07.01.2022 - 13:44
|
Actualització: 07.01.2022 - 18:07
El preu del bitcoin, la principal criptodivisa del planeta, s’ha desplomat arran del blocatge d’internet al Casaquistan ordenat abans-d’ahir pel govern per mirar d’aturar el creixement de les protestes que han trasbalsat el país aquesta setmana. El país centre-asiàtic ha estat l’escenari d’una onada de protestes per l’augment del preu del combustible, que s’ha duplicat en pocs dies. Les manifestacions, durament reprimides per les forces governamentals, s’han saldat amb desenes de morts.
Les criptodivises, com ara el bitcoin, es creen (“minen”) amb processadors d’alta potència, generalment agrupats en grans instal·lacions conegudes com a “centres de dades”, que competeixen entre si per a resoldre un problema matemàtic d’extrema complexitat. El primer ordinador que aconsegueix resoldre el problema en qüestió obté un “bloc” de bitcoin, i el procés torna a començar de nou.
La potència computacional (hashrate) requerida per a minar noves criptodivises augmenta a mesura que creix la quantitat de processadors que competeixen per resoldre aquests problemes matemàtics.
Segons dades del passat agost, les més recents de què disposem, el Casaquistan acull el 18% de la potència computacional mundial de criptodivises, tan sols superat pels Estats Units. És per això que, entre dimarts i dijous, la producció de criptodivises del planeta va caure d’un 14%. Així i tot, si bé una potència computacional menor, en principi, facilita la producció de criptodivises i en redueix l’oferta, el preu del bitcoin es va desplomar ahir fins als 43.000 dòlars, el valor més baix dels darrers mesos.
El procés de producció, o “mineria”, de les criptodivises és sovint blanc de crítiques per part dels grups ecologistes en tant que requereix grans quantitats d’energia, sovint obtinguda a partir de combustibles fòssils. La majoria de centres de dades al Casaquistan s’alimenten d’electricitat produïda en centrals de carbó antigues i altament contaminants, fins i tot en comparació amb altres centrals de carbó de construcció més recent.
La proliferació de la indústria de les criptodivises al Casaquistan representa un maldecap per a les autoritats, que han promès de descarbonitzar per complet l’economia del país de cara al 2050. Actualment, les emissions per càpita al Casaquistan són superiors a les de països com ara a la Xina. Es calcula que la “mineria” de criptodivises consumeix entorn un 8% de l’energia produïda al país.
L’any passat, el ministeri d’energia casac presentà un pla per a combatre la producció il·legal de criptodivises, que es calcula que consumeix el doble que els productors que figuren als registres oficials.