Un programa pilot a farmàcies fa proves salivals per a detectar la covid a 32.600 persones

  • Si els resultats són satisfactoris, el programa es desenvoluparà a la resta de Catalunya

VilaWeb

ACN

17.12.2020 - 14:58
Actualització: 17.12.2020 - 16:04

L’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa un programa pilot en cinquanta farmàcies del districte de les Corts de Barcelona amb proves PCR d’automostra de saliva. Aquests establiments entregaran kits a persones d’entre 30 i 59 anys, a qui prèviament se’ls enviarà una carta o un SMS convidant-les a participar. Ahir va començar la tramesa i es fa de manera esglaonada, amb l’objectiu d’arribar a unes 32.600 persones, i s’allargarà fins al 22 de gener. Si els resultats són satisfactoris, el programa es desenvoluparà a la resta de Catalunya, però amb frotis nasals.

El farmacèutic, que ha realitzat una formació específica, donarà les instruccions necessàries perquè l’usuari es prengui la mostra de saliva a casa, i després l’haurà de retornar a la farmàcia abans de les dotze del migdia de l’endemà.

Quan la farmàcia tingui la mostra, l’enviarà als laboratoris de l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic, que comunicaran el resultat a través de l’aplicació La meva Salut en un marge de 24 hores. Més concretament, davant dels casos de la covid, els resultats també seran comunicats al gestor covid del CAP perquè es posi en contacte amb l’usuari. Inicialment s’ha previst la realització d’un test per persona, tot i que serà el Departament de Salut, sota criteris de salut pública, qui decidirà en cada moment la quantitat de proves a fer.

La tongada de proves, totalment gratuïtes, segueix el model del programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, es focalitzarà en les persones d’entre 30 i 59 anys de tres àrees bàsiques corresponents al districte de les Corts, les del CAP Montnegre, les de les Corts-Pedralbes i les de les Corts-Helios.

En aquest projecte hi participen el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), l’Hospital Clínic i l’Hospital Sant Joan de Déu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor