11.01.2025 - 17:31
|
Actualització: 11.01.2025 - 18:19
L’Associació de Propietaris d’Habitatges contra la Inseguretat Jurídica (Aprovij), creada la tardor passada, s’ha concentrat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per exigir la derogació del decret 11/2020. Aquesta norma, aprovada pel govern espanyol durant la pandèmia per a suspendre els desnonaments en casos de famílies vulnerables, ha estat prorrogada unes quantes vegades. Els manifestants reclamen “seguretat jurídica” i posar fi al que qualifiquen d’“inqui-ocupacions”. Entre els assistents, una cinquantena, es podien llegir pancartes com ara: “El propietari no és l’escut social” i “El problema del lloguer no és el propietari, és el decret 11/2020”.
Kathy Diaz, presidenta d’Aprovij, ha criticat que el decret s’hagi prorrogat onze vegades amb arguments que, des del seu punt de vista, són insuficients. “Qualsevol excusa serveix al govern per prorrogar-lo”, ha dit. Segons Diaz, els criteris per determinar la vulnerabilitat són massa amplis: “Qualsevol que guanyi menys de 1.800 euros, tingui un menor a càrrec o sigui major de 60 anys és considerat vulnerable”.
Diaz considera que el decret per a ajudar les persones amb més dificultats posa els propietaris en una situació de desprotecció. Segons ella, el govern espanyol els trasllada una responsabilitat que hauria d’assumir l’administració pública. “Ens utilitzen com a escut social”, ha dit.
A més, assegura que el decret afecta negativament el mercat de lloguer i desmotiva els propietaris, perquè diu que hi ha llogaters que aprofiten el decret per deixar de pagar: “Hi ha qui paga dos mesos, aconsegueix el document de vulnerabilitat i no torna a pagar més.” Díaz s’ha posat com a exemple i ha dit que, d’ençà de més de quatre anys, no pot recuperar la propietat amb la qual cobrava rendes. També ha criticat la lentitud de la justícia: “Trigues fins a dos anys per obtenir una sentència favorable, però no pots fer fora el llogater mentre el decret sigui vigent”.
Molts dels manifestants s’han identificat com a petits propietaris afectats pel decret. “Estem cansats que no ens escoltin ni donin veu als propietaris”, ha dit a l’ACN una d’elles, que s’ha identificat com a Paqui. Ha aclarit que no estan en contra dels llogaters responsables, però sí d’aquells que, segons ella, “se les saben totes”.