05.04.2025 - 08:29
|
Actualització: 06.04.2025 - 21:12
Els Estats Units imposen a partir d’avui un 10% d’aranzels a pràcticament totes les importacions del país. Segons l’ordre executiva que va firmar el president, Donald Trump, dimecres, a “tots els productes importats als EUA” els aplicaran un gravamen del 10% a partir de la mitjanit de dissabte a la costa est dels EUA, llevat de les mercaderies carregades als vaixells i en trànsit abans de la mitjanit.
La setmana entrant, Washington té previst d’elevar aquests aranzels a uns quants països, entre els quals els 27 de la Unió Europea, als quals els aplicarà almenys un 20%. Des de dijous, les importacions d’automòbils als Estats Units ja paguen un 25%, mentre que les d’acer i alumini ho fan d’ençà del 12 de març.
Trump està disposat a negociar els nous aranzels si li ofereixen alguna cosa “fenomenal” a canvi, però menysté la caiguda de les borses i el rebuig global al mur proteccionista que pot desencadenar una guerra comercial mundial.
Brussel·les ha fet una crida a la calma i ahir va començar converses amb Washington per intentar de pactar una rebaixa dels aranzels. Els grans blocs comercials, com ara la UE i la Xina, han amenaçat amb represàlies comercials, i països com ara el Japó i l’Índia han evitat un discurs de confrontació amb els EUA.
El comissari europeu de Comerç, Maroš Šefčovič, va considerar ahir que els aranzels són injustificats i perjudicials. Ho va dir en una conversa de dues hores que va tenir amb els seus homòlegs dels EUA, el secretari de Comerç, Howard Lutnick, i el representant comercial, Jamieson Greer. Šefčovič els va demanar una “aproximació nova” a les relacions comercials entre ambdues potències, però els va alertar que si bé la UE està compromesa amb unes negociacions “significatives”, també està preparada per a defensar els seus interessos.
Hi ha països que ja han reaccionat als aranzels amb mesures que aprofundeixen en l’escalada de la guerra comercial. Ahir, Pequín anunciava que replicarà Trump amb el mateix nivell de tarifes. Així, aplicarà un gravamen del 34% a tots els productes provinents dels EUA a partir del 10 d’abril, l’endemà de l’entrada en vigor del 34% que Trump ha ordenat per a les importacions xineses.
Aranzels del 10%
L’ordre executiva de Trump imposa aranzels del 10% a pràcticament tots els països, una mesura que justifica amb “la manca de reciprocitat” en les relacions comercials, les taxes aranzelàries “dispars i les barreres no aranzelàries”, així com els “grans i persistents dèficits comercials anuals” dels EUA amb la resta del món. “Constitueixen una amenaça inusual i extraordinària per a la seguretat nacional i l’economia dels Estats Units”, afirma el document.
Hi ha vora cent cinquanta països a la llista publicada per la Casa Blanca, i a tots els acusen d’imposar als EUA almenys un 10% d’aranzels comptant, segons ells, “més barreres comercials” i “manipulacions de la moneda”. Més tard, l’administració Trump va admetre que havien fet els càlculs basant-se en el dèficit comercial i les importacions amb cada país.
Excepcions
Els productes del Canadà i Mèxic coberts pel Tractat entre Mèxic, Estats Units i el Canadà (USMCA, per les seves sigles en anglès) quedaran exclosos dels nous gravàmens.
El 10% tampoc no s’aplicarà a l’acer, l’alumini, els cotxes ni els components per a automòbils, perquè estan subjectes a nous aranzels del 25%. Tampoc a aquells béns pendents de nous gravàmens especials: el coure, productes farmacèutics, semiconductors, articles de fusta, certs minerals crítics i productes energètics.
Més aranzels a l’horitzó
La llista d’afectats pels aranzels inclou taxes superiors que entraran en vigor dimecres vinent: la Xina (34%), Suïssa (31%), Sud-àfrica (30%), l’Índia (26%), Corea del Sud (25%), el Japó (24%) i la UE (20%).
Per justificar aquests números, Trump acusa la UE d’imposar als EUA aranzels del 39%. Segons Brussel·les, els aranzels reals són de l’1,2% per a les importacions dels EUA a la UE.
En espera d’una negociació, els EUA començaran a aplicar aranzels del 20% a la majoria dels productes provinents de la UE a partir del 9 d’abril. La Comissió Europea calcula que un 70% de les exportacions cap als EUA es veuran afectades pels aranzels i que Trump pot recaptar vora 81.000 milions d’euros.
La UE, que té la competència exclusiva en política comercial al bloc, provarà de negociar amb Washington, però prepara represàlies. El comissari de Comerç, Maroš Šefčovič, ha dit que el club comunitari estudiarà “com calibrar la resposta” mentre es dóna un temps de marge “per a les converses”. Šefčovič va parlar divendres amb els seus homòlegs dels EUA per abordar les mesures de l’administració dels EUA.
Què cerca Trump amb els aranzels?
Trump ha defensat l’ús dels aranzels per atreure llocs de treball i fàbriques al país i per reduir els imposts i el deute nacional amb la recaptació. “Més producció a casa comportarà una competència més forta i preus més baixos per als consumidors”, ha argumentat. Alhora, espera que siguin també un instrument de negociació amb la resta del món.