17.10.2024 - 19:45
|
Actualització: 17.10.2024 - 22:45
La presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, ha inaugurat el curs 2024-2025 acompanyada dels acadèmics de la institució i de la ministra de Ciència i Innovació espanyola, Diana Morant. L’obertura del curs s’ha fet a la sala d’actes del monestir de Sant Miquel dels Reis. En la seua intervenció, Cantó ha recordat que, entre les ocupacions de la institució, hi havia la defensa i la promoció de la llengua.
“L’Acadèmia és la primera institució pública que ha de creure fermament que el valencià té futur, però no ha de ser l’única”, ha dit. És per això que ha demanat la col·laboració, la complicitat i la confiança de la resta d’institucions, i sobretot, del govern. “Necessitem, més que mai, que ningú que s’estime la llengua i vetle pel seu futur, participe en estratègies de desgast que només tenen com a finalitat apartar-nos dels nostres autèntics objectius, que són que l’amor per la nostra cultura i per la nostra llengua, ens porte a estudiar el valencià, a protegir-lo, a respectar-lo i a difondre’l”, ha continuat.
En aquest sentit, ha insistit que el principal desafiament de la llengua raïa en el seu ús: “Hem de tenir molt clar que sense competència no hi ha ús, i que sense ús no hi ha llengua. Cal que la societat valenciana parle valencià en tots els àmbits i registres. És un dels molts reptes que les llengües minoritzades com la nostra han d’assumir. Ens hem de concentrar en aquests reptes de present i futur que són fonamentals per a la pervivència del valencià. I ens hem d’apartar de misèries i mediocritats, i d’aquelles opinions que volen ser més importants que útils. L’Acadèmia no participa ni participarà d’estratègies de desgast i de deslegitimació institucional que només tenen la intenció d’apartar-nos dels nostres autèntics objectius, que amenacen de fer oblidar allò que és important: la nostra llengua.”
Llengua pròpia i històrica
Així mateix, la presidenta de la institució ha expressat que la llengua no hauria d’estar sotmesa als vaivens ideològics, sinó que hauria de ser part essencial d’un projecte polític comú. Així, ha respost al president de la Generalitat, Carlos Mazón, i ha afirmat que ningú podia referir-se al català com a llengua imposada. “Per una raó tan senzilla com òbvia: perquè no es pot imposar allò que és propi, i el valencià no sols és la llengua pròpia i històrica dels valencians i les valencianes −tal com reconeix amb encert el nostre estatut d’autonomia−, sinó que, a més, és la llengua de centenars de milers de valencians, amb la qual ens hem identificat des de fa quasi vuit segles i sobre la qual hem bastit les nostres arrels”, ha incidit.
Medalla per al filòleg Vicent Pitarch i el grup de música Zoo
Durant l’acte, s’ha lliurat la medalla de la institució al filòleg Vicent Pitarch i al grup de música Zoo. L’AVL ha valorat la trajectòria vital i professional i el compromís del professor Pitarch amb la llengua i la cultura valencianes, i en el cas de Zoo, la seua espenta i capacitat per a projectar el català a tot el món amb la música.
El vice-president de l’AVL, Joan Rafael Ramos, ha estat l’encarregat de la laudatio del professor Pitarch, en què ha destacat: “Un homenot que ens ha acompanyat generosament al llarg de la seua trajectòria vital en la recuperació, la reivindicació i la projecció social i acadèmica del valencià.” I ha continuat: “L’hem trobat amunt i avall bregant per dignificar i normalitzar la llengua. Som conscients de la multiplicitat de tasques culturals que ha dut a terme i de la gran diversitat de temes que ha abordat, ajudant tothom que li ho demana i donant la cara per la causa valencianista.”
Vicent Pitarch ha agraït el reconeixement de l’AVL a la seua trajectòria professional i cívica, i a la de Zoo. “La militància en el camp de la cultura popular és la raó que ens uneix i ens ha portat ací. Entenc que hi som per testimoniar que del País Valencià emergeix un moviment molt encoratjador, arrelat arreu de les comarques i actiu en nombrosos ambients socials, ben atent al toc d’atenció que ens va fer Vicent Andrés Estellés, amb els versos de ‘Assumiràs la veu d’un poble'”, ha dit.
En el parlament, el filòleg ha asseverat que tornaven temps foscos i adversos. “Davant d’un tal panorama, les nostres medalles de l’AVL, sense anar més lluny, admeten de ser considerades un reconeixement oficial, per descomptat públic, a l’activisme cívic, una mostra de la capacitat de resistència i de reconstrucció civil que manté dempeus la societat valenciana: un activisme sense defallença”, ha valorat Pitarch.
La laudatio del grup musical Zoo ha anat a càrrec de l’acadèmica M. Àngels Francés, que ha subratllat l’impacte internacional que la seua poesia urbana, musical i il·lustrada ha exercit sobre les noves generacions de joves valencians. “Els sentim com una baula en la rica i compromesa tradició de la nostra música, que, com hem vist, enllaça amb èxits de grups anteriors”, ha dit.