President Zelenski, d’actor a heroi de la resistència

  • Perfil del president ucraïnès, que en pocs mesos ha passat d'actor de televisió a president en temps de guerra

VilaWeb
Zelenski, amb samarreta militar, en una imatge penjada al seu compte de Telegram aquestes darreres hores (fotografia: Telegram).
Redacció
28.02.2022 - 20:34
Actualització: 28.02.2022 - 21:34

Volodímir Zelenski (1978) és el president ucraïnès que s’enfronta aquests dies a l’imperialisme rus. La seva vida demostra que la realitat pot superar la ficció. No fa ni dos anys i mig que Zelenski exerceix el càrrec de president, després de guanyar les eleccions del maig del 2019. Les va guanyar gràcies a dos factors clau: la fama obtinguda com a actor en la sèrie satírica El servent del poble, en què Zelenski interpretava el paper d’un professor d’institut que acaba essent president d’Ucraïna per accident, després de fer-se viral un discurs seu a classe contra la corrupció política. I l’altre factor clau va ser una campanya en què aquest nouvingut a la política es presentava com la cara fresca i nova i es distanciava de l’establishment i la corrupció, exactament igual com el personatge de la sèrie.

Zelenski va batre sense contemplacions el seu rival, exemple de la vella classe política, Petrò Poroixenko, i el seu leitmotiv de “llengua, fe i pàtria“. Zelenski va arrasar amb un 71% dels vots, contra el 24% de Poroixenko. En aquelles eleccions va jugar la carta d’intentar unir, més que no polaritzar, els votants del seu país, inclosa la minoria pro-russa. El 2014, durant la guerra del Donbàs, la seva productora va donar diners a l’exèrcit ucraïnès, cosa que va enfurismar el pro-russos. Ell, que té el rus com a llengua materna, defensava la tolerància i no-prohibició d’obres i artistes russos al país (de fet, l’obra russa Love in the big city 2, amb Zelenski d’actor, és prohibida a Ucraïna d’ençà del 2018). L’home que es presentava cercant més aviat consens va batre un rival que la nit electoral va fer un piulet que no s’ha complert: “Un president sense experiència aviat pot tornar a la zona d’influència russa.” Doncs avui Zelenski és una de les cares de la resistència ucraïnesa i ja fa mesos que ha declarat que veu Putin com el seu enemic. “L’única cosa que tenim en comú Rússia i Ucraïna és la frontera”, ha dit.

Volodímir Zelenski (fotografia: Telegram).

Zelenski, de quaranta-quatre anys, va arribar a president a quaranta-dos. Parla ucraïnès, anglès i rus, la seva llengua materna, i llengua amb la qual ha fet la majoria de les seves obres com a actor i productor (la sèrie que el va catapultar a la fama és en rus i ucraïnès, com bilingüe va ser el vídeo de llançament de campanya electoral). Zelenski és jueu, com els seus pares, i viu en un país que té la tercera o quarta comunitat jueva del món, amb unes xifres que ballen entre 120.000 persones i 400.000. Segons un estudi de Pew Research citat pel New Yortk Times, a Ucraïna hi ha poc antisemitisme, i només el 5% dels ucraïnesos no acceptaria els jueus com a ciutadans –”comparat amb el 18% dels polonesos, el 22% dels romanesos i el 23% dels lituans”, diu l’estudi.

Fill d’una família jueva laica (ell diu que creu en Déu, però que no en parla mai), el seu pare era cap del departament d’informàtica i cibernètica a la Universitat de Kriví Rih; la seva mare, enginyera. Son pare va ser soldat de l’Exèrcit Roig, i un avi i tres germans de l’avi van ser víctimes de l’Holocaust. Té el títol de dret, carrera que no ha exercit mai, i és casat amb Olena Kiaxko, guionista de la sèrie de televisió que ell dirigia, ara primera dama, amb qui ha tingut dos fills. La va conèixer a l’escola, fills tots dos de la mateixa ciutat. La seva dona és una gran impulsora de l’ucraïnès al país.

Zelenski representa el milionari fet a si mateix, gràcies als diners que ha fet com a fundador de la productora Kvartal 95, on ha fet de productor i actor. Ha participat en una desena de films i en tres sèries de televisió. Alhora, Zelenski representa el polític que domina les xarxes socials fins al punt que durant la campanya electoral els periodistes van haver de plantar-se per exigir que parlés amb ells i no tan sols amb els votants. El dia que va començar la guerra tenia 400.000 seguidors a Twitter. Avui en té quatre milions. A Telegram, més d’un milió. I si al començament apareixia vestit amb americana, avui va vestit de militar. Zelinski, l’home que durant la campanya cercava consens, lluitar contra l’establishment i aconseguir la pau al Donbàs, s’ha trobat vestit de militar, lluitant contra Rússia i convertit en heroi militar. És Zelenski, l’home amb una vida que supera la ficció.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor