Engeguen un projecte per a replantar 700 plàntules de posidònia a Cadaqués i frenar-ne l’erosió

  • L'acció es farà a la cala la Sabolla, on s'ordenarà el fondeig, i també vol reduir la presència d'una alga invasora

VilaWeb
Plàntules de posidònia (fotografia: Posidoniagrows).

ACN

22.05.2023 - 16:17
Actualització: 22.05.2023 - 17:48

L’Associació Otras Manera i Empordà Mar posaran engegaran dijous la primera fase del projecte PosidoniaGrows, que té com a objectiu replantar unes 700 plàntules de posidònia a Cadaqués per frenar-ne l’erosió i reduir la presència d’una alga invasora, la Caulperpa cylindracea. La iniciativa permetrà de recuperar per a prada viva uns 25 metres quadrats dels 1.100 que es calcula que hi ha de mata morta coberta per l’alga invasora i es durà a terme a la cala Sa Sebolla, on s’ordenarà el fondeig.

El projecte es va començar a gestar fa un any i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cadaqués, la Universitat Rovira i Virgili, el Parc Natural de Cap de Creus, el ministeri per a la Transició Ecològica espanyol (MITECO), IMADEA, l’Associació Mar d’Amunt i la Confraria de pescadors del Port de la Selva.

El projecte també pretén de contribuir a la millora del coneixement i les tècniques de restauració d’aquestes praderies, estimar el balanç d’emissions de carboni i sensibilitzar la població sobre les pràctiques de fondeig responsable i la necessitat de no fer-ho en aquesta cala.

La iniciativa es planteja com una prova pilot que, si funciona, es podria reforçar en un futur. Actualment, l’àrea de mata morta coberta per Caulerpa cylindracea s’estima en uns 1.100 metres quadrats i aquest projecte només pretén plantar-ne 25.

Per evitar que la pèrdua de posidònia es mantingui en aquesta cala i permetre’n la recuperació natural a través dels trasplantaments, el fondeig lliure a cala Sa Sabolla quedarà prohibit. Això, asseguren els promotors, sense perjudici que el Parc Natural de Cap de Creus o el MITECO hi instal·lin fondejos ecològics.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor