Preparats per a viatjar al reialme de la por?

  • El festival Mot arriba el mes de març a Girona i Olot amb Massimo Carlotto i Bonnie Jo Campbell com a caps de cartell

VilaWeb
Els responsables del Festival MOT amb l'alcalde d'Olot, Pep Berga, i el vicealcalde de Girona, Quim Ayats
Sebastià Bennasar
21.02.2023 - 14:53
Actualització: 21.02.2023 - 14:54

Abans de fer deu anys, el festival Mot de literatura de Girona i Olot obre les portes a noves disciplines artístiques per fer un viatge integral al reialme de la por. Així, doncs, el teatre, el cinema, i el còmic conviuran amb un programa sobretot literari que ens presentarà diverses aproximacions al concepte de la por. És una opció “transversal”, segons que explica el comissari del festival, el professor i assagista Àlex Martín Escribà. El Mot d’enguany s’aproximarà a la por com una emoció individual i col·lectiva. Mitjançant l’habitual format de converses, autors i públic seran convidats a reflexionar sobre el tema vinculant-lo amb el component social i amb algunes de les preocupacions més importants de la societat.

“La por connecta sensorialment amb qualsevol persona –diu Martín–, mitjançant aquelles sensacions que hem experimentat o mitjançant les que vivim més o menys de prop cada dia.” Tot i que el festival no s’ha centrat en la novel·la negra, hi haurà molts autors del gènere, com ara Andreu Martin, Núria Cadenes, Carlos Zanón, Silvestre Vilaplana i Pau Vidal.

La por de la violència, de l’abús i el maltractament, de la creació de mons irreals per fugir dels temors del món real; la por infantil, el caràcter terrorífic que pot adquirir la naturalesa, la por de l’altre; la por d’un punt de vista històric; la por com a entreteniment… són algunes de les vies que es volen explorar al Mot 2023, que es clourà amb una conferència ben especial sobre la por del fracàs: es farà a Olot i anirà a càrrec de l’escriptor Bonnie Jo Campbell i el comissari de BCNegra Carlos Zanón, conduïts per la periodista i escriptora mallorquina Llucia Ramis.

En total, quaranta-cinc autors i artistes conversaran a Girona del 16 al 18 de març i a Olot del 23 al 25 sobre temes com les fòbies, el dolor i l’angoixa. La por de rebre abusos, de ser víctima d’una injustícia o la malaltia mental, però també la por de la pàgina en blanc dels escriptors, o bé la ciència-ficció com a mecanisme de defensa per a no plantar cara a la realitat seran algunes de les propostes d’un festival que s’ha consolidat com una de les principals propostes literàries del país.

Com és habitual, hi haurà un pròleg, el dia 9 de març a Olot i l’endemà a Girona, amb el comissari Àlex Martin com a conductor de la conversa. A Olot hi tindrà la periodista Patricia Simón, autora de Miedo, amb qui analitzarà com ens envaeixen els quatre grans temors dels nostres temps: la por dels altres, de la pobresa, de la soledat i de la mort, servint-se d’un assaig que conjumina reporterisme, anàlisi i reflexió. A Girona mirarà de traçar una cartografia de la por amb Bernat Castany.

Comença Girona

La setmana següent, Girona obrirà oficialment el festival el 16 de març, amb un dels plats forts: una conversa amb Ariana Harwicz, Dominique Manotti i Isaac Rosa, tres autors que han denunciat, a partir d’òptiques diverses, la manipulació i el control d’altri mitjançant la por. Manotti, a més, és un dels grans noms de la novel·la negra europea contemporània. Amb els seus texts ha continuat la tradició del néo-polar, és a dir, dels escriptors de novel·la negra més polititzats i amb més vocació de crònica social. També és molt esperada la conversa entre Camille Kouchner i Alejandro Palomas, que dialogaran sobre la por dels abusos sexuals a partir d’experiències pròpies.

En aquesta defensa dels nou continguts i dels llenguatges transversals, el 17 de març hi haurà una activitat ben especial, titulada “Com es dibuixa la por”, amb el guionista de còmics Antonio Altarriba i l’il·lustrador Keko, que hi posarà el contrapunt visual dibuixant en directe.

Una de les activitats que sempre han tingut més èxit (quan el temps ha acompanyat) a les edicions del Mot ha estat el Ver-Mot. Aquesta vegada, el dissabte 18 l’escriptora i periodista Núria Cadenes, l’escriptora i redactora de crònica negra de TV3 Fàtima Llambrich i l’escriptor i mosso d’esquadra Marc Pastor conversaran sobre la crònica negra en la taula rodona “La realitat supera la ficció?”. En un moment d’auge dels crims reals, serà una cita imprescindible del festival, que el mateix dia oferirà col·loquis amb Andreu Martín o Massimo Carloto. Aquest darrer conversarà amb Xavier Grasset i relatarà com l’acusació d’assassinat que va caure sobre ell ha marcat la seva literatura.

I si Girona obre plaça, a Olot la tanquen. La capital de la Garrotxa prendrà el relleu del festival el 23 de març amb la conversa “Que no ens guanyi la por”, en què Lolita Bosch i Josep Maria Miró abordaran la temàtica del Mot d’un punt de vista assagístic i teatral.

El 24 de març serà el torn de Silvestre Vilaplana i Alfons Cervera, que amb la moderació del professor Javier Sánchez Zapatero, participaran en la taula rodona La memòria soterrada, en què dialogaran sobre la por de parlar de determinades qüestions de memòria històrica, com ara la pèrdua, l’exili i les morts violentes en temps de dictadura. Vilaplana i Cervera han tractat d’aquest tema en les seves obres i han escrit molt sobre els maquis, els nens robats del franquisme o les fosses comunes. Atenció, que el mateix dia el cinema i el còmic tindran moments estel·lars, amb l’autor de la sèrie literària “Apocalipsi Z”, Manuel Loureiro, i la cineasta Carlota Pereda, que parlaran de com es manifesta l’horror en la literatura i el cinema.

I encara dos plats forts per al dissabte 25. El Ver-mot d’Olot, amb els escriptors Xavier Aliaga, Jordi Dausà i Rosa Ribas, juntament amb Rafel Vallbona. I al vespre, per a tancar el festival, Bonnie Jo Campbell, una de les millors escriptores americanes contemporànies i Carlos Zanón parlaran de la por del fracàs.

No tot seran conferències. El Mot vol anar més enllà. Segons que explica la directora del festival a Girona, Glòria Granell, totes les converses s’enregistraran per crear un arxiu digital que es va construint a la web del Mot. També destaca molt especialment els clubs de lectura que es fan a les dues ciutats sobre llibres dels autors convidats al festival.  I si el MotIns va ser molt important en anys anteriors per a acostar el festival als instituts, ara s’ha creat el programa “El primer mot”, per acostar-se als lectors més joves a través de les escoles i instituts de secundària.

Així, doncs, el Mot es prepara per endinsar-se de ple en la por, i això que han promès que no parlaran d’economia ni d’inflació. Potser perquè això ja seria entrar en la zona del terror.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Fer-me'n subscriptor