Preocupació per la cinglera de Castellfollit de la Roca a causa de l’últim despreniment

  • L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya prepara un estudi amb propostes concretes d'actuació

VilaWeb
ACN
06.08.2015 - 06:00
Actualització: 06.08.2015 - 23:44

El despreniment de la setmana passada a la cinglera basàltica de Castellfollit de la Roca (Garrotxa) preocupa veïns i institucions. L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya avalua l’estat de la cinglera després de l’últim ensurt. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha afirmat que després de l’ensurt havia parlat amb el batlle de Castellfollit, Miquel Reverter, i que el govern era al costat de l’ajuntament per adoptar les mesures que calguessin. Vila, però, ha dit que aquestes mesures encara no es podien definir fins que la diagnosi s’enllestís. ‘S’ha de veure si són coses que podem corregir o si hem d’aprendre a conviure-hi’, ha afegit Vila. També ha fet veure que no era el primer despreniment que posava en alerta la població.

L’1 d’agost, un despreniment a la cinglera de Castellfollit de la Roca va alertar tant veïns com l’ajuntament. No va causar ferits ni es van haver de desallotjar veïns, però sí que va despertar certa preocupació perquè la cinglera basàltica era el fonament de tot el poble.

El batlle, Miquel Reverter, ja ha demanat ajuda a les administracions per mantenir el bon estat de la cinglera. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha recollit el guant i ha assegurat que l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ja havia començat els treballs per fer una diagnosi sobre què havia passat els darrers mesos a la cinglera. Amb aquest estudi a la mà, ha afegit Vila, podrien sorgir mesures per mirar d’evitar més ensurts.

Tot i això, Vila ha fet veure que hi havia una part dels riscos que potser es podien minimitzar, però ha afegit que n’hi havia alguns amb què calia aprendre a conviure-hi, perquè eren inevitables per la orografia de la zona.

A banda de la diagnosi geològica, Vila ha explicat que també havia donat instruccions a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) perquè avalués l’estat del lloc on hi va haver el despreniment. ‘Una cosa són quines patologies poden haver-hi al municipi per l’evolució geològica de la cinglera i una altra cosa és fins a quin punt era tot net i veure qui n’ha de ser el responsable’, ha conclòs.

El despreniment de la setmana passada va ser al Turonell. Els despreniments de part de la cinglera basàltica de banda i banda de Castellfollit de la Roca —tant el sector que toca el riu Fluvià com a la ribera del Turonell— són relativament habituals després d’episodis de pluja intensa com la que hi va haver aquell dia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor