21.01.2024 - 21:40
|
Actualització: 21.01.2024 - 22:43
The Washington Post · Andrew Jeong
Si les tendències actuals en matèria de desigualtat es mantenen, el món pot veure aparèixer el primer bilionari de la història (algú amb un patrimoni d’un milió de milions de dòlars, un concepte que en anglès en diuen trillionaire) en aquests deu anys vinents. És una de les grans conclusions que es deriven de l’estudi que l’ONG de lluita contra la pobresa Oxfam International va publicar la setmana passada, i que evidencia el creixement de la bretxa entre els més rics i els més pobres del planeta.
L’informe es va publicar dilluns passat, el mateix dia que va començar el Fòrum Econòmic Mundial a Davos (Suïssa). Els autors del document diuen que el món passa per una “dècada de divisió” i assenyalen que, d’ençà del 2019, les cinc persones més riques del món gairebé han duplicat el patrimoni i, en canvi, gairebé cinc mil milions de persones s’han empobrit.
A partir de dades de Forbes, els autors del report arriben a la conclusió que la fortuna combinada de tan sols cinc homes va passar de 453.000 milions de dòlars l’any 2019 a 869.000 milions de dòlars a final del 2023. Són el conseller delegat de Tesla, Elon Musk; els propietaris del grup d’articles de luxe LVMH, Bernard Arnault i la seva família; el fundador d’Amazon, Jeff Bezos; el fundador d’Oracle, Larry Ellison, i l’inversor Warren Buffett.
En la seva metodologia, els autors expliquen que si aquesta trajectòria de creixement continua, Musk –l’home més ric del món, segons Forbes– es convertirà en el primer bilionari de la història d’ací a menys de nou anys. Així i tot, l’informe explica que aquesta projecció és subjecta a moltes incerteses.
“Si gastessin un milió de dòlars el dia, els cinc homes més rics del món trigarien 476 anys a exhaurir el seu patrimoni combinat”, explica el report.
Segons Oxfam, per als més pobres del món –que en totes les societats són, predominantment, dones i grups marginats– la vida quotidiana “ha esdevingut com més va més dura” d’ençà del 2019. En aquest sentit, l’informe assenyala l’escalada dels conflictes bèl·lics per tot el món, l’agreujament de la crisi climàtica i l’augment del cost de la vida com a factors rere aquest augment de la desigualtat al planeta.
Els autors també remarquen que, a escala mundial, els homes tenen un patrimoni combinat de 105.000 milions de dòlars més que no pas les dones, una diferència de riquesa equivalent a més de quatre vegades l’economia dels Estats Units.
Per això Oxfam insta els governs de tot el món a imposar límits als salaris dels directors executius i també a establir imposts permanents sobre el patrimoni i els beneficis extraordinaris.
- Subscribe to The Washington Post
- Podeu llegir més reportatges de The Washington Post publicats en català a VilaWeb