09.12.2022 - 21:40
Associacions de defensa dels drets LGBTI es mobilitzaran aquesta tarda per exigir que la llei trans espanyola, que ara es tramita al congrés, no es rebaixi durant el període d’esmenes. La pressió es posa especialment sobre el PSOE, que ha registrat una bateria d’esmenes que retalla alguns aspectes del text amb l’argument de fer-lo més sòlid jurídicament. Un dels canvis que ha estat més mal rebut pel moviment pel reconeixement i respecte dels drets de les persones trans és la limitació de l’autodeterminació de gènere per als menors de setze anys. El text original, aprovat pel govern espanyol, establia que calia una autorització judicial entre els dotze anys i els catorze per a demanar el canvi de gènere al registre civil, i que entre els catorze anys i els setze n’hi havia prou amb l’autorització paterna. A partir dels setze anys, es podria tramitar lliurement. En canvi, l’esmena del PSOE vol apujar l’obligatorietat de passar pel jutge fins als setze anys.
“Exigim al PSOE que deixe de jugar amb les vides de les infàncies trans”, reclama en un comunicat Fran Fernández, coordinador general de Lambda. Un altre canvi que tampoc no agrada és la voluntat del PSOE d’endurir les circumstàncies per a revertir la modificació del sexe al registre civil, de manera que sigui a partir dels sis mesos del canvi i calgui una autorització judicial.
La llei trans ha estat objecte de tensió entre el PSOE i Unides Podem d’ençà de la gestació mateixa del text, i la presentació d’unes esmenes parlamentàries a la llei ja aprovada pel govern espanyol s’ha interpretat com un atac a la feina feta pel Ministeri d’Igualtat espanyol, dirigit per Irene Montero. Tots dos partits es van comprometre públicament a aprovar la llei trans abans de final d’any, i els terminis s’estrenyen. Dilluns, la llei sortirà de la comissió d’igualtat, darrer pas abans no s’aprovi al ple del congrés espanyol i vagi cap al senat, on s’haurà de ratificar. És per això que associacions LGBTI de tot l’estat espanyol han fet una crida a mobilitzar-se dissabte.
S’han convocat concentracions a les 17.00 a Barcelona (a la cruïlla entre el carrer del comte Borrell i el del Parlament) i a València (a la plaça de l’Ajuntament), i a Palma a les 18.00 davant el Parlament de les Illes. A Madrid la mobilització es farà en forma de manifestació, i anirà de la glorieta d’Atocha a la plaça de Jacinto Benavente. Mar Cambrollé, presidenta de la Plataforma Trans, fa una crida oberta a mobilitzar-se perquè no es retalli la llei: “Vivim un moment històric al nostre país. Els drets de les persones trans són un camp de batalla ideològica on les posicions anti-drets obriran la porta la ultradreta.”
El PSOE ha argumentat les esmenes que rebaixen el contingut de la llei com una manera de blindar-la davant la impugnació al Tribunal Constitucional espanyol (TC) que dóna per descomptat que faran els partits de dretes. Tanmateix, les entitats convocants esgrimeixen una sentència del TC del 2019 per a defensar que ja hi ha jurisprudència que estableix el dret dels infants trans a veure reflectida la seva identitat al DNI. Llavors, el TC va considerar inconstitucional l’article 1.1 de la llei del 2007 per a la rectificació registral del sexe perquè ho limitava als majors d’edat. Això, segons que va entendre el TC, excloïa els menors d’edat “amb prou maduresa” i en una “situació estable de transsexualitat” de ser reconeguts legalment segons el seu gènere sentit.
Dimarts, durant l’acte de commemoració de la constitució espanyola, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va dir en una conversa amb periodistes que el PSOE defensaria fins al final l’esmena que eleva als setze anys l’edat per a demanar el canvi de sexe al registre civil. També va dir que en cas que l’esmena no fos aprovada, això no els faria votar en contra de la llei. Ara bé, n’hi ha prou amb l’abstenció del PP, que és contrari a la llei trans, perquè s’aprovi la modificació que pretenen els socialistes.