22.04.2022 - 21:30
A Catalunya, hi ha tretze centres educatius públics afectats actualment per resolucions judicials que impossibiliten d’aplicar amb normalitat el model d’immersió lingüística. Són vuit escoles, tres instituts i dos instituts-escola, en els quals hi ha catorze aules afectades per resolucions que els obliguen a impartir un mínim del 25% de les hores lectives en castellà com a llengua vehicular. A més, s’hi han d’afegir les dues escoles a les quals el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ordenar dijous que apliquessin el 25%.
Segons que ha pogut saber VilaWeb a partir d’una sol·licitud d’informació al Departament d’Educació en aplicació de la llei de transparència, el govern ha fet que s’incorporin tretze professors addicionals en aquestes aules, a mitja dedicació. La majoria va començar a treballar-hi al gener: quatre s’hi van incorporar el dia 10, dos el dia 12, tres el dia 13 i tres més el dia 17. El 10 de febrer va començar a treballar-hi el darrer professor addicional. L’escola el Turó del Drac de Canet de Mar (Maresme), que ha hagut d’aplicar el 25% de castellà a P5, no té cap mestre addicional, segons que han explicat a VilaWeb fonts de les famílies afectades. De fet, en aquesta aula, la mestra parla en castellà una tarda la setmana per a aplicar el 25% imposat.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar el desembre passat que hi hauria dos docents a les classes afectades per les decisions judicials que obligaven a impartir el 25% de castellà. Era una de les mesures que va prometre, a banda de més inspeccions i d’una “ofensiva legislativa” que per ara s’ha concretat en l’acord entre el PSC, ERC, JxCat i els comuns –congelat per part de Junts– per a reformar la llei de política lingüística i en l’elaboració d’un decret per a modificar la llei d’educació de Catalunya els mesos vinents. Una reforma a la qual s’oposa una part important de la comunitat educativa –com ara el sindicat USTEC-STEs, entre més– i de les entitats en defensa del català.
En la sol·licitud d’informació, el Departament d’Educació ha refusat de concretar a VilaWeb quins són els centres afectats per interlocutòries o sentències a conseqüència dels recursos contenciosos administratius presentats per famílies perquè s’imparteixi més castellà als seus centres, i que han forçat l’aplicació del 25% de presència mínima del castellà que va fixar el TSJC. Educació diu que pondera el dret d’accés a la informació pública “amb el dret col·lectiu a la protecció dels menors d’edat”, el dret de la intimitat i de les dades dels menors i les seves famílies. No obstant això, Educació sí que detalla que la majoria d’aquestes aules són de primària. Són una desena: nou aules d’escoles i una més d’un institut-escola. Les altres quatre són de secundària: de tres instituts i d’un institut-escola.