26.07.2021 - 10:19
|
Actualització: 26.07.2021 - 10:21
A finals dels anys seixanta, a Saldes (Berguedà) hi vivien més de mil persones, però amb el temps s’ha anat despoblant i ara n’hi queden menys de tres-centes. S’ha convertit en un destí turístic i, actualment, un 70% de l’habitatge són segones residències. Molts joves marxen a estudiar fora i ja no tornen, de manera que la comarca pateix una fugida de talent. La falta d’oportunitats laborals, però també el preu de l’habitatge, encarit per la pressió del turisme i les segones residències, n’expliquen els motius.
Veïns com la Núria Salvador, que treballa a l’alberg de Saldes, s’han vist obligats a marxar a altres municipis fora de la vall. “En un any, m’han dit que no a vuit pisos. Prioritzen llogar-los a segona residència”, lamenta. A més a més, ara la pandèmia ha agreujat la situació perquè hi ha més gent disposada a pagar preus alts per viure fora de la ciutat.
Des del territori s’intenta frenar aquesta tendència, i fa temps que demanen ajuts a l’administració. “En un poble del Berguedà tot passa en divendres. Per què? Perquè els joves de dilluns a dijous són fora”, lamenta el vice-president del Consell Comarcal, Abel Garcia.
Els experts alerten que l’única solució és fomentar la inversió. “Fins ara, es considerava normal que la gent del camp busqués una oportunitat a la ciutat, però no érem conscients del problema que suposa que el camp quedi despoblat. Sempre hi ha hagut un component paternalista en aquestes inversions i cal canviar el xip, ser conscients de la importància de mantenir les comarques vives i invertir”, avisa Ivan Cabrera, director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de València.
En aquesta direcció, una cinquantena d’estudiants d’arquitectura han participat en el taller ‘Desenvolupament rural i noves habitabilitats al Berguedà’. Han recorregut municipis que pateixen en primera persona el fenomen del despoblament i també iniciatives que lluiten per evitar-lo. És el cas de Saldes, on l’ajuntament està rehabilitant nou habitatges per llogar-los a un preu assequible. Seran per a gent que treballi i visqui al poble. També han visitat Vidàlia, una cooperativa que treballa per retornar la vida a l’antiga colònia tèxtil de Can Vidal, a Puig-reig, on ja s’hi han instal·lat una trentena de persones.