Els preus es tornen a enfilar al maig

  • L'avanç d'inflació anual puja tres dècimes, fins al 3,6%, i la subjacent, una, fins al 3,0%, a l’estat espanyol · El govern de Sánchez esperarà a veure el desglossament dels preus dels aliments per decidir si manté la rebaixa de l'IVA en els bàsics, que s'acaba el 30 de juny

Jordi Goula
30.05.2024 - 19:50
VilaWeb

La inflació anual estimada de l’IPC aquest mes de maig és del 3,6%, d’acord amb l’indicador avançat elaborat per l’Institut d’Estatística espanyol (INE). Aquest indicador proporciona un avanç de l’IPC que, si es confirma, significaria un augment de tres dècimes en la seva taxa anual, atès que el mes d’abril aquesta variació va ser del 3,3%. Aquesta evolució és deguda, principalment, a la pujada dels preus d’electricitat, que el maig de l’any passat van baixar. També als preus dels carburants, que baixen menys que en el mateix mes de l’any passat. Per la seva banda, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta d’una dècima, fins al 3,0%. I, finalment, els preus de consum registren al maig un creixement del 0,3% respecte del mes d’abril, segons l’indicador avançat de l’IPC.

Aquesta és tota la informació que proporciona l’INE sobre l’avanç de l’IPC del maig. És poca, però prou per a saber que l’evolució no és bona, amb l’augment de tres dècimes en el general. Carburants i electricitat reapareixen en les explicacions i, com a fet positiu, no es parla dels aliments. De totes maneres, caldrà esperar les xifres definitives per veure quina evolució han tingut. Per altra banda, no podem oblidar que és el tercer mes consecutiu en què puja l’IPC. Després d’haver caigut al febrer al 2,8% –el seu nivell més baix d’ençà de l’estiu de l’any passat–, la inflació no ha deixat de créixer: va pujar al 3,2% al març i al 3,3% a l’abril.

De totes maneres, cal dir que aquest mes havia de ser alcista, per poc que pugessin els preus, perquè la base –el maig de l’any passat– era d’augment zero. Això vol dir que tot el que pugés el maig d’enguany es comptabilitzaria completament a la taxa interanual. Per al juny, la situació és diferent, perquè l’any passat va pujar un 0,6% mensual, la qual cosa significa que, si el d’aquest juny puja menys, la taxa interanual baixarà pel valor que tingui aquesta diferència.

Ara bé, hem de pensar que el juny serà un mes especial. Recordem que, amb un escenari inflacionista, el govern espanyol va aprovar en els decrets anticrisi un IVA reduït del 0% per a aliments de primera necessitat com la llet, el pa, els ous o la farina, i del 5% en les pastes i els olis. Aquesta rebaixa fiscal es va ampliar fins al pròxim 30 de juny amb el decret que es va convalidar al gener.

Sobre aquest punt, aquest matí, el ministre d’Economia, Comerç i Empresa espanyol, Carlos Cuerpo, ha dit que l’executiu esperarà unes quantes setmanes fins a saber el desglossament de dades d’IPC del maig per a prendre una decisió sobre la rebaixa de l’IVA als aliments. És lògic. “Hem d’anar al detall específic, dins el desglossament dels components de l’IPC, per a saber què passa amb els aliments en concret, i aquest detall el tindrem d’aquí a unes setmanes”, ha dit. Fent una valoració cap endavant, el ministre també ha considerat que l’economia espanyola continuava en un marc de moderació gradual d’aterratge progressiu dels preus que té projectat el Banc Central Europeu (BCE) en les seves hipòtesis. Això que ha dit, jo no ho repetiria gaire fort…
Demà sabrem què han fet els índexs de preus de la zona euro. De moment, tan sols sabem el d’Alemanya, que es va publicar ahir. I tampoc va ser bo. L’IPC alemany tanca el maig amb un augment del 2,4% interanual, dues dècimes per sobre de la lectura d’inflació del mes anterior. De totes maneres, encara és lluny de l’espanyol, concretament, 1,2 punts percentuals per sota. Cal tenir en compte que, aquests mesos, a Alemanya també hi ha hagut canvis en alguns imposts, un cop acabat el període de crisi prefixat.

Així, el cost de l’energia va registrar un descens interanual de l’1,1% després d’haver-se moderat únicament una dècima, malgrat la suspensió del topall als preus energètics i la pujada del gravamen al carboni a començament del 2024. Així mateix, a l’abril va decaure la reducció temporal de l’IVA per al gas i la calefacció urbana. Per altra banda, el preu dels aliments va repuntar un 0,6%, en contrast amb l’ascens de mig punt del mes anterior. Si s’exclou l’impacte de l’energia i dels aliments frescs, la taxa subjacent d’inflació d’Alemanya es va situar en el 3%, idèntica xifra que a l’abril. La preocupació més gran, la tenen en els preus dels serveis, que van créixer d’un 3,9% en comparació amb el maig del 2023.

Qui també està molt atent als resultats de la inflació és el BCE, que veu que, de moment, el retorn de la inflació a l’objectiu del 2% a la zona euro sembla que costa més que no es pensava fa un parell de mesos. Malgrat tot, la majoria d’analistes preveu que la institució presidida per Christine Lagarde marqui un punt d’inflexió en la reunió del 6 de juny i decideixi d’abaixar els tipus d’interès de referència, situats en el 4,5%, el seu nivell més alt d’ençà de la creació de l’euro. Alguns membres del consell de govern s’han apuntat a la proposta de rebaixa aquests darrers dies. Seria una sorpresa que no es fes, malgrat la revifada dels preus alemanys.

No obstant això, tot apunta al fet que la desescalada serà més lenta que no la pujada, tenint en compte, sobretot, alguns indicadors, com les darreres dades sobre les pujades salarials negociades a la zona euro, que van accelerar el seu creixement el primer trimestre de l’any, fins al 4,7%. Aquest plantejament de la velocitat en la baixada és, ara com ara, la gran incògnita que hi ha entre els analistes.

De moment, l’indicador més immediat que tenim de com veu el mercat aquest fet és l’Euríbor a dotze mesos. I avui ha pujat fins al 3,729%. Però tot indica que acabarà el maig amb una bona alegria per als hipotecats, sobretot els qui paguen una hipoteca de tipus variable. Falta un dia per a tancar el mes i, ara com ara, la mitjana mensual és del 3,67%. Aquesta xifra és menor que la que va fixar fa un any (3,8%), la qual cosa es tradueix en un estalvi (encara petit) en les quotes que s’hagin d’actualitzar.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor