21.07.2023 - 14:29
|
Actualització: 21.07.2023 - 22:04
Gairebé tots els sondatges de les eleccions espanyoles assenyalen que les guanyarà el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, que podria ser president amb el suport de Vox. El partit d’extrema dreta condiciona els seus vots a l’entrada al govern espanyol, una situació que transcendiria l’estat espanyol i tindria implicacions internacionals, atès que afegiria el territori a la llista de països europeus amb governs d’ultradreta al costat d’Itàlia, Hongria, Polònia i Finlàndia. Això ja ha posat en alerta els grans mitjans de comunicació internacionals, que avisen de la deriva en la qual podria entrar Europa.
L’influent diari Politico, que segueix la política europea, publica una newsletter de l’editor general Nicholas Vinocur titulada “Les eleccions espanyoles posen Europa al límit” que avisa: “Les eleccions espanyoles marcaran el to arreu de la Unió Europea de cara a les eleccions de l’any vinent al Parlament Europeu, on el grup de centre-dreta del Partit Popular ha estat flirtejant amb les forces d’ultradreta, inclosa la de la primera ministra italiana Giorgia Meloni. Un gir a la dreta d’Espanya podria empènyer cap a la dreta el centre de gravetat de la Unió Europea, amb efectes secundaris de tota mena, des de la política mediambiental a la de migració.”
Les eleccions també interessen al diari francès Libération, que entrevista la historiadora Sophie Baby per entendre d’on ve Vox, i la publica amb el titular “El Partit Popular i Vox tenen una base ideològica comuna“. El britànic The Guardian es fixa en “Com els conservadors espanyols han unit forces amb l’extrema dreta de Vox“, i explica com la cap del PP a Extremadura, María Guardiola, ha acabat pactant amb Vox malgrat que va dir públicament que no ho faria, una forma il·lustrativa de mostrar la relació de necessitat entre les dues formacions. El mateix diari publica un article d’opinió de l’ex-primer ministre laborista, Gordon Brown, titulat “Les eleccions espanyoles són una batalla clau a la lluita arreu d’Europa contra el neofeixisme.” Brown és un dels signants del manifest de mandataris internacionals per a mostrar el suport a Pedro Sánchez per a impedir un pacte de govern del PP i Vox.
La BBC, en canvi, es fixa en una altra derivada que podria tenir un govern compartit d’Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal: “Les eleccions anticipades d’Espanya reviuen la qüestió de la unitat nacional.” L’article explica que una de les crítiques recurrents de PP i Vox al govern de Sánchez ha estat que, segons ells, han fet massa concessions als independentistes, en referència als indults i a la reforma del delicte de sedició. Al reportatge hi intervé la consellera d’Afers estrangers, Meritxell Serret, que diu: “Sabem que un govern PP-Vox suposaria una amenaça per als drets i llibertats polítiques i les institucions democràtiques de Catalunya”, i assenyala com els governs del País Valencià i les Illes ja han posat la diana en el català.
La qüestió també es tracta al Financial Times, que la setmana passada va publicar una anàlisi del periodista Michael Reid titulat “El fantasma de Franco no allunya Espanya de la ultradreta“. L’articulista explica el trencament del bipartidisme clàssic pels efectes de la crisi econòmica del 2008, però atribueix directament l’aparició de Vox al procés d’independència català. “La majoria d’espanyols no comparteixen la defensa de Vox de la identitat masculina espanyola, ni el negacionisme climàtic en un país que es fregeix sota la calor sahariana i s’asseca per la sequera”, diu. Diu que durant els primers anys de govern Sánchez ha governat bé, però atribueix a polèmiques en polítiques de memòria democràtica, la llei de llibertat sexual, la llei trans i la llei de benestar animal la baixada de popularitat. També, especialment, a la modificació de l’article de sedició i els acords amb Bildu. Finalment, l’articulista acaba demanant un pacte entre el PP i el PSOE. “Pel bé de la democràcia espanyola, haurien d’aprendre a tornar a cooperar.”
The Wall Street Journal publica un reportatge titulat “L’extrema-dreta guanya influència a Europa: Espanya podria ser la següent” que considera que, durant dècades després de la mort de Franco, Espanya havia semblat immune a l’extrema-dreta, però diu que això s’ha acabat. “A tota Europa occidental, els partits estridentment nacionalistes que fa uns anys eren marginals estan passant al centre, prometent acabar amb la delinqüència, restaurar els valors tradicionals, augmentar el benestar i treure poder a les elits desconnectades.” Fins i tot, quan els partits d’extrema dreta no guanyen, “allunyen els partits principals del centre i influeixen en com governen els seus països”. “La prominència creixent podria remodelar el panorama polític del continent en temes que van des de la immigració fins al clima i els drets de la comunitat LGBTIQ.”
L’ascens de Vox també és el punt central d’un article de la CNN titulat “El partit d’extrema dreta espanyol Vox té com a objectiu els drets de les dones. Pot acabar sent rei a les eleccions de diumenge“. “Al seu programa, Vox diu que treballarà per a ‘eliminar tota la legislació de gènere’. Vol tancar el ministeri d’Igualtat, que ha estat sota l’atac dels partits de dretes espanyol des que es va crear el 2008 per a implementar polítiques d’igualtat de gènere, i que el líder de Vox, Santiago Abascal, ha dit que és ple de ‘psicòpates'”, diu l’article. “En oposició, Vox vol substituir-lo per un ministeri de la família, que seria responsable de promoure els naixements i una visió estreta i ‘tradicional’ de la vida de família”, afegeixen. A més, expliquen que Vox nega l’existència de la violència de gènere, però explica que més de 1.200 dones han estat assassinades a l’estat espanyol des del 2003, quan es va començar a comptabilitzar.
The Times of India no creu que un govern de PP i Vox tingui efectes en la seva diplomàcia. “Pot ser que Espanya voti un canvi de govern, però no la política d’afers estrangers“, titula el seu reportatge, que diu que la visió internacional de Núñez Feijóo no és diferent de la que ha dut a terme el govern espanyol de Sánchez, emmarcada en la Unió Europa i l’OTAN. Ara bé, avisa: “Si és elegit, Feijóo —que haurà de governar Espanya durant la presidència de la Unió Europea que va començar l’1 de juliol— haurà de tranquil·litzar Brussel·les per certes preocupacions, en especial si l’extrema-dreta de Vox entra al govern.”
El grup Al Jazeera també es fixa en com afectaria Catalunya un govern de PP i Vox. “El vot anticipat d’Espanya: els catalans temen la presa de poder de la dreta“, titula en un reportatge fet des de Madrid, que recull els casos de censura de les revistes en català a Borriana. “El programa electoral de Vox proposa —via referèndum— de prohibir tots els partits polítics pro-independència d’arreu del país, des de Catalunya al País Basc i Galícia”, diu.
El diari marroquí Morocco World News explica que els sondatges apunten que el PP no tindrà majoria absoluta, i que podria necessitar el suport de Vox, que demanarà de compartir el poder. “Aquest escenari reflecteix una tendència d’arreu d’Europa amb l’ascens dels moviments d’extrema dreta nacionalistes i autoritaris, que mostra els dubtes dels partits d’esquerres per a contrarestar aquesta emergència”, diu.
A l’Amèrica del Sud, el diari argentí La Nación va publicar un perfil d’Abascal fet per Reuters i titulat: “Santiago Abascal, el líder de Vox que podria portar la ultradreta al govern per primera vegada des de Franco“. I el colombià El Espectador en publica un altre de l’Agència France Press, titulat “Santiago Abascal, el líder que va despertar a l’extrema dreta espanyola“.