31.01.2021 - 22:00
|
Actualització: 01.02.2021 - 08:02
El debat de les eleccions del 14 de febrer organitzat per TVE, arriba marcat per la polèmica per la manera com s’ha organitzat. Els professionals de TVE-Catalunya han criticat que el presenti un professional vingut de Madrid, Xabier Fortes, i que s’hagi previst íntegrament en castellà. Amb tot, Junts per Catalunya, ERC, la CUP, el PDECat i, de vegades, En Comú Podem, hi intervenen en català. A Catalunya, el debat s’emet per TVE1 en versió original, però en l’emissió per a tot l’estat espanyol del canal 24h la televisió ha decidit de posar-hi un doblador simultani a sobre. Podeu veure a continuació l’emissió en directe del canal 24h, però també podeu seguir-lo ací en versió original:
Els participants en el debat són Carlos Carrizosa, de Ciutadans; Laura Borràs, de Junts per Catalunya; Pere Aragonès, d’Esquerra Republicana de Catalunya; Salvador Illa, del PSC; Jéssica Albiach, d’En Comú Podem; Carles Riera, de la CUP; Alejandro Fernández, del PP; Àngels Chacón, del PDECat; i Ignacio Garriga, de Vox. Els candidats tindran 1 hora i 50 minuts per a desenvolupar les seves propostes en matèria de sanitat, gestió de la pandèmia, economia, encaix de Catalunya dins l’estat espanyol i els possibles pactes postelectorals.
Els professionals de TVE-Catalunya han dit que aquest model de debat atempta contra la llei espanyola 17/2006 de la ràdio i la televisió. Per això, han demanat a la direcció de la cadena que rectifiqui i permeti que el debat es faci en català i presentat per algú de la redacció de Sant Cugat. Tot seguit us oferim el comunicat dels professionals:
“Com a professionals de TVE-Catalunya volem manifestar el nostre desacord davant l’organització del debat de candidats a les eleccions a la Generalitat previst aquest diumenge en horari de màxima audiència i en desconnexió a La 1 i a 24 Horas.
És la primera vegada que un debat de candidats organitzat per TVE a unes eleccions catalanes s’emet només en castellà per TVE.
Tampoc no entenem que el presentador escollit no sigui un professional de RTVE-Catalunya. Aquí hi ha professionals sobradament capacitats per a exercir les funcions de moderador i que, a més a més, estan en contacte diari amb la realitat social i política catalana. Periodistes, a més, amb experiència en programes d’aquest mateix format, tant en l’àmbit català com l’estatal.
Considerem que aquesta decisió no respecta la llei 17/2006 de la ràdio i la televisió de titularitat estatal que en el seu article 3.1. apartat E encomana a RTVE promoure la cohesió territorial, la pluralitat i la diversitat lingüística i cultural d’Espanya. I, en l’apartat G, ‘la projecció cap a l’exterior de les llengües i cultures espanyoles’.
Per tot plegat, lamentem la decisió presa, que considerem que deixa de banda la professionalitat del personal d’informatius de TVE Catalunya, que ha quedat sobradament demostrada durant els mesos de pandèmia, de judici del procés i durant l’anomenada ‘tardor calenta’. Per això, demanem que es replantegi la decisió i s’emeti un debat en català.”