El govern ha incorporat tretze professors a mitja dedicació en les aules del 25%

  • Hi ha catorze classes afectades per resolucions judicials actualment: deu de primària i quatre de secundària

VilaWeb

Text

Odei A.-Etxearte

22.04.2022 - 21:30

A Catalunya, hi ha tretze centres educatius públics afectats actualment per resolucions judicials que impossibiliten d’aplicar amb normalitat el model d’immersió lingüística. Són vuit escoles, tres instituts i dos instituts-escola, en els quals hi ha catorze aules afectades per resolucions que els obliguen a impartir un mínim del 25% de les hores lectives en castellà com a llengua vehicular. A més, s’hi han d’afegir les dues escoles a les quals el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ordenar dijous que apliquessin el 25%.

Segons que ha pogut saber VilaWeb a partir d’una sol·licitud d’informació al Departament d’Educació en aplicació de la llei de transparència, el govern ha fet que s’incorporin tretze professors addicionals en aquestes aules, a mitja dedicació. La majoria va començar a treballar-hi al gener: quatre s’hi van incorporar el dia 10, dos el dia 12, tres el dia 13 i tres més el dia 17. El 10 de febrer va començar a treballar-hi el darrer professor addicional. L’escola el Turó del Drac de Canet de Mar (Maresme), que ha hagut d’aplicar el 25% de castellà a P5, no té cap mestre addicional, segons que han explicat a VilaWeb fonts de les famílies afectades. De fet, en aquesta aula, la mestra parla en castellà una tarda la setmana per a aplicar el 25% imposat.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar el desembre passat que hi hauria dos docents a les classes afectades per les decisions judicials que obligaven a impartir el 25% de castellà. Era una de les mesures que va prometre, a banda de més inspeccions i d’una “ofensiva legislativa” que per ara s’ha concretat en l’acord entre el PSC, ERC, JxCat i els comuns –congelat per part de Junts­– per a reformar la llei de política lingüística i en l’elaboració d’un decret per a modificar la llei d’educació de Catalunya els mesos vinents. Una reforma a la qual s’oposa una part important de la comunitat educativa –com ara el sindicat USTEC-STEs, entre més– i de les entitats en defensa del català.

En la sol·licitud d’informació, el Departament d’Educació ha refusat de concretar a VilaWeb quins són els centres afectats per interlocutòries o sentències a conseqüència dels recursos contenciosos administratius presentats per famílies perquè s’imparteixi més castellà als seus centres, i que han forçat l’aplicació del 25% de presència mínima del castellà que va fixar el TSJC. Educació diu que pondera el dret d’accés a la informació pública “amb el dret col·lectiu a la protecció dels menors d’edat”, el dret de la intimitat i de les dades dels menors i les seves famílies. No obstant això, Educació sí que detalla que la majoria d’aquestes aules són de primària. Són una desena: nou aules d’escoles i una més d’un institut-escola. Les altres quatre són de secundària: de tres instituts i d’un institut-escola.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor