Creix la pressió als eurodiputats perquè protegeixin dilluns la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí

  • Un ex-primer ministre socialista i dos dels eurogrups i 52 ex-eurodiputats es posicionen públicament contra el suplicatori

VilaWeb

Redacció

05.03.2021 - 21:50

A mesura que s’acosta la votació de dilluns al Parlament Europeu sobre el suplicatori contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, van creixent els posicionaments polítics en públic, tant d’eurodiputats com d’ex-eurodiputats, que demanen a l’eurocambra que protegeixi la immunitat del president i els consellers a l’exili. Aquestes darreres hores, ho ha fet l’ex-primer ministre de Malta i eurodiputat socialista Alfred Sant, i ha deixat en evidència la primera esquerda en el grup parlamentari dels Socialistes i Demòcrates en relació amb la posició fixada pel PSOE. El resultat de la votació en la Comissió d’Afers Jurídics, en què es va aprovar l’informe que recomanava la retirada de la immunitat, es va fer amb un marge (15 vots favorables, 8 contraris i dues abstencions) que indica que hi va haver algú o bé del grup socialista, o del popular o del liberal que no hi estava d’acord. I pot ser un indicador d’un grau de discrepància inèdit en la votació d’un suplicatori que es pot veure reforçat encara més pel fet que la votació serà secreta.

“Serà un escàndol si s’aprova”, deia a Twitter Alfred Sant. “Elegits democràticament pel poble, són ‘culpables’ pels seus esforços pacífics i dins els paràmetres polítics acceptats a la resta de la Unió Europea democràtica d’intentar d’aconseguir la independència de la seva regió”. Sant diu que “hom pot estar en desacord amb la seva posició i les seves tàctiques, però afirmar que van cometre un delicte organitzant una protesta traïdora només pot justificar-se per la ‘llei’ feixista franquista”. A més, afegeix que fer que el Parlament Europeu elimini la immunitat dels diputats catalans “contradiria i ridiculitzaria totalment la posició que el parlament pren contínuament de predicar sobre la democràcia, els drets humans i l’estat de dret a uns altres”.

Ara per ara, els dos grups que han anunciat que votaran en bloc contra el suplicatori són els Verds-ALE i l’Esquerra Unitària. La dirigent del grup de l’esquerra Manon Aubry, que és també membre de la Comissió d’Afers Jurídics, deia en aquesta entrevista a VilaWeb: “Aquest vot serà molt important per a la democràcia. Si ara no defensem diputats elegits democràticament i deixem que els sistemes judicials nacionals els persegueixin, demà puc ser jo. Si el meu govern no està content amb allò que faig, aleshores puc ser jo. O un altre. Tot plegat és molt perillós perquè significa que a qualsevol de nosaltres se’ns pot fer callar per la nostra posició política. Som davant una amenaça a la democràcia. Una amenaça molt gran.”

També han estat clars en el posicionament els Verds-ALE, on s’integren els eurodiputats d’ERC i En Comú Podem, malgrat les desavinences internes que van tenir a l’hora de decidir si incorporaven al grup Puigdemont i Comín quan van poder exercir d’eurodiputats. Fou aleshores que es va pactar que, a canvi de no haver-los admès, es votaria contra el seu suplicatori quan arribés. I ha arribat. I s’han compromès internament a intentar convèncer eurodiputats d’altres grups polítics per a unir-se al bloc opositor contra la retirada de la immunitat.

Un d’ells, l’alemany Sergey Lagodinsky, s’expressava indignat després de la votació en la Comissió d’Afers Jurídics. Deia que l’alegria de l’extrema dreta de Vox per l’aixecament de la immunitat demostrava que el seu vot, contrari, era el correcte:

 

Carta de 52 ex-eurodiputats

També ho han demanat mig centenar d’ex-eurodiputats de diversos països en una carta en què diuen que cal “oposar-se a l’objectiu d’una justícia autoritària que persegueix la dissidència política democràtica i pacífica”. Entre els signants tan sols n’hi ha un d’espanyol, l’ex-dirigent de Podem a Andalusia Teresa Rodríguez. Hi ha, entre més, l’ex-eurodiputada pel PSC Maria Badia, la també socialista Ana Gomes, candidata en les darreres eleccions presidencials a Portugal, i els alemanys Daniel Cohn-Bendit i Rebecca Harms.

“Hi ha proves que aquests tres eurodiputats sofreixen una persecució política“, cosa que queda demostrada, diuen, “en proves com els entrebancs judicials per a impedir que es presentessin a les eleccions europees, la presència fins a cinc eurodiputats espanyols a la Comissió d’Afers Jurídics [del Parlament Europeu] i les seves declaracions públiques sobre l’informe abans, durant i després de la votació, la inclusió de càrrecs erronis en l’informe sobre Clara Ponsatí, o la filtració de l’informe abans de la votació en un diari espanyol d’extrema dreta.”

I sentencien: “No es tracta de donar suport a les idees que defensen Puigdemont, Comín i Ponsatí, es tracta de defensar la immunitat parlamentària davant d’un estat membre que ha demostrat la seva voluntat de perseguir els qui van organitzar un referèndum perquè els ciutadans de Catalunya poguessin expressar la seva opinió lliurement.”

La votació de dilluns serà entre les 18.30 i les 19.45, en part presencial i en part telemàtica, i serà secreta. El resultat s’anunciarà l’endemà, dimarts, a les nou del matí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor