01.09.2016 - 02:00
Finalment, i com era previst, Mariano Rajoy no va ser investit president del govern espanyol en el debat d’ahir. Va rebre 170 vots a favor, del PP i Ciutadans, i 180 en contra. Cap abstenció. Després de les intervencions que es van poder sentir al congrés dels diputats espanyol, tot fa pensar que demà, en la segona sessió, el resultat serà el mateix. El PSOE, la peça que podria canviar l’aritmètica, ja ha dit que demà tampoc no investiria Rajoy.
De totes maneres, en la majoria d’intervencions també es van rebutjar unes terceres eleccions i es va intensificar la pressió per a aconseguir un govern alternatiu. Tant Podem com PDC, ERC, Compromís i PNB van demanar a Pedro Sánchez que intentés formar un govern alternatiu. El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va dir ahir el vespre en una entrevista a la SER que es decantava per un pacte entre la seva formació i el PSOE. Com que no tindrien tampoc prou vots, Iglesias va apuntar que es podria demanar l’abstenció de Ciutadans o bé pactar amb els partits independentistes.
Les pressions al PSOE en el debat
Les pressions al PSOE per un govern alternatiu es van amplificar a la sessió d’ahir. No únicament ho va demanar Podem, sinó que s’hi van sumar ERC, PDC i el PNB. Podem va demanar al PSOE que pactés un govern amb ells, una alternativa al pacte entre PP i Ciutadans, que considera l’única manera d’evitar les terceres eleccions. Ho van dir tant Pablo Iglesias com Xavier Domènech a la intervenció que van fer en el debat i ho va repetir més tard Iglesias a la cadena SER. ‘Senyor Sánchez, us dono les gràcies per no haver facilitat un govern del PP’, va dir Iglesias. I li va proposar d’arribar a una acord, com ha fet reiteradament fins i tot durant la campanya electoral: ‘Malgrat les diferències i els greuges mutus, hem de cercar l’acord. Avui hi haurà una majoria de diputats que rebutjarà la investidura de Rajoy. Decidiu-vos’, va dir en la seva intervenció al congrés.
La suma de diputats de PSOE i Podem no arriba pas a la majoria absoluta i per a fer possible la investidura caldria el suport dels partits independentistes catalans, que també hi van dir la seva. Tant Joan Tardà (ERC) com Francesc Homs (PDC) van demanar a Pedro Sánchez que considerés la possibilitat de fer un referèndum per a atènyer un govern de canvi. ‘Sense assumir la qüestió catalana no hi haurà govern ni ara ni més endavant’, va dir Homs. D’aquesta manera el PDC s’afegia a la proposta que ja havia fet Joan Tardà al matí.
Les condicions de Tardà a Sánchez
El diputat d’ERC va posar tres condicions per a votar-lo: la derogació de la LOMCE, la reforma laboral i la ‘llei mordassa’; aplicar polítiques econòmiques, socials i fiscals de caràcter socialdemòcrata; i la convocatòria d’un referèndum a l’escocesa. ‘Us vaig dir que no éreu apte. Potser em vaig equivocar. Ho corregeixo. Però us ho heu de creure’, va dir Tardà al final de la seva segona intervenció. I ho va reblar així: ‘O caixa o faixa. O Cánovas del Castillo reencarnat en Rajoy o vós encapçalant una alternativa.’
Compromís també pressiona
El portaveu de Compromís al congrés espanyol, Joan Baldoví, també es va afegir a demanar al PSOE de sumar els vots de tots els grups que van votar no a la investidura de Rajoy perquè permetin un govern alternatiu, com ja havia demanat en declaracions anteriors al debat. ‘S’ha d’espantar la resignació, hi ha els números per a fer-ho. Són justos, però surten. Fa falta intel·ligència i altura de mires. Tots els qui votarem no avui tenim l’obligació moral de construir una alternativa de canvi, fer que Rajoy tingui unes vacances merescudes. Hem de ser valents amb la nostra ideologia. Què pensarà la gent dels polítics que no tenen valor de tirar endavant per interessos i tacticisme?’, va dir Baldoví.
I va afegir: ‘Cal començar a construir un canvi sense esperar a les eleccions basques o gallegues, sense especular. Cal treure’s la son de les orelles per rescatar les persones, regenerar la política i articular una nova política territorial, i per això hi ha els quatre vots de Compromís.’
PP i Ciutadans també cerquen el PSOE
Si en alguna cosa estan d’acord els partits amb representació al congrés espanyol és que el PSOE és el desllorigador. El PP i Ciutadans també van interpel·lar el PSOE, malgrat la negativa d’aquest partit a pactar-hi, una negativa que ha estat confirmada pel PSOE gairebé diàriament, d’ençà que començaren les negociacions.
El portaveu de Ciutadans, Albert Rivera, va recordar que PP i PSOE compartien ‘més coses’ que no les que els seus dirigents volien admetre. Segons ell, 100 reformes de les 150 que el seu partit havia pactat amb el PP ja les havien signades amb el PSOE després del 20-D. ‘Hi ha espais comuns. Per què no ens posem a treballar?’, va demanar. ‘En política s’ha de triar entre la cosa dolenta i la cosa més dolenta’, va dir a Pedro Sánchez, a qui demanà que desbloqués la investidura i evités les terceres eleccions. ‘Tenim reformes per a fer i molts envits a afrontar’, afegí.
Rajoy també va instar explícitament l’abstenció al PSOE, que el deixés governar i no provoqués eleccions ‘fins que li agradi el resultat’. Però Sánchez li va respondre que no s’abstindria perquè el candidat del PP no era de fiar, i va adduir la corrupció i la retallada de drets i llibertats. A més, fins i tot va qualificar el govern de Rajoy d’absolutista.