de dia. Per prevenir l’addicció a les pantalles entre els adolescents, proposen de fer tractaments per a la prevenció. ERC també vol desenvolupar el sistema de vigilància epidemiològica del suïcidi i impulsar més accions contra els trastorns alimentaris en el pla de xoc contra aquests trastorns. Sobre l’atenció sanitària en català, parlen de fomentar els cursos a sanitaris.
Junts: Protocol per a prevenir discriminacions lingüístiques
En l’àmbit sanitari, Junts promet de reduir les llistes d’espera amb més recursos i una nova regulació “que afavorirà la salut, la recuperació de la qualitat de vida i la situació laboral de la persona pendent d’una prova o intervenció”. També volen reforçar l’atenció domiciliària, potenciar la recerca en oncologia amb col·laboració público-privada, reforçar l’atenció intermèdia –augmentant-ne el finançament fins a arribar a un 7% de la despesa de salut–, abordar la solitud no volguda i destinar entre un 5% i un 6% del pressupost del departament a inversions en infrastructures, entre més. La despesa sanitària total, volen que se situï al voltant del 8% del PIB.
Volen reforçar el sistema de salut mental de Catalunya amb l’atenció primària perquè, d’ací a una dècada, hi hagi un professional de la salut mental per cada 2.500 habitants. També volen incrementar els recursos destinats a la cura de la salut mental d’un 10% al pressupost, a més de les cures pal·liatives. També parlen de reforçar els Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA), però amb una mirada comunitària i acabant el procés de reconversió de la mitjana i llarga estada psiquiàtrica. Sobre el suïcidi, proposen de desplegar el Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025.
També diuen que asseguraran el compliment de la normativa per garantir la plena capacitació lingüística del personal sanitari i l’atenció en català, per la qual cosa volen fer un protocol per a prevenir les discriminacions per raó de llengua. A més, parlen d’adaptar les normatives perquè els professionals de la sanitat, en el termini d’un any d’ençà la seva incorporació, acreditin el nivell B2 de català i, en el termini de dos anys, el nivell C1 de català.
CUP: Un sistema sanitari 100% públic
La CUP defensa de destinar el 25% de la partida de salut del pressupost a l’atenció primària. També proposa d’obrir els CAP els caps de setmana, dotar d’estabilitat el personal sanitari amb l’augment de l’oferta pública de places, condicions laborals i salarials equitatives per a tot el personal, amb independència del prestador per al qual treballa.
El partit també proposa de rebaixar l’edat de jubilació dels sanitaris a seixanta anys, nacionalitzar tots els consorcis sanitaris i mútues obligatòries i eliminar tots els incentius fiscals a la inversió en assegurances i pensions privades. En definitiva, demanen de construir un sistema sanitari 100% públic (de titularitat, subministrament i gestió). Per fer-ho, proposen de no renovar les externalitzacions de serveis vigents i internalitzar-los. La CUP també vol impulsar una producció farmacèutica 100% pública i crear una empresa pública de fabricació i distribució de material sanitari essencial.
Sobre la salut mental, proposen de desplegar el programa Salut i Escola a tots els centres i treballar en l’eliminació de les causes materials que afecten la salut mental, com ara, la pobresa o l’aïllament. Proposen d’augmentar el nombre de psicòlegs clínics fins a cobrir el dèficit actual d’especialistes. També proposen que les interrupcions voluntàries de l’embaràs no siguin derivades a centres privats i concertats i l’elaboració d’un mapa que indiqui on es poden comprar anticonceptius, i on no, per la qüestió de l’objecció de consciència. Sobre més qüestions, proposen de facilitar ajuts directes per als celíacs i impulsar pisos comunitaris o sistemes de cohabitatge públic per a la gent gran.
Comuns Sumar: 18 psicòlegs per cada 100.000 habitants
Comuns Sumar demana que el 25% del pressupost de Salut es destini a l’atenció primària i garantir que un pacient pugui tenir visita presencial abans de 48 hores d’haver-la demanada, reduir per sota dels tres mesos l’espera de totes les intervencions quirúrgiques i a menys de tres setmanes les consultes per a un especialista i les proves no urgents. Els comuns volen garantir, com a mínim, les mateixes hores assistencials presencials d’infermeria i medicina a tots els consultoris i CAP prèvies a les retallades del 2010.
També proposen d’augmentar els professionals de salut mental a l’atenció primària pública fins a arribar a una ràtio de 18 psicòlegs de capçalera per cada 100.000 habitants, i ampliar el programa de psicòleg de franc sense haver demanat hora per a menors de 22 anys a totes les ciutats de més de 50.000 habitants. A més, volen impulsar un pla de xoc per a l’increment dels recursos d’atenció a la salut mental per a la infància i l’adolescència, arran del creixement dels trastorns alimentaris, l’addicció al joc i la dependència de les TIC, amb l’augment de les dotacions a l’atenció precoç i als centres de salut mental infantil i juvenil.
A més, volen extingir els concerts progressivament de manera planificada, tot internalitzant a l’administració pública aquells recursos físics i humans estratègics, augmentar progressivament la cartera de serveis –psicòleg, dentista, fisioterapeuta i òptica–, preparar plans per a futures pandèmies, garantir que tots els centres d’atenció primària urgent comptin amb els professionals mèdics i d’infermeria establerts, sense suplantar l’activitat mèdica amb infermers ni aplicant solucions telemàtiques.
Ciutadans: Una targeta sanitària única a tot l’estat espanyol
Ciutadans parla de dissenyar una xarxa de centres d’atenció primària propers al ciutadà i ràpids a donar hora, al cap de dos dies d’haver-la sol·licitada. Demanen de reduir les llistes d’espera, avaluar els serveis, garantir l’atenció sanitària en igualtat de condicions a tot el territori, i posar fi a les diferències en les llistes d’espera de l’atenció primària i especialitzada, entre més.
També proposen d’ampliar les plantilles de sanitaris, ajustar la prestació d’assistència a la demanda real i a les necessitats sorgides de l’envelliment de la població. Parlen de “despolititzar la gestió sanitària” i “obrir les portes al talent que arriba de la resta d’Espanya i del món”, garantint que no hi hagi portes giratòries ni tràfic d’influències. També proposen una targeta sanitària única i un historial clínic compartit per a poder rebre atenció sanitària a l’estat espanyol igual que a Catalunya, cobrint els costs dels pacients catalans que hagin de desplaçar-se a centres de l’estat espanyol.
També parlen de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) i d’altres malalties neurodegeneratives, i proposen de garantir una assistència integral a qui les sofreix amb la construcció de centres especialitzats, a més d’una prestació pública per a fer front als costs que implica la malaltia. Finalment, proposen d’aprovar una llei de drets per a persones amb problemes de salut mental.
PP: Fi a les llistes d’espera i cura de la salut mental
El PP no ha fet públic el seu programa electoral i, per tant, les propostes concretes sobre sanitat són molt reduïdes. Per una banda, demanen de posar fi a les llistes d’espera i poder escollir metge. Per una altra, parlen de prioritzar la cura de la salut mental.
Alhora: sense propostes específiques sobre sanitat
De moment, Alhora no ha fet públiques les seves propostes sobre sanitat. Els eixos del seu programa són el català, l’economia, l’energia, la llei electoral, els nous lideratges i la revolta per la independència.