30.04.2020 - 18:14
|
Actualització: 30.04.2020 - 21:57
La commemoració del dia del treballador, demà, Primer de Maig, se suma a la llarga llista de fenòmens sense precedents que vivim darrerament. Arran de l’estat d’alarma i les restriccions per a frenar la pandèmia de Covid-19, és prohibit de fer manifestacions al carrer, i els sindicats han hagut de cercar altres vies de commemoració i protesta. Heus ací una guia perquè conegueu tots els actes convocats.
La Intersindical ha organitzat un cicle de xerrades que ja van començar el 27 d’abril proppassat. D’aleshores ençà n’han fet una per dia, tractant assumptes com els drets laborals, la sanitat pública, el sindicalisme o l’economia, i són totes disponibles al canal de Youtube del sindicat. Demà a les dotze del migdia hi emetran una conferència del vicesecretari general de l’entitat, Sergi Perelló, anomenada ‘Lluita sindical i alliberament nacional’. Se solaparà amb un altre acte en directe, a la mateixa hora i per la mateixa plataforma, que han muntat la Taula Sindical de Catalunya i la CGT. Hi haurà portaveus del sindicat i actuacions de diversos grups reivindicatius, com ara Reincidentes o Boikot. En el seu cas, l’acte polític definitiu serà a les sis de la tarda. Han demanat que la gent el segueixi en viu i amb altaveus als balcons.
La Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i Lluita Internacionalista havien demanat permís al ministeri de l’Interior espanyol, que és l’autoritat competent en aquest assumpte durant l’estat d’alarma, per a celebrar una manifestació controlada, reduïda a cinquanta persones i amb distanciament social a plaça Sant Jaume, però Fernando Grande-Marlaska els ho ha prohibit. L’organització, que a més de la situació dels treballadors essencials, també volia criticar el pressupost de la Generalitat, la llei mordassa i la reforma laboral, lamenta que ‘s’utilitza l’estat d’alarma com a excusa per a treure capacitat d’acció als sindicats’, i sembla que manté la convocatòria, tot i les amenaces dels Mossos d’Esquadra. La CGT, COS, la Fapac, la Plataforma 3-O, Procés Constituent, Marea Bàsica, Papeles para todos i la CUP també s’havien sumat a la proposta.
CCOO i UGT, pretenen celebrar un acte a dos quarts de dotze del matí al davant de l’Hospital del Mar. Camil Ros, secretari general d’UGT, diu que ho plantegen com un homenatge als treballadors dels serveis essencials que durant la crisi i l’estat d’alarma han jugat un paper clau per a la contenció de la pandèmia, exposant-se al risc de contagi per anar a treballar i sense que ningú els proveís el material de protecció necessari. A dos quarts de dues han convocat una manifestació virtual, i a partir de les sis emetran un concert, que finalitzarà amb els aplaudiments als professionals de la salut a les vuit del vespre.
A les Illes Balears, CCOO i UGT també han traslladat a l’esfera virtual les tradicionals manifestacions del Dia del Treballador, sota el lema ‘Traball i serveis públics’ i demanen que les xarxes socials siguin el canal de les protestes. La Confederació General del Treball del País Valencià ha fet una crida per a fer visible, mitjançant missatges a les xarxes socials, els cartells i reivindicacions de l’organització. La Intersindical Valenciana ha convocat una manifestació virtual per a ‘protegir els serveis públics’. A les dotze del migdia emetrà en directe pels seus perfils a les xarxes socials la lectura d’un manifest.
🔊MANIFESTACIÓ VIRTUAL #1demaig #PlantemCara i protegim els serveis públics
📅1 de Maig
⏰11h Pengeu una foto de manifestacions d’altres anys i etiqueteu-nos
📌Feu servir l’HT #PlantemCara
🗣️A les 12h➡️Lectura del #ManifestVirtual en les nostres xarxes socials pic.twitter.com/4qU9DqdHJx— Intersindical_Valen (@IntersindicalV) April 30, 2020
A les dotze de migdia s’emetrà un vídeo homenatge als treballadors dels sectors essencials que es penjarà tant en la web de les filials valencianes de Comissions Obreres i UGT, com en les seves xarxes socials. Els seus secretaris generals, Arturo León i Ismael Sáez, respectivament emetran els seus discursos una hora més tard a la web de cada entitat. La manifestació virtual començarà a dos quarts de dues i durarà una hora, amb les xarxes socials com a protagonistes: els qui s’adhereixin a la protesta han de penjar fotografies, comentaris i vídeos de suport sota les etiquetes #YoSoyPrimeroDeMayo o #1deMayo. De cinc a vuit de la vesprada hi haurà un concert solidari on actuaran autors com Efecte Papallona, Rozalén o Brisa Fenoy, entre d’altres.
Avui mateix, el Tribunal Constitucional espanyol ha dictat que les manifestacions al carrer no seran permeses demà, perquè ‘no es donen les circumstàncies per a permetre-les’. Per la seva banda, la Unió Sindical d’Andorra ha publicat un comunicat dient a la ciutadania que es mobilitzi demà, a fi de reivindicar el reconeixement de drets en la sanitat, els salaris i pensions decents. També demanen el manteniment del nivell de vida del país i que el govern faci habitatges de protecció pública. Gabriel Ubach, el secretari general de l’organització, ha dit en declaracions a AltaVeu que ha de ser una jornada històrica de reivindicacions.