El president Rull comença la ronda de consultes prèvia al debat d’investidura d’Illa

  • Rull farà avui mateix una compareixença per a informar sobre el resultat de les converses

VilaWeb
Alexandre Solano
05.08.2024 - 21:40
Actualització: 05.08.2024 - 21:44

El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, comença aquest matí, a dos quarts de deu, una nova ronda de consultes amb els dirigents parlamentaris per a proposar un candidat a la presidència de la Generalitat. És el pas previ al debat d’investidura de Salvador Illa, que dissabte va comunicar la voluntat de ser candidat a la presidència perquè considerava que tenia una majoria suficient.

Malgrat haver assolit la setmana passada acords amb ERC i els Comuns, la majoria encara restava pendent del vot de la diputada de Jovent RepublicàMar Besses. Ahir al vespre l’organització també va decidir de donar-hi suport, en una reunió extraordinària del consell nacional. Així, doncs, Illa actualment sembla tenir el suport de seixanta-vuit diputats, és a dir, just la majoria absoluta necessària per a ser investit en la primera volta. Una hipotètica segona volta s’hauria de fer quaranta-vuit hores més tard.

La primera reunió serà amb el cap de llista del PSC, Salvador Illa, a les 9.30. A les 10.00 es reunirà amb el president i la portaveu del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové i Marta Vilalta. A les 10.30, serà amb Jéssica Albiach, dels Comuns. I a les 11.00, amb Albert Batet i Mònica Sales, de Junts. Les següents reunions són amb Alejandro Fernández, del PP; Ignacio Garriga, de Vox; Dani Cornellà, de la CUP; i, finalment, a les 13.00, Sílvia Orriols i Ramon Abad, d’Aliança Catalana.

Una vegada acabada la ronda de consultes, cap a les 13.45, el president Rull farà una compareixença per informar sobre el resultat de les converses. El 18 i 19 de juny ja va fer una primera ronda, però aleshores no s’hi va presentar cap candidat.

El pas següent, una volta proposat el candidat del PSC, serà la convocatòria d’una reunió de la mesa de la diputació permanent del parlament, l’òrgan operatiu durant les vacances d’estiu, que es farà molt probablement demà. Com que la primera quinzena d’agost no és un període hàbil de sessions al parlament, aquest és l’òrgan encarregat de convocar el ple d’investidura. Tot fa pensar que el ple d’investidura serà l’endemà, el dijous 8.

El debat d’investidura

Fonts del parlament asseguren que el ple d’investidura es farà previsiblement en un sol dia, entre el matí i la tarda. Habitualment, les sessions duren unes set o vuit hores, entre la intervenció inicial del candidat a la presidència, sense límit de temps, les rèpliques de tots els grups parlamentaris, i una altra vegada la rèplica del candidat.

Tanmateix, si el candidat decideix de respondre cada grup parlamentari, un per un, la durada de ple es pot allargar molt més, perquè es pot obrir una nova ronda de torns on cada grup tindrà el mateix temps que Illa i sí que pot caldre esmerçar-hi dos dies. Però això ho decidirà Illa.

La possible detenció de Puigdemont

Sobre la investidura plana una altra incògnita, que és la hipotètica detenció de Puigdemont. Durant la campanya electoral, el president Carles Puigdemont va anunciar que tornaria de l’exili per ser present al parlament durant el ple d’investidura. Els mesos següents ha mantingut la decisió i, de fet, aquest cap de setmana ha fet pública una carta on es refermava en aquesta idea i on assumia, a més, que la seva detenció és “una possibilitat real d’aquí a molt pocs dies”. Encara que la intenció de Puigdemont és de ser dins el parlament, dóna per fet que pot ser detingut, perquè no li han aplicat la llei d’amnistia.

Per una altra banda, Rull ha afirmat que si Puigdemont pot arribar dins el parlament, té la intenció de defensar la inviolabilitat de la cambra si proven de detenir-lo. El parlament té un protocol de seguretat que regula l’accés policíac a l’edifici i permet al president d’impedir-hi l’accés.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha dit a Puigdemont que “no s’hauria de deixar detenir” i ha qüestionat el “sentit polític” de tornar a Catalunya sense tenir garantida la seguretat. “Jo vull que Puigdemont torni en llibertat igual que ho he pogut fer jo”, va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio. Per una altra banda, la presidenta del grup parlamentari dels Comuns, Jéssica Albiach, ha denunciat la possibilitat que sigui detingut i ha proposat que el ple s’endarrereixi si l’acaben detenint: “No ve d’un ni de dos dies, ni d’una setmana.”

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 06.08.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor