Indignació per la proposta del govern espanyol sobre el sistema de cotització dels autònoms

  • El pla ha aixecat polseguera, i molts consideren que perjudica els trams d'ingressos mitjans i continua essent regressiu

VilaWeb

Redacció

14.01.2022 - 17:45
Actualització: 14.01.2022 - 17:49

El govern espanyol ha presentat la proposta sobre el futur sistema de cotització dels autònoms, que s’aplicarà a partir de l’any vinent i s’anirà ajustant progressivament fins a l’any 2031. El pla ha aixecat força polseguera, i a la xarxa molts usuaris s’han queixat que perjudica els trams d’ingressos mitjans i que continua essent regressiu.

La proposta divideix els autònoms en tretze trams, determinats segons els ingressos mensuals (en una escala que va d’un primer tram de menys de 600 euros fins a un darrer tram de més de 4.500 euros). Cadascun d’aquests trams serà subjecte a una quota diferent; al final del pla, el tram d’ingressos més elevats haurà de pagar una quota de 1.267 euros mensuals i el tram de menys ingressos n’haurà de pagar una de 184. A partir del 2023, les quotes s’aniran ajustant, fins a arribar als imports definitius marcats per a l’any 2031.

Si bé la proposta representa una millora respecte a l’actual sistema (avui dia, el primer tram paga una quota de 281,52 euros i el darrer tram en paga una de tan sols 351,90), el sistema encara és regressiu: per continuar amb l’exemple citat, un autònom amb uns ingressos de 599 euros n’hauria d’abonar un 30% en concepte de quotes (184 euros), mentre que un autònom que cobrés 4.501 euros hauria d’abonar tan sols un 28% dels seus ingressos en quotes, i aquesta diferència augmenta en aquells qui cobrin encara més (1.267 euros).

La proposta no ha estat ben rebuda per les principals organitzacions del país. És el cas de l’Organització d’Autònoms de Catalunya (Autcat), que considera que, si bé la proposta de cotització segons els ingressos reals “és la via idònia i una demanda històrica dels autònoms”, “cal una revisió a fons de la situació actual dels autònoms en relació amb la Seguretat Social, i falta saber la proposta per a les pensions.” El president de l’Autcat, Enric Rius, recorda: “Ja ens vam mostrar crítics el mes de maig de l’any passat quan el ministre Escrivá va distribuir un primer esborrany entre els agents socials”, i l’organització manté ara aquesta disconformitat.

Segons que afirma l’Autcat en un comunicat, la proposta no posa fi “a la discriminació fiscal que pateixen els autònoms, que no poden deduir-se les despeses vinculades a la seva activitat.” Per a l’organització, “la solució a tots aquests greuges comparatius exigeix d’eliminar el règim d’autònoms i equiparar-lo al règim general, amb els mateixos drets i obligacions.” És per això que proposa d’establir un mecanisme “en què es pagui per allò que es guanya i on l’autònom tingui els mateixos drets que un treballador per compte d’altri.” L’Autcat matisa que això ja s’ha fet amb altres règims, com ara el de les treballadores de la llar, i conclou tot recordant que un sistema més equitatiu d’equiparació “permetria d’abaratir els costos de cotització general.”

La PIMEC, la patronal de la petita i mitjana empresa catalana, recorda per la seva banda que es tracta d’una transformació substancial en el sistema de cotització, i per això valora positivament que l’executiu espanyol hagi establert un període de transició llarg, de nou anys.

Així i tot, segons explica a VilaWeb la presidenta d’Autònoms PIMEC, Elisabet Bach, hi ha dos aspectes clau de la reforma que preocupen en particular a la patronal. Per una banda, l’organització considera que el sistema de quotes fixes no és prou flexible, atès que no contempla casos puntuals de descensos en els ingressos mensuals (per exemple, per baixa per malaltia). És per això que la PIMEC recomana adoptar un sistema de determinació de quotes per percentatge d’ingressos, que segons assegura Bach s’adaptaria millor a la realitat dels autònoms. Per altra banda, la patronal considera que el nou sistema de quotes suposarà un “esforç molt gran” sobretot per als trams mitjans, els que més patiran l’augment de les quotes. Per a Bach, el principal temor en aquest sentit és que aquests augments facin “molt difícil la continuïtat d’algunes empreses.”

Per últim, Bach remarca que “no es parla a canvi de què és, tot això”. I és que la patronal lamenta que “solament s’ha explicat una de les dues cares de la moneda” (és a dir, els canvis en el sistema de cotitzacions) però no pas l’altra (les millores en les prestacions que s’oferiran a canvi). Bach, així doncs, demana concreció al govern espanyol, atès que, a parer seu, encara queden molts detalls per a desgranar en aquest sentit.

A les xarxes tampoc han trigat a aparèixer comentaris manifestant el desacord amb la proposta del ministre d’Inclusió i Seguretat Social i Migracions espanyol, José Luis Escrivá. Molts usuaris, en concret, lamenten que els trams mitjans d’ingressos tinguin pujades tan importants (en el tram entre 1.900 a 2.330 euros, per exemple, la quota pujarà de 352 euros a 597).

https://twitter.com/camborin/status/1481946475588460545

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor