17.10.2018 - 01:50
L’Ajuntament de Talarn, al Pallars Jussà, va arranjar el pou de gel dins un projecte de desenvolupament turístic centrat en l’ús de l’aigua. Ara va un pas més enllà per a difondre aquest patrimoni: el pou de gel serà visitable. El visitant podrà entrar dins l’edificació, que té una capacitat de 140 tones de glaç, i fer-se la idea de com el pou s’omplia totalment durant l’hivern, es tancava i es començava a buidar a la primavera. Els pous de gel eren de titularitat municipal i sortien a subhasta amb l’obligació de proveir primer l’hospital i la taverna. Anècdotes com aquestes s’explicaran durant la visita guiada a càrrec de la historiadora Joana Franch.
Al Pallars Jussà n’hi ha més de documentats, de pous de gel, pous de neu o coves de gel. El de Talarn és d’un particular que l’ha cedit a l’ajuntament. Antigament, la major part eren de titularitat municipal, però durant la desamortització molts van passar a mans privades. Els pous de gel eren magatzems naturals de gel que servien per a conservar els aliments en fred i per a finalitats terapèutiques. També eren un complement a l’economia ramadera i agrària. Aquests equipaments de conservació natural de gel van ser molt abundants del segle XVII fins a començament del XX, quan l’electricitat va suplir la producció natural per l’artificial.
Desempouar el gel era un procés laboriós i dur. El trasllat del gel per a vendre’l sempre es feia a la nit per a evitar que, amb el desglaç, se’n fongués una part, atès que es pagava a l’origen i normalment durant el trajecte es perdia un 30% del pes. La visita al pou també té una ruta exterior per conèixer-ne l’entorn i per a explicar com s’emmagatzemava la neu per a fer-la servir per a conservar aliments. El diumenge 18 de novembre s’ha programat la primera caminada per a difondre tot aquest patrimoni.