La premsa internacional es fa ressò de les exigències de Puigdemont

VilaWeb

Redacció

06.09.2023 - 11:05
Actualització: 06.09.2023 - 17:16

La conferència del president Carles Puigdemont ahir a Brussel·les sobre les condicions per a investir Pedro Sánchez va despertar una gran expectació mediàtica. A la sala hi van assistir periodistes de seixanta-quatre mitjans de tot el món. La notícia s’ha fet un lloc en bona part de la premsa internacional, que relata la pressió de Puigdemont per a aconseguir el dret d’autodeterminació i l’amnistia.

Politico diu que el president espanyol s’enfronta a l’ultimàtum català. “El líder separatista Carles Puigdemont va llançar ahir un ultimàtum al president del govern espanyol, Pedro Sánchez: perdoneu tots els conspiradors independentistes catalans o us enfornteu a la pèrdua del poder”, diu. El diari es fa ressò que, malgrat els esforços, Sánchez i Yolanda Díaz, que es va reunir els dilluns amb Puigdemont al Parlament Europeu, “sembla que no han aconseguit persuadir Puigdemont que poden convertir-se en els seus socis de confiança”.

Le Figaro diu que el partit de Puigdemont és imprescindible perquè Sánchez torni al poder. “Carles Puigdemont demana l’obertura de negociacions per assolir un ‘acord històric’ sobre el futur de Catalunya que, segons ell, requereix l’organització d’un referèndum d’autodeterminació”, diu.

L’agència de notícies britànica Reuters titula: “El líder català exiliat estableix condicions dures per a les converses sobre el nou primer ministre espanyol”. Explica que Puigdemont no va arribar a insistir en una votació com a condició per seure a negociar. “Elaborar una llei d’amnistia abans de la formació d’un nou govern seria impossible i fa poc probable un acord, segons Oriol Bartomeus, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona”, recull Reuters.

The Irish Times, diari de referència a Irlanda, posa l’accent en l’amnistia per als dirigents independentistes. “Carles Puigdemont cerca un acord en canvi del suport a qualsevol de les dues forces polítiques principals d’Espanya mentre competeixen per formar govern”, diu en el subtítol de la notícia. “El senyor Puigdemont és un dels diversos polítics catalans que han viscut a l’estranger i que podrien beneficiar-se d’una amnistia. El Tribunal Suprem d’Espanya intenta extradir-lo des que va marxar del país, i el vol jutjar per malversació de fons públics i desobediència pel seu paper en la campanya independentista de fa sis anys”, diu.

A Itàlia, La Repubblica també se centra en l’amnistia i considera que les exigències de Puigdemont són polèmiques. “Reconeixement de la legitimitat democràtica dels independentistes, abandonament de la ‘via judicial’ per fer front a la qüestió catalana i amnistia per als separatistes. Aquestes són les condicions que exposa el líder dels separatistes catalans Carles Puigdemont per donar suport al futur govern espanyol”, diu.

El diari britànic The Guardian recorda que Puigdemont encara ara és perseguit pels tribunals espanyols, però que ara exerceix de kingmaster i té la clau per a exercir el poder a l’ombra: “El primer ministre en funcions d’Espanya, el socialista Pedro Sánchez, intenta obtenir suport per a un nou govern de coalició. […] Les demandes de Puigdemont es veuen com una tàctica d’obertura en unes negociacions que poden durar mesos. Les seves peticions van rebre una resposta mesurada del govern en funcions”, diu el diari. I afegeix que l’independentisme està estancat: “Fa gairebé un any, Junts va sortir del govern de coalició regional amb el partit més moderat, Esquerra Republicana Catalunya.”

A l’estat espanyol, la majoria de diaris també informen de la conferència de Puigdemont i han recollit les reaccions del govern espanyol i del president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo. El Español, per exemple, titula: “Sánchez, decidit a impulsar una amnistia exprés per complir l’exigència de Puigdemont”. Segons el diari recull, el govern espanyol creu que la conferència de Puigdemont anava més aviat dirigida a les bases independentistes. Creu que la Moncloa està decidida a tirar endavant la negociació a fi d’aconseguir la majoria necessària. “Si el govern assegura que està disposat a negociar i que encara és optimista sobre la investidura és perquè considera que pot complir aquesta condició temporal sobre la llei d’amnistia”, indica. La Vanguardia recorda que manquen vint dies perquè Núñez Feijóo provi de fer la investidura. “Les condicions imposades ahir per Junts no incomoden el govern [espanyol], que ara considera més factible un possible acord amb el partit de Puigdemont. Refereixen que el missatge de l’ex-president va ser dur, però no va cercar la confrontació ni va creuar els límits de la constitució, i per això fonts governamentals sostenen que s’ha obert una nova via de diàleg amb Junts que estava tancada de feia anys.”, diu.

L’ABC titula “La venjança de Puigdemont: amnistia per als seus i les condemnes als policies de l’1-O”. Per a La Razón Puigdemont encoratja la repetició electoral per forçar Sánchez a fer l’amnistia i a permetre un referèndum. “L’ex-president amenaça de portar el PSOE al límit, però evita de posar ultimàtums i terminis a les seves exigències”, diuen. I afegeixen: “En el discurs pronunciat ahir a Brussel·les, Carles Puigdemont va al·ludir cinc vegades a la possibilitat d’una repetició electoral. L’ex-president és conscient que té a les mans el destí de la política espanyola i explota aquest poder al màxim per intentar aconseguir totes les seves exigències.” El País diu que el govern espanyol s’ha aferrat a la voluntat negociadora de Puigdemont, malgrat que el PSOE i Junts siguin als antípodes. “L’executiu destaca que el partit independentista no exigeix ​​el referèndum d’autodeterminació i intenta tranquil·litzar el món progressista”, diuen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor