S’activa la fase 2 del programa Orfeu per poder fer 139.000 proves més en sis setmanes

  • Se sumen els laboratoris universitaris i el Centre de Ciències Òmiques d'EURECAT a la iniciativa de detecció massiva que farà 309.000 proves

VilaWeb

ACN

28.04.2020 - 17:07
Actualització: 29.04.2020 - 00:04

El govern ha aprovat l’activació de la fase 2 del Programa de Detecció Massiva de la Covid-19, el programa Orfeu. Amb aquesta nova fase s’han incorporat al sistema les instal·lacions especialitzades de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i EURECAT (a través del Centre de Ciències Òmiques, COS), i es calcula que es podran fer 139.000 proves més en sis setmanes, que se sumen als 170.000 previstos en la primera fase. S’estima que això suposa una nova inversió d’1,2 milions d’euros.

Segons l’executiu, amb l’objectiu de maximitzar el rendiment dels laboratoris i les condicions de seguretat de les persones que hi prenen part s’han seleccionat plataformes que disposen de sistemes robotitzats, equips de PCR d’alt rendiment i espais de seguretat P3 o P2 per a les diferents etapes del procés analític. Les prestacions d’aquestes universitats s’articularan en nodes territorials al voltant d’hospitals de referència amb la col·laboració de l’ICS, el Servei Català de la Salut i el Departament de Salut.

309.000 proves en sis setmanes

El programa Orfeu de detecció massiva, aprovat el 7 d’abril, preveia, en una primera fase, realitzar 170.000 tests en sis setmanes, amb la possibilitat de seguir-ne escalant el volum. En aquesta fase inicial, es va incorporar la capacitat de realització de tests PCR de tres centres CERCA del sistema català de recerca: l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG). L’objectiu és complementar la capacitat del sistema de salut de disposar de tests diagnòstics de coronavirus.

Durant aquestes setmanes, s’han desplegat els tests de prova per validar tot el procediment i es preveu que en els pròxims dies els centres comencin l’escalat fins a desenvolupar aquesta primera fase ‘a ple rendiment’.

Segons l’executiu, la creació del programa Orfeu respon al fet que la detecció massiva de coronavirus és essencial no només en la fase de confinament sinó també en la fase de desconfinament progressiu. ‘Cal que Catalunya disposi de capacitat per fer detecció massiva amb uns tests que seran complementaris als que pot oferir el sistema sanitari’, asseguren.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor