El president de la comissió dels suplicatoris trenca l’aparença d’imparcialitat just abans d’escoltar Puigdemont

  • L'eurodiputat de Ciutadans que presideix l'òrgan de l'eurocambra preveu una decisió sobre el cas "a la primavera"

VilaWeb

Redacció / ACN

14.01.2021 - 13:32
Actualització: 14.01.2021 - 16:22

El president del Comitè d’Afers Jurídics i eurodiputat de Ciutadans, Adrián Vázquez, diu que el rebuig de Bèlgica a l’extradició del conseller Lluís Puig “no afecta” el suplicatori contra els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. “No hi té res a veure”, ha dit poques hores abans que comenci l’audiència a l’eurocambra.

El dia més decisiu del suplicatori: Puigdemont, Comín i Ponsatí juguen les cartes 

El president del Comitè d’Afers Jurídics preveu que el Parlament Europeu adopti una decisió “a la primavera”, però puntualitza que tot dependrà de l’evolució del procediment. Puigdemont, Comín i Ponsatí s’enfronten aquesta tarda a la vista pel suplicatori davant el comitè. “Jo no sóc cap jutge, això només és un procés parlamentari”, ha remarcat Vázquez.

Malgrat les declaracions de l’eurodiputat de Ciutadans, la defensa dels tres eurodiputats creu que el rebuig de Bèlgica a l’extradició de Puig “reforça” la seva posició, segons fonts de Junts.

D’altra banda, el president del Comitè d’Afers Jurídics ha assegurat que el Tribunal Suprem espanyol és l’òrgan competent per reclamar el suplicatori, cosa que la defensa de Junts rebat. Vázquez ha assegurat que des de la presidència de l’eurocambra van confirmar que l’alt tribunal espanyol era el competent per demanar l’aixecament de la immunitat de Puigdemont, Ponsatí i Comín.

L’impacte de la sentència sobre Lluís Puig

Enmig d’aquest procediment, la justícia de Bèlgica ha refusat definitivament l’extradició del conseller Lluís Puig a l’estat espanyol. El Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les va confirmar la decisió del jutge de primera instància (que és qui té congelada la tramitació de les euroordres contra els eurodiputats) de denegar la petició del Tribunal Suprem espanyol perquè no és el tribunal competent per a jutjar-los. I encara va afegir, tot esmentant la resolució del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU, que hi havia el perill que Puig no pogués tenir un judici just a l’estat espanyol perquè no se li respectava la presumpció d’innocència.

I aquests arguments de la justícia belga són molt importants per al suplicatori, com a arguments precisament dels eurodiputats contra l’aixecament de la seva immunitat. Perquè fonamenta aquella raó principal per a la qual històricament s’han denegat els suplicatoris: el fumus persecutionis, és a dir, la persecució política amb la voluntat d’alterar i de perjudicar l’activitat política d’aquests diputats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor