La presència del coronavirus és més alta als passadissos dels hospitals, segons un mètode per detectar el virus

  • El CSIC i l'Hospital Son Espases troben més concentració del virus als passadissos que a les habitacions de pacients covid

VilaWeb

ACN

13.10.2021 - 13:53

L’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del CSIC i l’Hospital Universitari Son Espases de Mallorca han posat en marxa una nova tecnologia que permet detectar la transmissió de la covid en l’aire dels hospitals. Aquesta nova tecnologia ha permès comprovar que l’aire dels passadissos pot tenir més concentració de virus que les mateixes habitacions dels pacients amb covid-19. Això es deu al fet que les habitacions tenen un sistema de ventilació individual, mentre que els passadissos tenen un de sol cada quatre habitacions. Els resultats de l’estudi podrien servir per revisar els sistemes de ventilació dels hospitals, millorar la qualitat del seu aire i prevenir la infecció del personal sanitari.

La nova tecnologia consisteix a col·locar els filtres d’aire en passadissos, habitacions i altres estances per analitzar el material genètic del virus de forma sistemàtica. La investigació duta a terme mostra precisament la presència més gran de material genètic del virus als passadissos adjacents a les habitacions de pacients amb covid-19, i no en les habitacions en si. Per tant, hi ha una transferència de virus des de les habitacions cap als passadissos.

L’investigador de l’IDAEA-CSIC Joan Grimalt ha destacat la importància dels resultats, ja que ha reconegut que es prenen moltes precaucions per entrar a les habitacions però menys per estar als passadissos.

En el treball, els investigadors van mesurar la concentració d’ARN del SARS-CoV-2 a través d’una filtració d’aire en diferents localitzacions del centre hospitalari. Posteriorment van fer la quantificació mitjançant proves PCR.

Els investigadors asseguren que els resultats obtinguts són extrapolables a altres centres. Així, Grimalt ha apuntat que caldria fer una supervisió de la quantitat d’ARN del virus que hi ha en l’aire de cada hospital i si el resultat és positiu, canviar el sistema de ventilació de tal manera que s’adaptés a les particularitats de cada centre.

Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Environmental Research.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor