18.12.2024 - 14:22
|
Actualització: 18.12.2024 - 15:27
El president Salvador Illa avui tenia l’oportunitat d’explicar detalladament sobre el que es va tractar en la junta de seguretat del 5 de desembre, que va aixecar molta polseguera perquè es va acordar d’integrar la policia espanyola i la Guàrdia Civil al CAT-112. El president podia haver donat resposta a molts dels interrogants que dues setmanes després encara s’arrosseguen. Per exemple: què implica, més enllà de les qüestions tècniques, que la policia espanyola entri al CAT-112? Com s’ha segellat aquest acord? De què no es va parlar? Es respectaran les competències dels Mossos d’Esquadra? La policia espanyola tindrà accés a tota la informació de les incidències de Catalunya? El president Illa podia haver respost a això i moltes qüestions més, però no ho ha fet.
Illa era en l’ull de l’huracà d’ençà del 5 de desembre per haver obert la porta del CAT-112 a la policia espanyola. Avui ha comparegut al parlament. No pas per decisió pròpia, sinó perquè ho va sol·licitar conjuntament ERC, Junts per Catalunya, els comuns i la CUP, arran del malestar que va generar la junta de seguretat. Tot feia pensar que la compareixença seria profitosa i sortirien a la llum molts més detalls dels acords que no s’havien conegut fins ara. Això és el que esperaven els grups polítics que ho van sol·licitar. Però no ha estat així i els portaveus han fet palès el malestar.
El president Illa s’ha limitat a repetir el que ja va dir el ministre d’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, i la consellera d’Interior, Núria Parlon, en la compareixença de premsa posterior a l’acord, i ha repassat qüestions que ja quedaven recollides en les notes de premsa. Però ha fet una rectificació que, de retruc, és una clara picada d’ullet als partits molestos amb l’acord del 5 de desembre, principalment els independentistes. El president ha anunciat que a començament de l’any que ve hi haurà una nova junta de seguretat a fi d’acordar que els Mossos d’Esquadra assumeixin competències en ports i aeroports. Això tothom donava per fet que es tractaria en la junta del 5 de desembre, però no fou així i va causar molt malestar. No obstant això, l’anunci no ha servit per evitar la resta de crítiques.
Queixes per manca de claredat
Mònica Sales, portaveu de Junts per Catalunya, ha qualificat Illa de governador civil. “No té intenció de molestar Madrid i no aixecarà la veu per a defensar els catalans. Quan ha de defensar el país, no mou ni un dit”, ha assenyalat. “El seu propòsit és sempre el mateix: desnacionalitzar el país i desmuntar el nostre autogovern. Ara ho fa amb la policia nacional i la Guàrdia Civil. I ho maquilla amb coordinació”, ha afegit. Sales ha comentat que la coordinació entre policies és una necessitat per garantir una resposta eficaç, i li ha preguntat al president si garantirà que els Mossos ostentin el màxim comandament de les emergències. “Derivar una trucada al cos competent, no és el mateix que tenir assegut el cos a la mesa d’operacions i disposant de tota la informació”, ha comentat.
Marta Vilalta, portaveu d’ERC, s’ha queixat que, dues setmanes després de l’acord, encara no es coneix la lletra petita. “El que ha transcendit no sona bé”, ha dit. Segons Vilalta, els acords són un despropòsit i no són bons per al país. Ha dit que sempre hi ha hagut coordinació amb la resta de cossos policíacs, però que la integració és una cosa ben diferent. Vilalta també ha fet palès el canvi dels discursos que hi ha hagut al llarg del temps. Al començament, el ministre Marlaska no va mencionar en cap moment que la policia espanyola actuaria d’acord les seves competències. Uns dies després, la consellera Parlon i el govern ho van voler aclarir. Tant Junts com ERC han reclamat a Illa que la integració de la policia espanyola al 112 no impliqui una tutela de la policia catalana.
El to de Jéssica Albiach, dels comuns, ha estat menys agressiu. De fet, segons ella, el rebombori que ha generat la integració de la policia espanyola al CAT-112 és una falsa polèmica. I ha dit que si el govern s’hagués reunit amb els partits abans de la junta de seguretat, “avui potser no estaríem aquí”. Sobre les competències en ports i aeroports, Albiach ha demanat al president si el cos està preparat per assumir les competències o si hi ha prou efectius.
Per part de la CUP, Pilar Castillejo ha mencionat que la integració de la policia espanyola ve de lluny, però ha demanat que s’aclareixi quin és realment la integració perquè Marlaska no va parlar de competències, sinó de coordinació, i això, segons la CUP, és el que crida més l’atenció. “On s’acaba? Els cossos tindran accés a la informació de totes les emergències? Com es concreta la coordinació?”, ha preguntat. I són qüestions que han quedat sense resposta. I el PP ha sorprès expressant el suport a Illa. “Sigui valent i mantingui l’aposta”, ha dit.
Illa treu pit de la col·laboració amb la resta de policies
Illa ha mencionat que la seguretat és una prioritat política per al govern i proporcionaran als Mossos tots els recursos que necessitin. Ha dit que no interferirà políticament i ha destacat que cal garantir una bona coordinació amb els altres cossos de seguretat, també els de l’estat espanyol.
El president Illa ha explicat que la junta va servir per a analitzar en quin punt es troba la seguretat i ha aprofitat l’ocasió per a fer un repàs d’unes quantes dades. Ha dit, per exemple, que el 2023 es van registrar els nivells més alts de delictes dels darrers quinze anys o que la violència de gènere ha augmentat notablement des de l’any 2021.
Pel que fa als acords, ha dit que el principal fou la creació d’una comissió amb el ministeri d’Hisenda espanyol per a treballar en l’ampliació de la plantilla dels Mossos, perquè es passi dels 22.000 agents als 25.000. I parlant del 112, de què es basava la compareixença, ha detallat que, simplement, es va acordar passar d’una integració telefònica de la policia espanyola a una integració telemàtica. Illa diu que s’ha fet seguint la línia de desenvolupar acords dels governs anteriors. “Crec que anaven ben orientats, amb l’objectiu de donar una resposta més àgil i millorar als ciutadans de Catalunya”, ha comentat.
Pel que fa al CAT-112, ha comentat que els Mossos no perden competències ni ningú no en guanya. “Ara ho farem telemàticament. Ni rebran avisos que no tinguin àmbit en competències”, ha dit.
És cert que la integració de la policia espanyola és una qüestió que ve de lluny i que s’ha tractat en les darreres juntes de seguretat. Ara bé, no s’havia arribat mai a cap acord i els governs independentistes, segons fonts consultades per VilaWeb, asseguren que la integració d’ara és ben diferent del que s’havia parlat. La idea inicial, segons que expliquen, és que el CAT-112 pogués disposar dels recursos de la policia espanyola per si mai es requeria per alguna urgència, i que els Mossos sempre estarien al capdavant de les emergències.
Enmig del debat, els partits també han reclamat que el govern es comprometi a internalitzar el servei del CAT-112, que totes les policies locals s’integrin a sistema de trucades d’emergència i que els Agents Rurals assumeixin les competències del SEPRONA de la Guàrdia Civil.
La direcció del 112, en mans d’ERC
El president del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, va explicar en el començament de la polèmica que no negociarien el pressupost del 2025 si el govern no rectificava. “Reverteixin el despropòsit dels Mossos i el 112 de la junta de la setmana passada o no comptin amb nosaltres”, va dir pocs dies després de fer-se pública la integració al CAT-112. No obstant això, tot plegat passa mentre la direcció del 112 recau, precisament, a ERC.
Irene Fornós és la directora d’ençà del setembre del 2021 i és dels setanta-set alts càrrecs del sottogoverno del president Pere Aragonès que el president Illa va mantenir al govern. Sobre aquest tema, Mònica Sales, de Junts, ha demanat la compareixença de Fornós. “Si avui no ha dimitit, és encara un alt càrrec d’ERC”, ha dit.