El president de l’Alt Karabakh signa el decret de dissolució de la república independent

  • Samvel Shahramanián diu que la república de l'Alt Karabakh deixarà d'existir el primer de gener de l'any vinent després de tres dècades

VilaWeb
Europa Press
28.09.2023 - 09:33
Actualització: 28.09.2023 - 11:18

Les autoritats de l’Alt Karabakh han anunciat una ordre per a la dissolució de la república el primer de gener de 2024, després de més de tres dècades d’independència no reconeguda per la comunitat internacional. La decisió s’ha pres després de l’ofensiva militar de la setmana passada per part de l’Azerbaitjan, que ha ocupat el territori i l’integrarà dins del seu estat.

El president de l’Alt Karabakh, Samvel Shahramanián, ha signat un decret que contempla que la república deixarà d’existir arran de “greu situació en l’àmbit polític i de seguretat” i “a partir de la prioritat de garantir la seguretat física i els interessos vitals de la població d’Artsakh [com s’anomenava l’estat independent]”.

A més a més, en un comunicat, el president ressalta que la decisió “té en compte l’acord assolit amb Azerbaitjan, mitjançat per les tropes de pacificació russes, per al pas lliure, voluntari i sense restriccions dels residents de l’Alt Karabakh, inclòs el personal militar que ha lliurat les armes”.

L’Alt Karabakh és un territori d’uns 4.400 quilòmetres quadrats al Caucas Sud ocupat per l’Azerbaitjan en una ofensiva militar de només 24 hores, el passat 19 de setembre. Fins aleshores, la zona, de majoria armènia, havia estat més de tres dècades sota control de forces pro-Armènia, malgrat que la comunitat internacional reconeixia la regió com a sobirania àzeri.

L’alto el foc anunciat el 20 de setembre, després de l’ofensiva, que va deixar més de 200 morts, inclou el desarmament de grups armats, la retirada de militars armenis —tot i que Erevan nega que estiguin desplegats a la zona— i la “reintegració” del territori en Azerbaitjan, per a la qual s’han fet dues reunions entre delegacions de Bakú i de Stepanakert.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor