24.12.2020 - 12:09
|
Actualització: 24.12.2020 - 16:24
El Departament de Salut administrarà la primera dosi del vaccí contra la covid aquest diumenge a la residència Feixa Llarga de l’Hospitalet de Llobregat. El mateix dia s’administraran dosis a la resta de regions sanitàries. Concretament, hi haurà també vaccinacions a la residència Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur; a la Balàfia I de Lleida; a la Mercè de Tarragona; a la Natzaret de Móra d’Ebre; a la residència assistida Font de Capellans de Manresa; a la residència Mil·lenari de Ciutat Vella, a Barcelona; a la residència Sabadell Gent Gran, i a la Creu de Palau de Girona. Catalunya rebrà aquest cap de setmana una partida avançada de 1.595 dosis.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assenyalat que, per triar aquestes primeres residències, s’havien prioritzat criteris com el fet que actualment estiguessin classificades com a verdes, és a dir, sense cap cas de coronavirus; que fossin de titularitat pública i que fossin grans per si calgués sectoritzar espais.
Una vegada hagi començat la vaccinació, Salut preveu que cada dilluns arribin unes 60.000 dosis a Catalunya, que s’administraran els dimarts. La primera etapa de vaccinació es farà entre el gener i el març i es preveu de posar més de 700.000 dosis, per a cobrir les residències de Catalunya i els professionals sanitaris. Segons les previsions, a partir del març s’entrarà en la segona etapa del pla de vaccinació, que començarà per protegir les persones més grans de vuitanta anys.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assenyalat que l’inici de la vaccinació era “motiu d’esperança”, però ha advertit que el pla duraria tot un any. Així doncs, la immunitat de grup, que en aquesta malaltia se situa entre el 70% i el 80%, no s’assolirà fins a final del 2021, segons les estimacions actuals.
Les expectatives en l’inici de la vaccinació no poden fer oblidar la delicadesa de la situació actual de la pandèmia ni la “complexitat logística” que significa l’administració del vaccí, ha dit Argimon. Per mostrar aquesta complexitat, ha subratllat que cada any es posaven a Catalunya uns 3 milions de dosis de vaccins i que el 2021 se’n preveien d’administrar 12 milions de la covid-19.
Un altre element de dificultat, ha destacat, és que ara es comença amb el vaccí de Pfizer/BioNtech, però durant l’any n’arribaran d’altres farmacèutiques. I per últim, ha recalcat, els vaccins es basen en una tecnologia “nova”, si bé “no desconeguda”, i s’ha de tenir molta cura durant tot el procés. Els vaccins arribaran i es distribuiran ultracongelats, en capses de gel sec, i en safates que recordaran a les d’una “minipizza”, ha dit Argimon per il·lustrar-ho. En cada safata hi haurà 975 dosis repartides en vials. Cada vial tindrà cinc dosis. Quan s’obri un vial i es processi, s’hauran de vaccinar amb diligència cinc persones.