Toni Clapés, ‘La Sotana’ i ‘Podríem fer-ho millor’, premiats per Ràdio Associació de Catalunya

  • El president de Ràdio Associació de Catalunya, Jordi Margarit, ha tornat a reivindicar la ràdio per davant de l'auge de les pantalles

VilaWeb

ACN

20.04.2023 - 22:48
Actualització: 21.04.2023 - 13:34

Toni Clapés ha recollit avui el premi Ràdio Associació al millor professional de ràdio pel programa de tarda Versió RAC1, en la gala de lliurament dels guardons feta a l’auditori ONCE de Barcelona. Per una altra banda, el premi al millor programa de ràdio ha estat per al magazín Podríem fer-ho millor d’À Punt Mèdia. El premi a l’excel·lència pels trenta-cinc anys se l’ha endut El suplement de Catalunya Ràdio, que actualment condueix Roger Escapa. I hi ha hagut una menció particular pel pòdcast de futbol i humor La Sotana. La sèrie de dibuixos animats de l’SX3 Jasmine & Jambo ha guanyat el guardó 1924, que premia una proposta televisiva.

Toni Clapés ha fet un ràpid i irònic repàs a la seva trajectòria radiofònica, parlant dels canvis que ha viscut dins del mitjà. També ha pronosticat que el desitjat relleu que –ha assegurat– no li han concedit mai li arribarà “d’aquí a un o dos anys” gràcies al ChatGPT. Clapés ha dedicat el guardó al seu pare.

Un altre moment destacat de la nit ha estat per a l’equip de La Sotana (menció especial en la categoria de millor programa de ràdio), concretament per al guionista i presentador Manel Vidal, que s’ha referit a la poca sort de la seva proposta i algunes altres de la seva collita als mitjans públics i privats. Vidal, que fa pocs mesos va ser acomiadat com a col·laborador del Zona Franca de TV3 per un gag sobre el PSC, ha dit: “Tot plegat denota que hi ha una mena de tendència conservadora i censora que al final fa que hi hagi la mateixa gent dient les mateixes coses a tot arreu.”

El president de Ràdio Associació de Catalunya, Jordi Margarit, després de saludar la vice-presidenta del parlament, Alba Vergés, i el conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, ha tornat a reivindicar la ràdio davant l’auge de les pantalles. “M’esfereeix pensar que pugen generacions d’autèntics zombis”, ha dit.

Reivindicació dels mitjans públics del País Valencià

Susa Calafat, Ramir Calvo i Diego Varea, responsables del programa Podríem fer-ho millor, d’À Punt Mèdia, guanyadors del guardó al millor programa de ràdio, han agraït la distinció del jurat i que hagi apreciat un espai que s’expressa “en un altre accent” de la mateixa llengua. Calafat ha recordat que aquesta és la quarta temporada del programa i que abans que ella, l’han presentat i dirigit Carles Caparrós i Maria Juan. “À Punt és una ràdio i és una televisió molt jove, i és molt jove perquè abans en teníem una altra però la van tancar”, ha dit, fent referència al tancament de Canal 9 per part d’Alberto Fabra ara fa prop de deu anys.

La resta de premis –que l’entitat va fer públics ara fa gairebé un mes– són una menció d’honor a Eduard Boet, per la seva trajectòria com a periodista en emissores de ràdio i televisió catalanes que ha anat des de l’àmbit de la informació esportiva al general; a Rafael Túria, per la seva trajectòria com a cantant, actor, doblador, imitador i locutor de ràdio i de televisió, amb un esment especial al programa Trotadiscos (que feia amb Constantino Romero i Àngel Casas); a Magda Llurba, per la trajectòria com a periodista a Catalunya Ràdio; i a Joan Lluís Garcia, periodista i cap d’esports de RAC1, per la seva vocació i esforç de recuperació després d’un greu accident de trànsit que va tenir ara fa gairebé un any.

Millor programa de ràdio local

Com ho veus?, de Ràdio Igualada, un programa que potencia el coneixement dels espais de la ciutat, dirigit per David Panadés, que és invident, ha estat distingit amb el guardó al millor espai radiofònic local; i s’ha fet una menció de qualitat a l’espai Coblejant, de Ràdio Calella Televisió, un magazín transmèdia en què la cobla i la sardana s’integren en la ràdio, la televisió i les xarxes socials i és emès per seixanta emissores locals.

El guardó a la inclusió l’ha guanyat l’espai Sí, i què?, de Ràdio Palafrugell, un programa que parla del dia a dia de persones amb diversitat funcional i en risc d’exclusió social. El programa, a parer del jurat, encara “de manera desacomplexada i, tanmateix, seriosa, temàtiques com el sexe o la manera de superar els entrebancs del dia a dia”. Entre Avui i demà. Cròniques des d’Etiòpia, d’IB3 Ràdio, una sèrie que mostra pinzellades de la vida quotidiana dels habitants d’Etiòpia elaborades a partir del viatge de l’ONG sanitària Llevant en Marxa, s’ha endut una menció de qualitat en la mateixa categoria.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor