Fora la immersió, un 155 indefinit i llei de símbols: les propostes dels partits espanyols per a Catalunya

  • Els dos partits més bel·ligerants amb Catalunya són PP i Ciutadans · El PSOE no concreta cap mesura i Podem defensa un 'referèndum vinculant'

VilaWeb

Text

Josep Rexach Fumanya

16.04.2019 - 21:50
Actualització: 16.04.2019 - 23:14

Aquella lògica que diu que atacar Catalunya dóna vots, no sabem si és certa del tot, però sí que és cert que una part dels partits espanyols s’ha abraonat a aquesta teoria per retallar distàncies en els sondatges. És el cas del PP i Ciutadans, que donen prioritat a atacar l’independentisme en els seus discursos. Per contra, PSOE i Podem s’estimen més passar-hi de puntetes, cadascun amb matisos. Per a fer una radiografia sobre què proposa cada partit per a Catalunya a partir del 28-A, ens hem fixat en els seus programes electorals, que dilluns es van acabar de presentar.

Els dos partits més bel·ligerants amb Catalunya són PP i Ciutadans. Fins al punt que els seus programes comencen parlant de quines mesures volen aplicar al Principat. El partit d’Albert Rivera comença pel bloc que anomena ‘L’Espanya de ciutadans lliures i iguals’ i la primera mesura és clara: ‘Aplicarem l’article 155 fins a assegurar el restabliment de la constitució a Catalunya per garantir la convivència entre tots els catalans.’ Diu que no es pot tolerar més temps un govern com el de Torra, que ‘sembra l’odi i l’enfrontament entre els catalans’.

També es refereix a la declaració d’independència del 27 d’octubre com a ‘cop d’estat de la tardor del 2017’, i proposa de tornar a definir els delictes de sedició i rebel·lió. Així mateix, prejutja els Mossos i considera evident que el Primer d’Octubre no van obeir les resolucions judicials; per això diu que reformaran la llei de seguretat i de la llei d’estabilitat pressupostària.

El PP també comença el programa electoral, de cent pàgines, parlant d’allò que anomena ‘Enfortiment de la nació’, un bloc encapçalat per una fotografia de Barcelona. Igual que Ciutadans, es refereix a la declaració d’independència com un cop d’estat i promet d’aplicar el 155 tant de temps com calgui. Posa èmfasi en tres qüestions: les competències en educació, els mitjans públics de comunicació i la hisenda pública.

Símbols i llengua

Tots dos partits preveuen de blindar més els símbols espanyols. El PP diu que impulsarà una llei de símbols que preveurà sancions a les autoritats que no exhibeixin la bandera espanyola a les institucions públiques i el retrat de Felipe VI en els plens municipals. Ciutadans posà èmfasi també en l’himne espanyol i demana d’augmentar les sancions.

El PP, en el camí per a endurir el discurs, comparteix mesures que proposen partits ultres com ara Vox. N’és un exemple la que demana de ‘reforçar’ la llei de partits i il·legalitzar aquells que ‘promoguin la violència’. Malgrat que en el panorama català no hi ha cap partit que propugni aquesta via, el concepte de violència pot conduir a interpretacions i a prohibir partits plenament democràtics.

La lluita contra la immersió lingüística va ser la raó del naixement de Ciutadans i, com no pot ser de cap més manera, ocupa un lloc destacat en el programa. ‘És inadmissible que hi hagi comunitats autònomes on les llengües s’utilitzin com a arma política per a crear ciutadans de primera i de segona. Aprovarem una nova Llei Orgànica de Llengües Oficials que garanteixi l’ús de l’espanyol com a llengua oficial i comuna a tot Espanya.’ El requisit lingüístic és l’altre objectiu a suprimir, un propòsit que també fa seu el PP. Casado proposa d’imposar el castellà en tots els espais i vol que els senyals, plafons i plaques, urbanes i interurbanes, siguin sempre, almenys, en castellà.

Podem i PSOE

Podem reserva un apartat en el programa –amb una edició en forma de llibret que recorda la constitució espanyola– a la qüestió catalana i proposa, com ja va fer abans, un referèndum vinculant. ‘La gestió viable del conflicte a Catalunya passa per construir un procés de reconciliació que permeti el diàleg i arribar a acords. Apostem per un referèndum pactat en el qual Podem defensarà un nou encaix per a Catalunya a Espanya’, diu el programa.

En les eleccions anteriors, les del 26 de juny de 2016, Podem parlava de convocar un referèndum ‘amb garanties a Catalunya perquè els seus ciutadans i ciutadanes puguin decidir el tipus de relació territorial que volen establir amb la resta d’Espanya’.

Els socialistes, ben situats en els sondatges, han decidit de no parlar gaire alt sobre Catalunya. Hi reserven un espai breu al bloc número 4, titulat ‘Model territorial’, i es limiten a dir que ni el dret d’autodeterminació ni un ‘estat d’excepció territorial amb caràcter permanent a través de l’article 155’, no són solucions. Però com que ja se sap que els programes no són fets per a complir-se, dilluns al vespre, hores després de presentar-lo, Pedro Sánchez va dir en una entrevista a Antena 3 que si havia d’aplicar el 155 ho faria.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor