El president del CGPJ diu que Suïssa no col·labora en la causa del Tsunami Democràtic perquè no van extradir Falciani

  • Membres del Tribunal Suprem espanyol coincideixen amb Guilarte a atribuir la negativa de Suïssa al rancor

VilaWeb
El president en funcions del CGPJ, Vicente Guilarte, durant el seu discurs al Fòrum de Barcelona (fotografia: ACN / Nico Tomàs).
21.02.2024 - 12:45
Actualització: 21.02.2024 - 13:04

El president interí del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) espanyol, Vicente Guilarte, considera que les autoritats suïsses no volen col·laborar en la causa de Tsunami Democràtic perquè l’Audiència espanyola no va extradir l’ex-treballador del banc HSBC Herbé Falciani l’any 2018.

Ho ha dit en un esmorzar informatiu a Madrid, a Nueva Economía Fórum. “Com que no el van enviar a Suïssa, nosaltres tampoc no enviem res”, ha dit. Membres del Tribunal Suprem espanyol coincideixen amb Guilarte.

Suïssa va qüestionar ahir novament la investigació per terrorisme de Tsunami Democràtic. L’Oficina Federal de Justícia, que depèn del Ministeri de Justícia suís, es va negar a col·laborar amb el jutge Manuel García-Castellón, que li havia demanat, mitjançant una comissió rogatòria, que localitzés Marta Rovira i facilités informació sobre un compte bancari que suposadament va finançar les accions del Tsunami.

El cas de Falciani

L’Audiència espanyola va refusar l’extradició de Falciani el setembre del 2018. I hi va tornar el 2013. La justícia espanyola considera que el delicte del qual és acusat no existeix al codi penal espanyol i que, a més, el cas ja havia estat examinat anteriorment.

Falciani és enginyer de sistemes i hom li atribueix la difusió d’una llista amb noms de clients del banc suís HSBC que suposadament van evadir imposts d’uns altres països europeus. Suïssa va emetre una ordre de detenció internacional i, després de passar per l’estat francès, el 2012 va ser detingut a Barcelona. Va ingressar a la presó de Valdemoro (Madrid) tot esperant que l’Audiència espanyola en resolgués l’extradició, però a final d’aquell any va sortir en llibertat provisional.

Finalment, el 8 de maig de 2013, va restar en llibertat. El tribunal va tenir en compte la col·laboració amb la justícia espanyola i francesa i va decidir de no extradir-lo perquè a Espanya no existeix el secret bancari com a figura legal i perquè va considerar que no era delicte denunciar activitats il·lícites. Suïssa, el 2015, va jutjar Falciani sense la seva presència en el judici i el va sentenciar a cinc anys de presó per revelació de secrets bancaris.

Intent de moneda de canvi per a Marta Rovira i Anna Gabriel

El 4 d’abril, la policia espanyola va tornar a detenir Falciani amb l’argument que hi havia una nova ordre internacional de detenció emesa el 19 de març. Amb tot, el portaveu del Ministeri de Justícia suís va contradir l’argument i va explicar que la nova ordre era del maig del 2017.

El jutge de l’Audiència espanyola Diego de Egea va decidir, aleshores, de deixar-lo en llibertat, però li va retirar el passaport, li va prohibir de sortir de l’estat espanyol i l’obligà a presentar-se setmanalment al jutjat fins que no es resolgués el procés d’extradició a Suïssa.

El 5 d’abril, Folco Galli, portaveu del Ministeri de Justícia suís, va declarar a la televisió pública suïssa (RTS) que l’ex-banquer no seria moneda de canvi per Anna Gabriel i Marta Rovira. “La cooperació jurídica es regeix únicament per tractats i lleis, de manera que no hi ha marge per a cap intercanvi”, va dir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor