16.03.2020 - 21:50
|
Actualització: 18.03.2020 - 19:36
El 21 de març, quan arribarà la primavera, serà el Dia Mundial de la Poesia. Dia per a sortir i gaudir dels primers raigs de sol primaverals, la brisa i el sentiment poètic que es desperta. Quatre dies abans, el 17 de març, va ser el Dia de la Poesia Catalana a Internet. Enguany, aquestes dates tan assenyalades coincideixen amb el confinament per la Covid-19, i poetes i lletraferits han engegat i divulgat tot d’iniciatives per a passar un tancament poètic.
Us n’oferim un recull:
Dia de la Poesia Catalana a Internet i el portal lletrA
El 2011, el portal lletrA, de la Universitat Oberta de Catalunya i l’Institut Ramon Llull, va estrenar aquesta iniciativa per fer que la poesia catalana ´tingués més presència a la xarxa. La consigna és molt senzilla: publicar una peça poètica, en format de text, àudio, fotografia o vídeo a les xarxes socials amb l’etiqueta #poesiacatalana.
📖Demà celebrarem la desena edició del Dia de la #poesiacatalana a internet. #Desdecasa, durant tot el dia, compartirem els nostres versos preferits, en forma de text, imatge, àudio o vídeo amb l'etiqueta #poesiacatalana. Us hi apunteu?
👉 https://t.co/Hrlq7ubax6 #joemquedoacasa pic.twitter.com/yBlBKLTR23
— LletrA (@lletrA) March 16, 2020
A més, aquest portal també ha explorat el vessant més digital de la poesia en uns altres projectes, que també són bona companyia ara, en temps de recolliment. Una d’aquestes iniciatives és la ‘Poesia dibuixada‘, un projecte que combina l’audiovisual, l’art i la poesia. Consisteix en un vídeo en què Sílvia Bel recita un poema d’un autor clàssic o contemporani mentre es veu la il·lustració de Marta Bellvehí:
Sense fugir d’aquesta simbiosi entre art visual i poesia, però també afegint-hi la perspectiva de gènere, va néixer el projecte ‘Massa mare‘, una antologia de poesia escrita per dones, a cura de Maria Cabrera i Raquel Tomàs. Cabrera tria tres poemes de cada autora i un objecte que s’hi associï; Tomàs, a partir d’aquestes tries, en fa una natura morta: un paisatge estàtic en què sura el sentit íntim dels versos. Aquesta ‘natura morta’ de poetesses ha passat pels versos d’autores com ara Irene Solà, Blanca Llum Vidal, Mireia Calafell, Anna Gual, Gemma Gorga i Josefina Contijoch.
Poeta de guàrdia
Una de les iniciatives nascudes expressament per al confinament és el compte de Twitter Poeta de guàrdia, que cada dia de reclusió penja el vídeo d’un poeta contemporani recitant un poema escrit expressament per a l’ocasió. De moment, hi han passat Josep Pedrals, Martí Sales i Núria Martínez Vernis:
Cada dia de confinament, un poema escrit expressament per a l’ocasió. Ens estrenem amb @joseppedrals #quedatacasa pic.twitter.com/MVoKTIfiB1
— Poeta de guàrdia (@poetadguardia) March 14, 2020
Dia 2. @itramselas recita 'La lliçó més important' en dues parts. Aquí va la part 1 pic.twitter.com/mbK56kOGDl
— Poeta de guàrdia (@poetadguardia) March 15, 2020
Dia 3. Núria Martínez Vernis recita 'Fora tacte' pic.twitter.com/19nQaJd7Pb
— Poeta de guàrdia (@poetadguardia) March 16, 2020
Recital d’Anna Gual en ‘streaming’
La poetessa vilafranquina Anna Gual també s’ha afegit a les iniciatives per al confinament. Aquesta setmana, cada dia, a partir de les sis de la tarda, farà un petit tast de cadascun dels seus llibres al seu canal d’Instagram, @anniegual. Dilluns va recitar Implosions i avui recitarà L’ésser solar; demà serà el torn de Símbol 47; dijous continuarà amb Molsa; divendres el dedicarà a El tubercle; dissabte, Altres semidéus; i diumenge acabarà la ronda amb Ameba, el seu darrer poemari.
PoesiaFest40, festival de poesia en quarentena
Una iniciativa que també va néixer a les xarxes socials s’ha convertit en un petit festival poètic en format de streamings d’Instagram. Hi participen poetes com Jaume C. Pons Alorda, Lluís Calvo, David Caño, Estel Solé, Pep Sanz, Anna Gual, Dolors Miquel, Lluís Lucero, Laia Maldonado, Àngels Moreno, Paula S. Piedad, Marta Pérez Sierra, Carles Rebassa, Núria Armengol o Aina Torres.
CARTELL DEL POESIAFEST40!
Demà tots atents que comença l'espectacle. Recordeu que les retransmissions es faran via DIRECTE (live) a través dels comptes d'Instagram de cada poeta.
Gràcies espectadors i gràcies poetes.
Visca el #PoesiaFest40! #JoEmQuedoACasa pic.twitter.com/KggnA8rbK5— Germán (@germanbartolome) March 17, 2020
Dilluns de poesia a l’Arts Santa Mònica
D’ençà del 2014, la Institució de les Lletres Catalanes organitza els Dilluns de Poesia al Centre d’Arts Santa Mònica. Aquesta iniciativa ha funcionat des del començament com un espai públic per difondre, amb regularitat durant l’any, les veus més remarcables de la poesia catalana i internacional a Barcelona. Hi han passat autors de tots els països catalans, amb noms tan importants com Montserrat Abelló, Joan Margarit, Margarida Ballester i Pere Gimferrer. Podeu aprofitar aquests dies de confinament per recuperar aquests vídeos, perquè al canal de YouTube de la institució hi són tots aplegats.
L’univers poètic de Miquel Martí i Pol, per als més menuts de casa
La poesia també arriba als més petits gràcies a l’aplicació que la Fundació Miquel Martí i Pol ha creat adreçada a infants de quatre a deu anys. L’aplicació ‘L’univers poètic de Miquel Martí i Pol‘ és pensada per a acostar els infants a la literatura amb il·lustracions atractives i dinàmiques, a més de jocs que estimulen l’experimentació poètica, la creativitat i la lectura. En l’entorn familiar es pretén que l’aplicació ‘L’univers poètic de Miquel Martí i Pol’ s’afegeixi a la biblioteca dels infants i també que sigui útil durant les estones de joc i de repòs, en què es podran llegir i escoltar poemes i fruir de tot un món il·lustrat.