Professionals de salut catalans desenvolupen cinc projectes en el primer any d’Innòbics

  • La unitat de cremats del Vall d'Hebron assistirà altres hospitals per videoconferència

VilaWeb
Redacció
30.06.2017 - 12:55

La unitat de cremats del Vall d’Hebron assistirà altres hospitals per videoconferència

BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS)

Professionals de salut catalans han desenvolupat cinc projectes d’innovació en l’atenció sanitària aprovats durant el primer any d’Innòbics, un model d’innovació cooperatiu obert a tots els professionals en una plataforma informàtica desenvolupat per l’Institut Català de la Salut (ICS) i amb col·laboracions internacionals, ha explicat a Europa Press el seu president, David Elvira.

Aquest divendres, durant una jornada dedicada al primer aniversari del projecte, ha detallat que s’han inscrit 1.391 professionals a la plataforma i han presentat 154 idees, entre les quals s’han validat 23 i s’han aprovat cinc projectes, actualment en implementació, i preveuen que es multipliquin per quatre en dos anys, arribant a 20.

Elvira ha destacat la “transcendència” que tenen aquests projectes i la plataforma tant a nivell assistencial com en l’organització del sistema, fent arribar la innovació a tots els àmbits, inclosa la relació entre el pacient i el professional, i aprofitant el coneixement dels professionals, a més d’obrir la porta al fet que els pacients col·laborin en la innovació a partir del 2018.

“Volem que la innovació s’alineï amb les prioritats” del sector de salut pública i les necessitats dels pacients, així com que millori l’equitat territorial, la participació i l’aprofitament del coneixement dels professionals, ha dit Elvira, acompanyat del responsable d’Innovació de l’ICS, José Jerónimo Navas.

Aquest ha lloat la plataforma Innòbics per la seva capacitat d’identificar projectes que van “de baix a dalt”, així com de desenvolupar-los en un pilot i acabar implementant-los en el sistema, i ha afegit que tenen l’objectiu de transformar l’organització per millorar l’atenció alliberant les capacitats dels professionals –entre els quals hi ha mèdics, infermers i altres sanitaris–, més que guanyar premis.

TELECREMATS

Tots dos han destacat dos projectes en fase d’implantació: un d’atenció a distància a grans cremats des de la unitat experta de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona (Telecremats) i un altre d’assistència a la depressió en l’atenció primària impulsat per la Gerència Territorial de Tarragona.

El programa Telecremats solucionarà l’actual atenció inadequada a grans cremats a Catalunya, que actualment es desplacen sempre a Vall d’Hebron, sent innecessari en el 60% dels casos: a través d’un sistema de videoconferència amb els especialistes de la unitat de cremats de l’hospital, s’assessorarà centres del territori en l’atenció a aquests pacients.

Ho ha explicat en declaracions a Europa Press el responsable d’Innovació de l’ICS, José Jerónimo Navas, que ha destacat que el projecte servirà també per formar professionals del territori amb situacions pràctiques i de la mà de “superespecialistes” del Vall d’Hebron –la unitat de la qual de cremats està de guàrdia les 24 hores del dia–, que comptaran amb una patent que ofereix una imatge amb alta resolució d’augment, superior a la de l’ull humà.

Els experts valoraran la situació del cremat i el tractament necessari, evitant el seu desplaçament i estalviant 300.000 euros a l’any en desplaçaments, més altres 300.000 euros de despesa per al sistema evitant el seu ingrés a l’hospital barceloní.

Els tres projectes restants consisteixen en l’aplicació d’un algorisme informàtic per a la detecció precoç de les immunodeficiències primàries en l’atenció primària, desenvolupat pel Vall d’Hebron; un altre del mateix hospital consisteix en l’atenció neonatal individualitzada i el tercer, de Gerència Territorial de la Catalunya central, aborda la “teledermatologia”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor