26.01.2021 - 21:50
|
Actualització: 26.01.2021 - 22:06
El president d’ERC, Oriol Junqueras, compleix un quart de la condemna dissabte, 30 de gener, i podrà accedir als trenta-sis dies de permís anual a què tenen dret tots els presos, tant els polítics com els socials. Serà l’endemà de l’inici de la campanya de les eleccions del 14 de febrer, que comença amb la incertesa de si es faran finalment aquest dia o bé el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya les ajornarà abans del 8 de febrer. Junqueras podria participar en aquesta campanya, però no des de la presó, com ho féu a les eleccions espanyoles, sinó in situ.
Els nou presos polítics aviat hauran complert el quart de condemna, després de gairebé quatre anys d’empresonament. Els primers foren Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, el 14 de gener de 2020. Joaquim Forn, des del 16 de juny, i Josep Rull, des del 2 d’octubre, també tenen permisos i podrien participar en actes de JxCat, igual com Sànchez, actual secretari general del partit. Fonts de JxCat i d’ERC han confirmat a VilaWeb que s’està treballant en la participació dels presos polítics que podran tenir permisos en la campanya.
Durant la campanya electoral, Carme Forcadell podrà accedir als primers permisos. Concretament, a partir del 2 de febrer. En canvi, Dolors Bassa, Jordi Turull i Raül Romeva no arribaran al quart de pena fins el dia 16 de febrer, dos dies després de les eleccions, i per tant no podran participar en actes de campanya, si més no presencialment.
L’endarreriment de la decisió sobre els indults i l’incompliment de la reforma del codi penal
La situació dels presos polítics tornarà a guanyar protagonisme durant la campanya electoral. El govern espanyol té damunt la taula els indults que s’han demanat d’un any ençà, i de moment no els resol. El bon resultat del PSC que dibuixen les enquestes i la possibilitat d’absorbir vots de Ciutadans frenen la resolució dels indults. A més, Salvador Illa és contrari als indults. La fiscalia del Tribunal Suprem espanyol ja s’hi ha oposat, i el jutge Manuel Marchena ha demanat ara un informe a l’advocacia de l’estat.
La Moncloa, que s’havia compromès a aprovar la reforma del codi penal i del delicte de sedició –cosa que, segons Unides Podem, hauria permès una rebaixa de les penes o l’alliberament dels presos– també l’ha endarrerida. Per la seva banda, els partits independentistes reclamaran l’amnistia durant la campanya, malgrat que el PSOE ni tan sols preveu aquesta via i que Unides Podem ha expressat molts dubtes sobre la seva viabilitat jurídica.