28.08.2017 - 11:33
GRANADA, 28 (EUROPA PRESS)
La plataforma 7N contra les violències masclistes ha promogut una recollida de signatures a través d’internet en la qual sol·licita a la justícia espanyola que “deixi de criminalitzar” les professionals que han assessorat i donat suport des del Centre de la Dona d’aquesta localitat granadina a Juana Rivas, la mare de Maracena obligada per la jutge a entregar aquest dilluns els seus fills al pare, condemnat el 2009 per lesions en l’àmbit domèstic, després de negar-se a fer-ho fa més d’un mes i declarar-se en “parador desconegut”.
“Juana Rivas ha mantingut la seva decisió mentre ho ha considerat possible, no incitada per la seva assessora jurídica i la seva psicòloga, sinó per pròpia necessitat i voluntat”, ha assenyalat aquesta petició dirigida des de la pàgina web change.org al Consell General del Poder Judicial, la Fiscalia i el Ministeri de Justícia, i que ha recollit més de 2.000 signatures en les primeres 13 hores des de la seva engegada, a la nit d’aquest diumenge.
La mare granadina, segons recull el text de la petició, consultat per Europa Press, ha estat “incitada, com ella mateixa va manifestar el passat dia 22 d’agost en sortir del jutjat, pel suport social a la seva postura d’intentar costi el que costi el que considera just i necessari: aconseguir protecció de la justícia espanyola per als seus fills enfront del pare maltractador”.
“Som milers les persones que hem mostrat el nostre respecte a la seva decisió i el nostre suport a Juana Rivas a les places (de Maracena, Granada i altres ciutats), a les xarxes socials i a través dels mitjans”, han assenyalat les promotores de la iniciativa que es declaren “tan responsables d’incitar-la a delinquir com ho puguin ser la seva família i les professionals del Centre Municipal d’Informació a la Dona de Maracena”, amb els quals se solidaritzen.
En el cas concret de l’assessora jurídica del CMIM de Maracena, Francisca Granados, la petició ha subratllat que “cal estar molt convençuda de la necessitat de no rendir-se per, malgrat la por, enfrontar les conseqüències, i també per mantenir el suport i donar la cara per ella davant l’opinió pública”.
Tant Granados com la psicòloga que ha atès al Centre de la Dona Juana Rivas, que roman en llibertat investigada per suposades desobediència judicial i substracció de menors, estan cridades a declarar aquest dimecres que ve 30 d’agost en seu judicial per “la seva presumpta intervenció bé com a inductores, bé com a partícips necessaris, en els delictes de substracció de menors”.
El dijous 31 d’agost hauran de fer-ho, també com a investigats, els familiars de fins a segon grau de consanguinitat de Rivas per la seva presumpta intervenció en el possible delicte de substracció de menors.
El col·lectiu feminista que ha promogut la petició a change.org ha indicat, en aquest sentit, que “les lleis espanyoles, que des del 2015 diuen protegir del maltractament els fills i filles de les dones víctimes de violència de gènere, són tremendament hipòcrites, ja que en la pràctica permeten la seva total desprotecció”.
“Les nostres lleis diuen que cal sentir les víctimes, però no escoltar-les”, per la qual cosa, en opinió de la plataforma 7N, “cal desenvolupar-les i modificar tot allò contradictori en les mateixes”.
“Això no és possible sense enfrontar el sistema a l’efecte de les seves pròpies contradiccions”, la qual cosa fa el cas de Juana Rivas, “que convertim en causa, perquè les contradiccions del sistema ja van satisfer la paciència feminista”.
La petició, que porta per títol ‘Ja n’hi ha prou de justícia patriarcal’, comença explicant que tant la mare de Maracena com el seu entorn sabien, quan va comparèixer davant el jutge la setmana passada, que la justícia ordenaria l’entrega dels nens al pare “donada la fermesa irrevocable de la sentència que ho acorda”.
“Juana Rivas, des del principi, ha estat informada per la seva lletrada i la seva assessora jurídica de les possibles conseqüències jurídiques de no retornar els seus fills al pare”, ha indicat el text, que ha agregat que la veïna de Maracena “ha volgut intentar tot el possible i l’impossible abans de retornar-los”, ja que “per a ella entregar els fills al pare maltractador no és una opció vàlida” ja que “equival a una forma de suïcidi: és matar tota possibilitat de defensar els seus fills del maltractament del pare”.
“Si la justícia espanyola, la del seu país, no dóna als seus fills si més no la protecció temporal que permet el Conveni de la Haia –denegar la devolució immediata–, molt menys pot confiar en la italiana” ja que en aquest país, on va conviure amb el seu ex-company sentimental, Francesco Arcuri, resident a Itàlia, “és estrangera”.
“La legislació i mitjans per enfrontar la violència de gènere allà són molt més precaris”, ha advertit la petició, que ha assenyalat que a Itàlia “és assassinada per violència de gènere una dona cada 72 hores”, havent “condemnat” el Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat el país “per la seva ineficient lluita contra la violència masclista”.
L’entorn de Rivas està conformat per professionals i familiars que són “responsables” de “no haver retirat a Juana el seu suport incondicional” mentre “existia encara que fos una ínfima escletxa de possibilitat d’aconseguir protecció de la justícia espanyola”.
Aquest dilluns al migdia està previst a Madrid que diverses associacions civils lliurin al CGPJ un escrit en contra de la resolució del Jutjat d’Instrucció número 2 de Granada que obliga a lliurar els seus fills al pare en un punt d’intermediació familiar a les 17.00 hores.
Diferents iniciatives han estat promogudes a les xarxes socials en les últimes setmanes en suport a Juana Rivas, amb etiquetes com #JuanaCuentaConmigo #YoApoyoAJuanaRivas o #JuanaEstáEnMiCasa.