10.05.2024 - 16:00
|
Actualització: 10.05.2024 - 20:20
Us ha tocat de ser president d’una mesa en les eleccions a Catalunya del 12 de maig? El president és la figura més important i té unes quantes funcions adjudicades durant la jornada electoral. S’ha d’encarregar, per exemple, que el col·legi tingui tot el material necessari i d’obrir i tancar la votació.
Quines tasques haureu de fer durant la jornada electoral i després de les 20.00, una volta hagi acabat la votació? Repassem tota la informació clau que heu de saber si us ha tocat de ser president d’una mesa electoral.
Quants membres formen part de la mesa electoral?
Cada mesa electoral és formada per tres membres: un president i dos vocals. Han de ser menors de seixanta-cinc anys i saber llegir i escriure. El president, a més, ha de tenir el títol de batxillerat o el de formació professional de segon grau o, subsidiàriament, els de graduat escolar o equivalent. Per a cada càrrec es trien dos suplents.
Què fa cada membre de la mesa?
- El president: és la figura més important. En un primer moment, s’haurà d’assegurar que el col·legi té tot el material necessari, com ara les butlletes de votació, les urnes, la llista dels votants i les cabines de votació. Haurà de verificar i signar les actes de constitució, escrutini i sessió. L’acta de constitució se signarà a les 8.30. El president és l’encarregat de començar la votació a les 9.00 i supervisarà en tot moment el procés electoral. També s’encarregarà de la signatura de la llista de votants i coordinarà el recompte de vots una vegada tanqui el col·legi electoral.
- Els vocals: són dues figures essencials per al bon desenvolupament de la votació. L’un comprovarà la identitat dels votats i l’altre les marcarà en la llista de votants. Tots dos col·laboraran en tot moment amb el president i també s’encarregaran de fer el recompte de vots una volta tanqui el col·legi.
Què és un interventor i un apoderat? Quines diferències hi ha?
Un interventor és una persona designada pels partits polítics. Té l’objectiu de vetllar per la transparència. Pot participar en les deliberacions amb veu, però sense vot. A més, pot formular reclamacions i protestes i demanar certificats davant la taula, com ara la còpia de l’acta de constitució. Hi pot haver dos interventors en cada mesa electoral.
Els apoderats són representants de les candidatures. Tenen l’objectiu de supervisar el desenvolupament de la jornada electoral. Poden accedir lliurement a tots els locals electorals i examinar el desenvolupament de la votació. També poden presentar reclamacions, protestar i sol·licitar certificats.
No es pot ser interventor i apoderat alhora.
Quines funcions té el president durant la constitució de la mesa electoral?
A les 8.00, el president, els vocals i els suplents s’han de reunir al local indicat per constituir la mesa electoral. Una volta constituïda, els membres de la mesa hauran de comprovar que disposen de tots els elements necessaris per al bon funcionament.
Entre les 8.00 i les 8.30, la mesa rebrà les credencials que presentin els interventors designats per les candidatures. El president haurà de contrastar-les amb les còpies que té en la documentació de la mesa i comprovar que coincideixen.
Després d’aquesta comprovació, el president, a partir de les 8.30, haurà d’emplenar l’acta de la constitució de la mesa. El president, els dos vocals i els interventors de les candidatures als quals s’hagi donat possessió del càrrec han de signar l’acta. El president ha de lliurar una còpia de l’acta al representant de la candidatura, apoderat o interventor que ho sol·liciti.
Quines funcions té el president durant la votació?
La votació començarà a les 9.00 i la presidència de la mesa ho haurà d’anunciar amb les paraules “Comença la votació”.
La votació es pot interrompre o suspendre, sempre sota la responsabilitat de la presidència, en uns quants casos. Per exemple, si la mesa s’adona que manquen butlletes de votació d’alguna candidatura o per motius que dificultin la votació. La interrupció no pot durar més d’una hora i la votació s’ha de prorrogar, després de les 20.00, tant de temps com s’hagi interromput.
Una vegada presa la decisió de suspendre la votació, cosa que s’ha de reflectir en un escrit raonat, la presidència ha d’ordenar la destrucció de totes les paperetes dipositades fins en aquell moment a l’urna i ha d’enviar immediatament una còpia de l’escrit a la junta electoral provincial, en mà o per correu certificat.
Quant a la votació, d’acord amb el manual d’instruccions, cada votant ha de dir el seu nom i cognoms a la presidència. El votant haurà de lliurar al president el sobre de votació tancat, que s’haurà de mantenir en tot moment a la vista del públic. Tot seguit ha de dir el nom del votant en veu alta i afegir “vota”. Després l’ha de retornar al votant, que és qui l’ha d’introduir a l’urna.
A les 20.00, la presidència ha d’anunciar en veu alta que “s’acaba la votació”. Si després d’anunciar-se el final, al local electoral o a l’accés hi romanen persones que encara no han votat, la presidència ha de permetre que votin, però no ha de permetre que voti ningú més.
Tot seguit, el president ha d’introduir dins l’urna els sobres que contenen les butlletes de vot enviades per correu.
Quines funcions té el president durant l’escrutini?
Quan s’ha acabat la votació, comença l’escrutini. Malgrat que és un acte públic, el president el pot suspendre si és per una causa de força major. El president té la potestat d’ordenar l’expulsió immediata dels qui entrebanquin o pertorbin l’escrutini.
Quan s’hagi obert l’urna, el president n’extraurà els sobres un per un, els obrirà i llegirà les butlletes de vot en veu alta. El president haurà d’ensenyar cada butlleta, una volta llegida, als vocals, interventors i apoderats. La mesa haurà de comprovar que el nombre que hi ha sobre cada urna coincideix amb el nombre de votants anotat en la llista de votants. El president haurà d’anunciar, en veu alta, el resultat de la votació. Després d’haver anunciat el resultat, s’haurà de completar l’acta de l’escrutini amb les dades anunciades.
Quines tasques ha de fer el president una volta s’acaba la jornada electoral?
Després d’haver-se acabat l’escrutini, la mesa haurà de preparar la documentació electoral en tres sobres. El primer ha d’incloure un original de l’acta de la constitució de la mesa, un original de l’acta de la sessió i uns quants documents més. En els sobres 2 i 3 hi haurà d’haver una còpia de l’acta de constitució de la mesa i una còpia de l’acta de la sessió. El president s’encarregarà de lliurar el primer i el segon sobres al jutjat de primera instància o de pau.
Quant cobra el president de la mesa electoral?
Els membres de les meses electorals tenen dret d’una indemnització de 70 euros. Els presidents tindran un augment de 10 euros pel fet de lliurar la documentació electoral al jutjat de primera instància o de pau, i en els municipis de més de 500 meses, l’augment serà de 25 euros.
Tindreu festa l’endemà si formeu part d’una mesa electoral?
Cada membre de la mesa té dret d’una dieta, una reducció de cinc hores de la jornada laboral l’endemà de les eleccions i de ser protegit per la Seguretat Social. Els suplents no hi tenen dret si, finalment, no han de formar part de la mesa electoral.