Problematitzar els (nostres) noms

  • I aquí, ves quines coses que tan clarament ens mostra la vida, s'hi han trobat, agafadets de la maneta per a ballar la contradansa, PSOE i PP, Salvador Illa i María José Català

Núria Cadenes
02.04.2025 - 21:40
Actualització: 02.04.2025 - 22:36
VilaWeb
00:00
00:00

No ho fan perquè sí: és deliberat.

Hi ha vegades en què l’article se’m condensa en una frase i avui m’ha tornat a passar. Ho desenvoluparé, ara de seguida, ho miraré de desenvolupar tan bé com podré, però el moll de l’os queda contingut en això que deia: que no és, simplement, l’estirabot d’un xitxarel·lo ni la prosternació davant dels qui es proclamen encara més ultres que tu (que també: l’arrogància estòlida i el genoll vinclat hi són factors ben reals, en aquesta història), sinó una manera de fer practicada expressament, a consciència i amb objectius.

La idea és senzilla: convertir les nostres coses, els nostres noms, en un problema. En molts problemes. En batibull i mullader i confusió. En conflicte. En cansament. Que al seu voltant s’hi creï una boira desagradable, que la gent se n’aparti, ai, deixa-ho estar, quin maldecap, jo no vull bregues, que s’acabi d’una vegada, que s’acabe; com siga però que s’acabe.

La idea és simple, sí: que els nostres noms siguin un problema (ells, els noms, la seva existència) i aconseguir així que el sol fet de pronunciar-los comporti un posicionament, un assenyalament polític. Això pretenen: aconseguir que si dius català quan parles de la teva llengua al sud de seguida s’interpreti amb connotació, i hi hagi una hesitació, un silenci, una incomoditat, un no-havíem-vingut-a-parlar-de-política. Que hagis de patir per anomenar les teves coses. Que hagis de patir sempre, perquè sempre troben un nou objectiu per a generar trasbals.

Ara volen aconseguir que dir Catalunya Nord sigui conflictiu, que escriure València sigui conflictiu.

I aquí, ves quines coses que tan clarament ens mostra la vida, s’hi han trobat, agafadets de la maneta per a ballar la sinistra contradansa, l’actual president de la Generalitat de Catalunya i l’actual batllessa de València, PSOE i PP, Salvador Illa i Maria José Català.

Perquè, en realitat, l’actitud que va mostrar l’individu que ocupa el càrrec de director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà quan es va negar a pronunciar Catalunya Nord, aquella sobergueria, no té transcendència pel personatge, irrellevant en ell mateix, sinó pel fet que hagi estat nomenat per al càrrec (que l’experiència laboral al·legada per a aquesta responsabilitat sigui alguna campanya de màrqueting per al PSC de Cervera i per a una plataforma de lloguer de cotxes ja es comenta tot sol). I pel fet que l’hi mantinguin. Malgrat les protestes que els seus estirabots ofensius han causat. Ja n’han reclamat la substitució personalitats i entitats socials i culturals al nord i al sud de l’Albera, incloent-hi els cinc anteriors directors de la Casa de la Generalitat (els quals denunciaven “l’arrogància i la ignorància” del subjecte en qüestió).

Però aquest Christopher Person continua a la cadira.

I Salvador Illa i el seu equip sistemàticament perpetren la tristíssima pràctica de convertir-nos en problema (perquè convertir els nostres noms en problema és convertir la nostra existència en problema): quan premeditadament eviten pronunciar Catalunya Nord i diuen que fer-ho seria “entrar en debats nominalistes” (quins debats?! No hi eren fins que, precisament amb la seva actitud, no els han volgut crear!) o “perdre la neutralitat” (aquesta gran fal·làcia que pressuposa guerra i que, a sobre, obvia que l’omissió ja és posicionament i, per tant, el contrari de cap “neutralitat”); quan s’empesquen eufemismes i estrafolàries endevinalles per evitar de pronunciar el nom que volen estigmatitzar, i diuen “aquest territori” o “demarcació del sud de França amb vincles històrics amb Catalunya”, i fent-ho ja posen en evidència que eludeixen alguna cosa, i la cosa és el nostre nom assenyalat així amb la lletra escarlata.

Assenyalat i escarnit i posat a la picota.

La qüestió, per tant, aquí, no és la simple supèrbia del pipioli de torn, aquest o l’altre o el següent, sinó la decisió política de generar conflicte entorn dels noms de les nostres coses. Això que du a terme el govern de Salvador Illa.

Això que fa el govern municipal (tan agafat amb pinces per l’extrema dreta de Vox i d’ex-Vox) de María José Català. Que tan bon punt van ocupar la plaça van retrocedir a escriure el nom de la ciutat també en castellà (València-Valencia, per a ells, perquè la primera es veu que no l’entenien), i que ara han decidit de fer també un problema del seu accent i tornar a embolicar la troca amb aquest tema per provar de canviar-lo de direcció. Sense que hi hagués cap demanda social, evidentment, ni cap conflicte ni cap res. Cap res fins que no va sortir el PP a agitar la bandereta de les seves obsessions. Igual com no hi havia cap conflicte fins que no va sortir el PSOE d’Illa a crear polèmica on no n’hi ha.

Catalilla, PPOE: per les seves coincidències els coneixereu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
Fer-me'n subscriptor