20.10.2023 - 08:50
|
Actualització: 21.10.2023 - 22:20
La producció de bolets arreu del Principat és sota mínims i els experts creuen que serà una campanya dolenta. Així ho ha explicat en declaracions a l’ACN l’expert en micologia del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) Juan Martínez de Aragón, que diu que en ara com ara la producció és d’uns dos quilos per hectàrea, mentre que en aquesta època de l’any hauria de ser d’uns trenta. “Una producció baixíssima”, lamenta. Afegeix que al Pirineu i el Pre-pirineu la campanya ja es pot donar gairebé per acabada i caldrà veure què passa al Pre-litoral, on, si plou i no fa vent, la situació encara pot remuntar. En aquestes cotes més baixes la campanya comença més tard i es pot allargar fins al desembre.
Martínez explica que, fins ara, pràcticament no hi ha hagut producció de bolets als boscs catalans, excepte en algunes comarques, com ara el Ripollès, i també a la Vall d’Aran, on se n’han trobat algunes espècies. Però diu que, si no canvia radicalment l’oratge en les setmanes vinents, serà un any dolent, tot i que tampoc no excepcional. De fet, comenta que d’ençà que van començar a fer inventaris de bolets, ara fa vint-i-cinc anys, hi ha hagut uns quants anys amb produccions molt baixes, com ara el 2002, el 2004, el 2007 i el 2017. “Són moments cíclics condicionats pel clima”, diu. Sí que aquests darrers quatre anys les produccions se situaven al voltant de la mitjana, que és de cinquanta quilos per hectàrea o seixanta.
Respecte de la previsió de pluja per als dies vinents, diu que a la zona del Pirineu ja no hi tindran influència perquè recorda que, una vegada plou, hi ha un període d’uns deu dies o quinze perquè els bolets més comuns, com ara el rovelló i el cep, fructifiquin. “Ja ens n’anem a principi de novembre i al Pirineu en aquestes dates ja glaça de nit, de manera que pràcticament no hi haurà bolets”, exposa. També és difícil que la situació canviï a la Catalunya Central per aquests mateixos motius. En canvi, sí que pot ser que fructifiquin més bolets a la zona del Pre-litoral i Litoral, atès que allà la temperatura és més alta i la temporada acostuma a allargar-se fins a mitjan desembre.
Tot i això, recorda que els bolets necessiten pluja habitual i no que en un dia caiguin cent litres i després no plogui més. “Cal una pluja constant, que no hi hagi repunts en la temperatura perquè si no hi ha molta evaporació de l’aigua i que no faci vent perquè resseca molt el sòl i els bolets deixen de sortir”, explica.