La premsa internacional destaca el ‘resultat històric’ de Vox i la radicalització de la dreta espanyola

  • Diaris d'arreu ressalten la irrupció de l'extrema dreta al Congrés espanyol i com ha condicionat el discurs polític de la dreta, sobretot del PP.

VilaWeb

Redacció

29.04.2019 - 11:12
Actualització: 29.04.2019 - 11:16

La premsa internacional destaca la victòria de Pedro Sánchez en les eleccions espanyoles i els equilibris parlamentaris que haurà de fer per a governar. De totes maneres, també ressalta la irrupció de l’extrema dreta al Congrés, on no hi era present d’ençà de la Unión Nacional de Blas Piñar (1982). The Guardian, per exemple, assenyala que ‘la suposada immunitat d’Espanya als partits d’ultradreta s’ha acabat’. El diari britànic considera que l’independentisme i l’1-O han propulsat la formació d’Abascal, però també la incapacitat del govern de Mariano Rajoy de lidiar amb la situació a Catalunya.

Pel que fa al PP, The Guardian destaca el mal paper del partit que encapçala Pablo Casado i assegura que s’ha acabat la seva hegemonia en l’espai de la dreta espanyola. El diari també assenyala que el resultat de Vox ‘és menys espectacular de l’anticipat, tanmateix el mal infligit al PP ha estat brutal. I, en tot cas, ja ha triomfat perquè ha canviat el discurs polític i ha arrossegat la dreta espanyola cada vegada més lluny del centre’.

La BBC també destaca que el 28-A ha permès que l’extrema dreta torni al primer pla de la política espanyola. En aquest sentit, la cadena pública britànica informa que el suport a Vox s’ha disparat en els darrers mesos i ha passat de força extraparlamentària a tenir el 10% dels vots. ‘Encapçalada per Santiago Abascal, un antic membre del PP, la formació promet tornar a fer gran Espanya’, afegeix.

Politico, una de les publicacions de referència a Brussel·les, ressalta la fragmentació de la dreta espanyola i que l’extrema dreta aconsegueix representació per primera vegada d’ençà de 1982. ‘La irrupció de Vox sembla que ha anat bé a Sánchez, ja que ha mobilitzat els votants de l’esquerra i els nacionalistes [Catalunya i País Basc], mentre canibalitzava els antics votants conservadors’, destaca. Politico també ofereix als lectors una anàlisi específica sobre el partit de Santiago Abascal, on s’assenyala que ‘l’extrema dreta entrarà al parlament i pot modular el futur d’Espanya’.

Libération indica que la irrupció de Vox ha marcat les eleccions del 28-A, però explica que l’auge de l’extrema dreta ha estat menor al previst pels sondatges electorals. De totes maneres, el diari francès relata que el partit d’Abascal ha estat capaç d’arrossegar el PP cap a un discurs de dreta radical. En aquest sentit parla d’una ‘recentralització a l’estil franquista, la intervenció de Catalunya i posicions ultra conservadores sobre l’eutanàsia o el matrimoni homosexual’. Libération també destaca que la ‘por’ a la formació ultra ha mobilitzat els electors d’esquerra i, sobretot, els votants del PSOE.

Le Monde, per la seva banda, explica que el bloc de la dreta espanyola no suma la majoria necessària per a governar. Tanmateix, destaca el ‘resultat històric’ de Vox. En aquest sentit, recorda que el partit d’extrema dreta ha passat del 0,2% dels vots al 10,26% en només tres anys. El diari també esmenta que Vox ha rebut el suport públic de la Lliga de Salvini i el Front National de Le Pen.

The New York Times ressalta que el resultat de Vox suposa un gir important en la realitat política d’Espanya que ‘durant molt de temps semblava immune a l’auge de l’extrema dreta que afecta a tota Europa’. De totes maneres, el diari puntualitza que els 24 escons de la formació d’Abascal no li permeten influir en una possible investidura o coalició de govern.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor