22.06.2021 - 17:12
|
Actualització: 22.06.2021 - 23:14
La premsa de tot el món s’ha fet ressò dels indults als nou presos polítics independentistes condemnats pel Primer d’Octubre. En general, els principals mitjans internacionals reflecteixen, sobretot, el relat del president espanyol, Pedro Sánchez, sobre la concessió dels indults. Destaquen la suposada voluntat de reconciliació i d’esperit dialogant rere la decisió, per bé que expliquen breument que ha indignat la dreta espanyola i ha causat recels entre una part de l’independentisme.
Què diu cada mitjà?
The New York Times explica que “Espanya indulta els dirigents separatistes catalans empresonats“, i al subtítol diu que això representa “un gran pas per a rebaixar la tensió en un conflicte que ha dividit Espanya durant molt de temps” i que la mesura “ha causat diferents reaccions dins el moviment independentista”. A la notícia, el diari relata que Sánchez ha fet l’anunci “amb un to conciliador que representa un gir respecte de posicionaments més confrontants que havia fet el govern contra els presos”. També diu que Sánchez ha assumit certs riscs amb l’aprovació dels indults perquè l’han acusat de ser tou amb els dirigents independentistes, “que es reivindiquen com a presos polítics”. Parla del president Pere Aragonès com “un moderat que ha apostat més pel diàleg que no pas per pressionar per un nou referèndum”, i recull que Amnistia Internacional i altres organitzacions de defensa dels drets humans han criticat les condemnes.
La BBC obre la portada amb la notícia dels indults i explica: “Han causat polèmica a Espanya i desenes de milers de persones han protestat contra la decisió aquest mes, però el govern [espanyol] argumenta que la mesura ajudarà a calmar les tensions sobre Catalunya”. També diu que Sánchez ha dit que el seu govern no exigia als indultats “que abandonin les seves idees polítiques, i ha subratllat que havien estat condemnats pels seus actes i no per les seves creences”. I recull un piulet del conseller Raül Romeva en què diu: “Indultant nou persones no amagaran la repressió que continuen exercint contra centenars d’independentistes. No abandonarem la lluita: amnistia i autodeterminació!”. La cadena britànica també diu que el 60% dels espanyols són contraris als indults i que el president Carles Puigdemont ha dit que no solucionaran el conflicte.
El portal Politico relata que, segons Sánchez, l’aprovació dels indults és “un missatge amb voluntat de concòrdia” i de seguida destaca la disconformitat de part de l’independentisme. Diu que l’Assemblea Nacional Catalana ha declarat que “no es pot indultar ningú per un delicte que no ha existit, i encara menys esperar que això serà una solució per al conflicte català” i també recull el piulet de Romeva. Finalment, explica que la dreta espanyola ha reaccionat amb fúria als indults.
L’agència Reuters titula: “Amb ‘esperit de diàleg’, Espanya indulta els separatistes catalans empresonats“. Explica que l’argument de Sánchez ha estat d’optar per la reconciliació i l’interès públic. “Mentre Sánchez parlava d’esperança i d’un esperit de diàleg i concòrdia, manifestants independentistes clamaven a Barcelona per un nou referèndum d’independència i els partits de l’oposició a Madrid amenaçaven de recórrer contra els indults”. Reuters també diu que, segons els sondatges, prop de la meitat dels catalans vol la independència, i que Sánchez ha assegurat que no els demana que refusin les seves idees, sinó que “entenguin que no hi ha camí al marge de la llei”. I acaben dient: “Aragonès diu que els indults són un primer pas benvingut per a començar un diàleg, però els considera insuficients i promet d’impulsar un referèndum pactat.”
Aljazeera titula la notícia amb una frase de Sánchez al Liceu: “‘T’estimem, Catalunya’: Espanya indulta nou separatistes empresonats“. El mitjà àrab diu que la decisió del president espanyol és controvertida i que l’ha argumentada per l’esperit de concòrdia que apareix a la constitució. “El seu discurs va ser interromput per un jove separatista mentre fora protestaven desenes de separatistes”, explica. Diu que la majoria de catalans dóna suport als indults tot i l’oposició de la majoria d’espanyols, i explica que “diversos analistes avisen que els indults podrien augmentar la divisió“.
The Washington Post ho explica amb una peça en format de preguntes i respostes, titulada “Per què Espanya ha indultat nou separatistes catalans?“. Diu que els nou presos polítics van ser empresonats “per haver instigat l’intent il·legal de secessió del 2017”, i que el govern espanyol ha aprovat ara els indults en “un moviment valent per a destensar el conflicte estancat a la pròspera regió del nord-est del país”. Explica que l’independentisme va créixer perquè “molts catalans, tot i ser d’una regió comparativament rica i amb un grau elevat d’autogovern, sentien que pagaven massa imposts i que les autoritats centrals els menystenien”. Relata que Sánchez ha rebut una forta oposició als indults per part de la dreta espanyola, però que en canvi ha rebut el suport dels empresaris i de l’església. També diu que “tan sols unes desenes de persones van rebre Sánchez al Liceu”, una xifra que consideren minsa “en comparació amb les desenes –i fins i tot centenars– de milers de persones que s’havien manifestat els últims anys”. Diu que Oriol Junqueras “ha reconegut fa poc que el referèndum no era considerat legítim per una part de la societat catalana” i que “el futur de Puigdemont és més incert que mai”.
France 24 explica com “mentre Sánchez parlava al teatre de l’òpera de Barcelona, centenars d’independentistes protestaven a fora i un assistent a l’acte el va interrompre uns segons cridant independència”. Explica que una part de l’independentisme no veu clars els indults i que un 60% dels espanyols hi està en contra, “però Sánchez defensa que ha arribat el moment de fer una aposta política que espera que acabi de consolidar el seu llegat, afebleixi l’impuls independentista i resolgui la principal crisi política del país en dècades”. També explica que el govern català ha rebut bé els indults però que demana l’amnistia.
La CNN explica que els indults “cerquen la reconciliació entre Catalunya i la resta d’Espanya” i recull la conferència de Pedro Sánchez, tot destacant que ha dit que el seu govern treballarà per dialogar i no pas per confrontar-se. La principal cadena nord-americana diu que els sondatges mostren que la meitat dels catalans estan a favor de la independència i que més del 60% dels espanyols són contraris als indults, als quals la dreta espanyola, relata, s’ha oposat amb força. Detalla que va ser el govern d’un altre partit, el PP, que va aplicar el 155, i que Esquerra Republicana, “que va guanyar les eleccions, dóna suport condicional al govern de Sánchez”. També diu que els indults no s’apliquen al president Puigdemont.
El diari italià La Stampa parla d’obrir “les presons per enviar un missatge de diàleg als catalans” i destaca que Sánchez ha parlat de concòrdia. Breument, Russia Today diu que Sánchez s’ha defensat de les crítiques de la dreta espanyola adduint que els indults ajudaran a protegir la unitat nacional espanyola. I el diari portuguès Publico fa l’editorial d’avui sobre els indults i el titula “La grandesa rere el gest de Pedro Sánchez amb els indults“.