Pretòria.- Un empresari confirma que Alavedra i Prenafeta van intervenir en el ‘pelotazo’ de Sant Andreu de Llavaneres

  • L'exalcalde nega irregularitats en l'operació Niesma i diu que va delegar en el responsable d'Urbanisme

VilaWeb
Redacció
15.06.2017 - 15:20

L’exalcalde nega irregularitats en l’operació Niesma i diu que va delegar en el responsable d’Urbanisme

MADRID, 15 (EUROPA PRESS)

L’exdirector general de Restaura Fernando Conde ha confirmat aquest dijous en una nova sessió del judici que acull l’Audiència Nacional pel cas Pretòria que dos dels principals investigats en la trama, l’exconseller d’Economia de la Generalitat Macià Alavedra i l’exsecretari de Presidència Lluís Prenafeta van intervenir en la compra venda d’uns terrenys en la localitat de Sant Andreu de Llavaneres (Barcelona).

A la seva declaració en qualitat de testimoni davant el tribunal, Conde ha assegurat que va conèixer els dos homes forts de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol arran d’aquesta operació, coneguda com Niesma.

Tots dos van estar en el seu despatx i ho van fer a més acompanyats del presumpte cervell de la trama, l’empresari i exdiputat del PSC Lluís Garcia, àlies ‘Luigi’, que va ser qui a través de la seva empresa va comprar entre 2003 i 2004 dues finques situades a la zona de Can Riviere per després vendre-les després de la requalificació del terreny.

Segons la fiscal anticorrupció Ana Cuenca aquesta operativa va generar uns beneficis il·lícits finals de 451.769 euros que es van repartir els tres acusats mitjançant transferències a les seves respectives societats.

Sobre este tema, tant Alavedra com Prenafeta van confirmar a la seva declaració en qualitat d’investigats davant el tribunal que havien cobrat comissions del 4 per cent per intervenir en l’operativa.

La fiscal afegeix a més que aquest ‘pelotazo’ urbanístic va comptar amb la connivència del llavors alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Victor Ros; el regidor d’Urbanisme, Antonio Jiménez, i el coordinador del Pla Territorial de Barcelona, Ginés Carbo; tots ells citats com a testimonis per la vista d’aquest dijous.

COBRAMENT DE COMISSIONS

Sobre aquest tema l’exregidor del municipi català ha rebutjat conèixer ‘Luigi’ –malgrat que Anticorrupció assenyala en el seu escrit d’acusació que els unia una “estreta i fluïda relació”– i que el seu principal objectiu va ser la defensa dels interessos del poble, per això, ha aclarit, va delegar en les funcions a Jiménez, qui tenia “tota” la seva confiança: “Era el que portava tot”, ha dit a preguntes de les parts.

Ha dit que en aquest procés es parlava de propietats i no de noms, encara que segons Conde en les reunions prèvies al projecte se’ls van plantejar uns honoraris fixats sobre el preu de venda del quatre per cent.

També ha dit que va arribar a conèixer a la societat Niesma -propietat de Luigi i a nom del seu presumpte testaferro Manuel Valera– en l’operativa de compravenda.

L’operació Niesma és una de les tres operatives que integren la trama Pretòria desenvolupades a l’àrea metropolitana de Barcelona i per la qual onze persones seuen al banc dels acusats pels delictes de tràfic d’influències i suborn.

Les altres dues es van dur a terme a Santa Coloma de Gramenet (operació Pallaresa) i a Badalona on es van requalificar els terrenys esportius de la localitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor