Més de dos-cents professors i investigadors de la Universitat de Saragossa signen una declaració en defensa del català

  • Aquesta carta és una resposta a les declaracions del president Jorge Azcón, que va dir que a l'Aragó "no es parla català"

VilaWeb
Redacció
20.02.2024 - 11:08
Actualització: 20.02.2024 - 20:21

Dos-cents cinquanta-sis investigadors i professors de la Universitat de Saragossa han signat una declaració en què defensen el reconeixement del català a l’Aragó, i també de la llengua aragonesa. Aquesta carta és una resposta a les declaracions del president aragonès, Jorge Azcón, que va dir que a l’Aragó no es parlava català. “La gent que viu a Fraga parla fragantí”, va dir. També s’ha expressat la intenció del govern aragonès d’intervenir en l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua.

“El català a Aragó rep reconeixement i interès per part de la romanística internacional des de fa moltes dècades”, han respost els professors. “És matèria docent en la Universitat de Saragossa, és present en els graus en Filologia Hispànica, Estudis Clàssics i Estudis Anglesos, i manté una àrea pròpia en el Departament de Lingüística i Literatures Hispàniques. Respecte a la llengua aragonesa, per als graus de Magisteri en Educació Infantil i en Educació Primària s’ofereix un esment en llengua aragonesa i aquesta Universitat pública ofereix el Diploma d’Especialització en Filologia Aragonesa i una assignatura d’Iniciació a la llengua aragonesa.
A més, diferents investigadors de la Universitat de Saragossa participen en diversos projectes finançats en l’àmbit estatal, que tenen entre el seu objecte d’estudi tant el català com l’aragonès a Aragó, ja sigui des de la seva perspectiva lingüística, històrica com a social, i els resultats són motiu de publicació de monografies i articles acadèmics en revistes d’alt impacte internacional.”

“L’aragonès i el català són part de la vida quotidiana de la Universitat de Saragossa”, continua la carta. I posen com a exemple les llengües de la plataforma virtual de gestió de la docència (Moodle), els cursos d’estiu o les publicacions de la universitat. “Com a docents i investigadors, considerem que les afirmacions de representants públics anteriorment esmentades vulneren la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, ratificada per l’estat espanyol, atès que el seu comitè d’experts ha explicitat unes quantes vegades –l’última, aquest mateix any– la necessitat de supervisar i vetllar pel compliment de les obligacions adquirides per les autoritats espanyoles, mitjançant el reconeixement i la protecció del català i l’aragonès a Aragó.”

És per tot això que exigeixen el reconeixement de la recerca desenvolupada a l’Aragó sobre la diversitat lingüística pròpia, que es tingui en compte a la Universitat de Saragossa en el desenvolupament de polítiques públiques relacionades amb aquesta realitat, i a l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua en l’àmbit de la seva competència, “respectant la seva autonomia com a institució i la independència acadèmica dels seus membres”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor