12.12.2018 - 21:50
|
Actualització: 14.12.2018 - 12:23
Primàries de Barcelona es posa en marxa aquest divendres, des de les vuit del vespre fins diumenge a la mateixa hora, els 23.000 inscrits podran votar dos de la seixantena de candidats. El gran favorit és l’impulsor del projecte, el filòsof Jordi Graupera. La primera volta determinarà quins dos candidats accedeixen a la segona tanda.
En aquesta segona tanda, que es farà entre el 21 i el 23 de desembre, hi haurà dues urnes. A l’urna A es podrà votar a una de les dues candidatures més votades a la primera volta. A l’urna B es podran votar per acabar de confegir la llista electoral. Els inscrits podran votar fins a un terç dels candidats més votats a la primera volta en una papereta que tindrà un màxim de trenta-sis candidats.
Abans de la segona volta, les dues candidatures més votades hauran de presentar tres membres del seu equip, que hauran de ser obligatòriament candidats de la primera volta. La candidatura vencedora integrarà el perdedor de la segona volta en el número dos de la llista. Els tres membres de l’equip presentats ocuparan els llocs tres, cinc i set.
En cas que a la primera volta un candidat supera el 50%, no hi haurà segona votació per dirimir el cap de llista. En aquest sentit, el vencedor triarà les posicions dos, tres, cinc i set de llista entre els candidats que s’han presentat a la primera volta.
A més de Barcelona, pròximament també es faran primàries a una quarantena de viles i ciutats, entre les quals Tarragona, Lleida, Sabadell, Terrassa, l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Manresa, Mataró, Castelldefels, Tortosa, Reus, el Vendrell, Vilanova i la Geltrú, Rubí, Salt, l’Escala, Santa Cristina d’Aro i Calonge, Blanes, Centelles, Gelida, Cambrils i Sant Feliu de Codines. La data límit per a presentar candidatures és el 18 de gener i les votacions començaran l’1 de febrer.
L’ANC i Demòcrates de Catalunya han donat suport al procés de primàries. Els socis de l’ANC van aprovar que l’entitat s’impliqués en aquesta iniciativa per a promoure llistes unitàries a les eleccions municipals. En canvi, els partits polítics se n’han desmarcat i tant ERC com la CUP han descartat de concórrer amb el PDECat a les municipals. Al final, les primàries poden acabar tenint l’efecte contrari que cercava l’ANC, de manera que a Barcelona i en més municipis es presenti una quarta candidatura independentista que competeixi amb les altres a les municipals.